fbpx

Hoe word ik een Weinakademiker deel3

Naar deel 1     naar deel 2

En toen was er een bericht

Ik stond tijdens de Wine Professional op 14 januari in de Rai bij de stand van de Verenigde Vinologen Nederland om leden te werven toen er een mail binnen kwam: Het was de uitslag van de 2 examens van oktober. Mousserende wijnen: pass (geslaagd) en gezakt voor versterkte wijnen. Ondanks dat mijn proeven "with merit" was, had ik niet genoeg punten om toch nog te slagen. Balen zeg! Maar ik was niet de enige. Van de 20 klasgenoten waren er slechts 5 geslaagd voor dit examen. Ik heb een herbeoordeling en feedback gevraagd (ik wist dat ik het niet goed had gemaakt, maar ik wil nu wel eens weten hoe ze willen dat er wordt geantwoord).  Het betekend ook dat ik mijn Wein Akademiker thesis pas volgend jaar kan doen. Nou ja, nu heb ik in ieder geval de focus om me op het grootste examen te richten in mei: alle stille wijnen van de wereld. Dit is een examen verspreidt over twee dagen: 1 dag theorie en 1 dag proeven. En in juni dan versterkte wijnen weer over doen.

Roemeense wijn feteasca negra
Roemeense feteasca negra

Roemeense wijnen

De verplichte opdracht voor januari was een onderzoeksopdracht over de exportmogelijkheden van Roemeense wijn. Daar heb ik vooral in november en december tijd aan besteed. Ik had daar veel plezier in om dit te doen. Het geeft je veel meer inzicht in Roemenië als wijnland. Qua oppervlakte wijngaard is Roemenië het 5e Europese wijnland en heeft een diversiteit van wijngebieden en verschil in klimaat. De zoete wijnen aan de grens met Moldavië, de mooie rode wijnen aan de terrassen van de Donau in het zuiden tot de meer frisse wijnen van de Transylvanische hoogvlakte in het midden omsloten door het Kaukasus gebergte. Er zijn Europese rassen aangeplant, maar ook mooie inheemse rassen zoals de feteasca negra op de foto.  85.000 ha van de totaal 182.000 ha is beplant met hybride rassen (kruising tussen Amerikaanse en Europese rassen) vaak op kleine privé wijngaarden waar halfzoete geoxideerde wijnen van wordt gemaakt. De communistische periode heeft geen goed gedaan aan de kwaliteit van de Roemeense wijn. Pas na de val van Ceausescu eind 1989 kon er weer de weg omhoog  worden gevonden.

het vliegtuig naar Oostenrijk
Mist op vliegveld Eindhoven.

Op weg naar Rust voor Examen Business in Wine

Ik heb goedkoop tickets weten te scoren van Eindhoven naar Wenen. Ik met de trein erheen dinsdag 21 januari echter door de mist gingen er mondjesmaat vliegtuigen de lucht in. Uiteindelijk ging mijn vliegtuig 2,5 uur later vliegen zodat ik ook in Oostenrijk 's avonds met mijn huurauto in de mist naar Rust moest rijden. Ik had de app Quizlet ontdekt waar flashcards in waren met de stof van het examen. Ik was er inmiddels achter na mijn examens in oktober dat je over werkelijk elk detail een vraag op het examen kan krijgen en dat ik me dus beter moest voorbereiden. Dat werkt makkelijk: je krijgt een vraag, je beantwoord hem, dan tik je op de kaart die zich dan omdraait en het goede antwoord laat zien. Wist je nog niet het antwoord dan kies je dat de vraag later terug komt en anders gaat ie van je vragenlijst af zodat je uiteindelijk alle kaarten hebt gehad. Ik had in het vliegtuig al wat gegeten dus ik kon na aankomst me daar volledig op richten en ook de ochtend totdat het tijd was om het examen te doen om 11:30 uur. Na inlevering van de scriptie en de begroeting van mijn klasgenoten heb ik het examen gedaan. Het was flink pennen, maar voor mijn gevoel wist ik alles en heb het nu wel goed opgeschreven volgens de "theory guidance". Nu weer even 12 weken geduld voor de uitslag.  Ik ben benieuwd.

champagne van Roman
Verjaardagschampagne van Roman

Verjaardagschampagne van Roman

Na het examen had Roman ons uitgenodigd om een glas Champagne met hem te klinken vanwege zijn verjaardag de dag erop. Ook had Kate nog wat wijnen uit de Mosel over laten komen, dus die moeten ook nog even worden geproefd. De lunch in het Seedorfhotel heeft ons goed gesmaakt. Rosbief met gebakken aardappelen en veel uien.

Afscheid

In de middag en avond gingen  de meesten al weer naar huis. Ik en drie klasgenoten gingen pas morgen en besloten met de bus naar Eisenstadt te gaan en  daar te gaan eten in het Restaurant tegenover het Ester Háze paleis.

wijnspijs bij ester haze
Eten bij het restaurant tegenover Ester Háze

Pepi (hoofd van de Wein Akademie) had ons aangeraden hier naar toe te gaan, en we hebben hier dan ook voortreffelijk gegeten. Een drie gangen diner met mooie wijnen. Na afloop weer terug met de taxi naar Rust en de volgende ochtend samen met Alex en Roman weer naar het vliegveld. Nu gelukkig geen vertraging. Het wordt dus weer hard studeren en ik verheug me al op het laatste blok van 10 dagen in Florence eind maart.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.