fbpx

Wijnproeverij op camping Nahemühle in Monzingen.

In goed gezelschap

Er was een wijnproeverij op onze camping georganiseerd. Een mooie gelegenheid om in één avond diverse wijnboeren te leren kennen zonder dat we van onze plek hoeven. En wie weet met leuk gezelschap. Rechts van ons zit een pas getrouwd Duits jong stel en links van ons een Nederlands echtpaar, Irene en Gaston. We raken aan de praat en kom er achter dat Gaston al jaren lid is van Cuisine Culinaire Amsterdam, daar jaren in de wijncommissie heeft gezeten en goede vriend van de helaas dit jaar overleden vinoloog Guido Berbers. Cuisine Culinaire is een (landelijke) kookclub  van hobbykoks die maandelijks in plaatselijke groepen met elkaar kookt. Dat is alvast een goed begin: er ontstaan dan ook in de loop van de avond interessante discussies over de aroma’s en terroir van de wijnen.

Rivier de Nahe

Secco of prosecco?

We beginnen met een “secco” van weingut “Alt”, een populaire naam voor een sect, maar droog is ie niet, erg zoet,  lichte bitters en wat gele appel. Niet helemaal mijn ding. Het zal waarschijnlijk op dezelfde manier zijn gemaakt als prosecco (dat wil zeggen de tweede vergisting in de tank om bubbels te verkrijgen), ze maken namelijk ook Winzer sekt die een tweede rijping op de fles heeft gehad net als Champagne. Maar er is nog meer te proeven van “Alt”: De 2016 rivaner trocken, een frisse wijn met lichte bitters (wat grapefruit). Best een aardige wijn voor de 5,20 euro die deze wijn moet kosten.

wijnproeverij op de camping in Nahe

Rivaner versus müller-thurgau.

Rivaner is eigenlijk een andere naam voor müller-thurgau en ik vraag dan ook waarom eigenlijk de naam rivaner wordt gebruikt. Het antwoord is dat müller-thurgau, niet zo’n goede naam heeft. Deze druif is een kruising tussen madelaine royal (verwant aan de chasselas) en de riesling. Er staat veel aangeplant in Duitsland en levert meestal niet zo uitgesproken wijnen op, zeker niet zoals de riesling en gewürtztraminer.   

wijngaarden in Nahe

Blanc de Noirs

Voorts proeven we van “Alt” nog een witte wijn van 2017 spätburgunder, een zogenaamde “Blanc de Noirs”. De wijn komt mij wat hoekig over, klein beetje tannine is meegekomen en verder niet zoveel smaak.  

Emmerich-Koebernik

Als tweede wijn proeven we een 2017 riesling feinherb van  Emmerich-Koebernik, 15 gram suiker per liter dus zoet genoeg om de 8,6 gram zuur te compenseren. Vooral ananas in de smaak, vrijwel geen bitters, komt wat licht over maar wel goed in balans. Ook proeven we van dit weingut nog een weissburgunder trocken, een mooie smakelijke wijn, een groen appeltje die wat aan het rijpen is en een licht bittertje. Leuke wijn voor 6,80 euro.    

wijngaarden onderweg Nahe

Bacchus, een geurige wijn

Als derde wijn proeven we nog een 2017 bacchus van weingut Schauss, een zeer aromatische wijn (parfum van bloemen), hoge zuren, veel smaak, redelijk wat suiker en echt een wijn om iets van de oosterse keuken bij te eten. Van weingut Hees proeven we nog een 2017 riesling trocken, een zachte riesling met vooral ananas, best een aardige wijn. Ook een leuke wijn van Hees is de 2017 rosé, waarschijnlijk van spätburgunder en dornfelder. Hier heb je voor 6,30 euro echt een lekkere frisse rosé met een klein zoetje.

Een mooie grauburgunder

Van weingut Bamberger krijgen we eerst een 2017 no 4 trocken, dat is een wijn van de druiven die over zijn gebleven, best te drinken, de riesling smaak is dominant is deze blend van 5,60 euro, maar ik zou liever mijn geld uitgeven aan de 2017 grauburgunder van hun voor 8,10, een geweldig lekkere wijn, vol van smaak met veel geel fruit, perzik, abrikoos

wijnproeverij op de camping in Nahe in gezelschap

Een leuke proeverij     

Al met al was het een leuke proeverij en gaf een leuke doorsnede van de wijnen uit de buurt. Het leukste was eigenlijk de geanimeerde gesprekken die ik had met Gaston over hoe de aroma’s werden beïnvloed door de vorm van het glas, wat nou ook al weer federweissen (jonge nog niet helemaal uitgefermenteerde wijn) en weissherbst (hele lichte Duitse rosé, eigenlijk de “Blanc de Noirs” die we hebben geproefd). En natuurlijk jammer dat we de volgende dag weer naar huis gingen omdat er nog heel wat leuke wijnbedrijven hier in de buurt zijn te bezoeken. In Langenlonsheim schijnt er een weingut te zijn die wel 6 verschillende bodemsoorten tot zijn beschikking heeft. Typisch voor de diversiteit in Nahe. Dus dank aan Gaston en zijn vrouw Irene en natuurlijk ook aan het jonge Duitse stel waar we ook leuk mee hebben gesproken.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.