fbpx

wijncursussen en wijnproeverijen te Zaandam

SDEN Wijncursussen

Inleiding SDEN Wijncursussen

Waarom de SDEN wijncursussen volgen? Uiteindelijk gaat het er om dat je in staat bent de wijnetiketten te lezen zodat je weet wat je koopt, wat je kunt verwachten hoe de wijn smaakt en hoe die bij een gerecht past. En dat je in een restaurant de juiste wijn kiest. Dat je je zeker voelt als het om wijn gaat, zorgeloos genieten van wijn dat is waar het om gaat! 

Stap voor stap breidt je je wijnkennis uit als je de verschillende niveaus gaat doorlopen met als doel de landelijk erkende wijndiploma's te gaan behalen.

Wil je weten hoe dat gaat, wat je moet weten en hoe ik de cursus zo heb ingericht dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op de examens? Lees dan hieronder verder.

SDEN

De Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN) ontwikkelt en organiseert wijnexamens, gedistilleerdexamens en bierexamens. De SDEN is opgericht vanuit een behoefte aan een transparante en onafhankelijke organisatie waarin opleiden en examineren gescheiden is.

De wijncursussen die je bij de wijnschool Carper Vinum kunt volgen bereiden je voor op de wijnexamens voor de SDEN niveaus 1, 2 en 3.

SDEN bestaat al vele jaren en is zich continu aan het verbeteren om het wijnonderwijs in Nederland op een hoog niveau te brengen en te houden. De wijnwereld is natuurlijk ook steeds in beweging, dus ook dat moet steeds worden bijgehouden. De eindtermen zijn daarom in oktober 2017 weer aangepast. De cursusinhoud bij Carper Vinum wordt daarom steeds geactualiseerd en is er op gericht om je goed voor te bereiden op het actuele examen. Bij de cursussen worden de volledig geactualiseerde cursusboeken. Daarom is het ook zaak dat je zelf het meest actuele boek aanschaft.

Het start bij de introductiecursus van 2 avonden voor het diploma wijnvignet (kan online worden gedaan voor 15 euro, niet inbegrepen) of online.

Dan de basiscursus van 5 avonden voor het diploma wijnoorkonde (landelijke examens, kosten 85 euro, niet inbegrepen). Ook deze cursus kan online worden gevolgd.

En ten slotte de gevorderdencursus van 8 avonden voor het diploma wijnbrevet (landelijk examen, kosten 120 euro, niet inbegrepen) Dit diploma geeft toegang tot de opleiding tot Register Vinoloog (SDEN4).

De gedetailleerde eindtermen kun je via deze link inzien op de website van SDEN.

Filosofie op lesgeven

Ten eerste is het zaak dat alle stof die in de actuele exameneisen staan vermeld wordt behandeld. Dat alle lessen een zelfde structuur hebben. Dat er voldoende oefening is met vragen over de stof die je ook kunt verwachten op het examen. Anekdotes die worden verteld moeten relevant zijn voor de stof. Voldoende praktijktraining is belangrijk om het proeven onder de knie te krijgen. Op gevorderden niveau is het ook aan te bevelen om een proefgroep te vormen met de medecursisten die ook na het behalen examen doorgaat om in "vorm" te blijven.

De structuur van de lessen

Alle lessen hebben een vaste structuur:

  • Overzicht van wat we deze les gaan behandelen.
  • Vragen behandelen van de vorige les.
  • Welke exameneisen worden er in deze les  behandeld?
  • De lesinhoud.
  • Telkens als er een deel van de exameneisen is behandeld wordt dat vermeld (door het af te vinken).
  • Een samenvatting van de behandelde stof.
  • Vragen over de lesstof die tussen de lessen door kunnen worden gedaan. Als het de laatste les is worden deze direct behandeld. Als er een volgende les is wordt dit aan het begin van de volgende les doorgenomen.
  • Overzicht wat we de volgende les gaan behandelen zodat dat kan worden voorbereid.

Voorbereiding voor het examen

Door steeds de lessen voor te bereiden, de vragen te maken en elke les goed te volgen, is de voorbereiding voor het examen al een heel eind op weg. Als je dan ook nog voor het examen de stof nog een keer door neemt wordt de kans dat je gaat slagen voor het examen groot.

Gastdocenten

Het is mogelijk dat er een gastdocent zal zijn om de lessen of proeverijen te verzorgen. Dit zal afhangen van de vraag naar opleidingen bij de wijnschool Carper Vinum. De ambitie is om "de wijnschool" van de Zaanstreek te zijn en er hebben zich al enkele vinologen gemeld die daar onderdeel van uit willen maken. Wat overeind blijft is de filosofie van lesgeven. Als er andere docenten zijn die les gaan geven zullen zij ook volgens deze filosofie de lessen verzorgen.

Adres

Carper Vinum,
Botenmakersstraat 111

1506 TC ZAANDAM.
KVK 58650229,

Telefoonnummer

+06-24508875

E-mail

Info@carpervinum.nl


© 2019