fbpx

Wijnblogs

Oocker Amsterdam bekroond tot Wine bar of the Year 2023-2024

“Bij Oocker drink je parels, bijzondere vondsten die je verder wil vertellen”
Het team van Oocker

Amsterdam, 13 februari 2024 - Zojuist maakte de jury van de jaarlijkse Winebar of the Year competitie in Nederland bekend dat Oocker Amsterdam deze felbegeerde titel mee naar de bar mag nemen. Tim Meyer Viol en Niels van der Werf en hun team namen de eretitel en hoofdprijs persoonlijk in ontvangst bij de winnaar van vorig jaar, De Paskamer in Amsterdam.

Lees verder "Oocker Amsterdam bekroond tot Wine bar of the Year 2023-2024"

Wijnstudiereis naar Australië met de Verenigde Vinologen Nederland

weinreis AustraliëRoute wijnreis

Inleiding

Op de kaart kan je zien hoe de reis verloopt: 1 Aankomst in Sydney, 2 Canberra District, 3 Adelaide (Adelaide Hills, Barossa Valley, McLaren Vale), 4 Melbourne (James Halliday in Yarra Valley, Mornigton Peninsula, Geelong) en 5 Devonport Tasmanië (Noordkust, Oostkust en Hobart) en dan weer terug vanuit Hobart via Sydney naar huis. Australië is een uitgestrekt land met vele wijngebieden die zich in het Zuid-Westen en het Zuid-Oosten bevinden.

 

Opera House Sydney
Australië dag 1: Sydney.

Lees verder "Wijnstudiereis naar Australië met de Verenigde Vinologen Nederland"

VDP Wijnbeurs in Mainz en andere wijnbezoeken in Duitsland

VDP Wijnbeurs in Mainz

Rebecca (mijn vrouw) en ik zijn meegegaan zondag 23 tot en met dinsdag 25 april met de VDP wijnbeurs wijnreis georganiseerd door de Wijnschool van Klazien Vermeer. Klazien is net als ik lid van de Associatie van Wijndocenten. Deze associatie is te vinden op wijndocent.nl en bestaat uit een groep wijndocenten verspreid over Nederland die door kruisbestuiving de kwaliteit van de wijncursussen zo hoog mogelijk wil houden. Een dergelijke reis is dan ook de manier om weer kennis op te doen. We zijn met een gemêleerd gezelschap van enkele collega’s en voor het grootste deel leerlingen van de Wijnschool.

Vakantie

Deze trip is een onderdeel van onze mei vakantie, woensdag 26 april nog een dagje Moezel, daarna naar de Bourgogne (in een volgende blog beschreven) vervolgens naar ‘Les Landes’ en dan nog een paar dagen Biarritz met vrienden.

Lees verder "VDP Wijnbeurs in Mainz en andere wijnbezoeken in Duitsland"

Op bezoek in Yecla

yecla

 

Yecla (for English click here)

Ik ben lid van de Associatie van (Nederlandse) Wijndocenten een vanuit de Spaanse Ambassade hebben we ik de leergang ‘Specialist Spanish Wine’ gevolgd en allemaal met succes examen gedaan. De Spaanse organisatie ICEX, die export van Spanje en investeringen in Spanje bevordert, verzorgde deze opleiding. Nu kwam er een verzoek vanuit de Ambassade of 2 van ons naar Yecla wilden gaan om de DO en een aantal van zijn ‘Bodega’s’ te gaan bezoeken en van de bevindingen verslag te doen. Dat werden Ik en Caroline Cocheret van wijndocent.nl. Verder Anne-Wies van Oosten en Ingrid Larmoyeur vanuit Nederland en nog 3 deelnemers uit België. Ook hier was het de organisatie ICEX die hier de organisatie had  Een heel ‘gezellig’ clubje mensen bij elkaar. Een woord waarvan wij aan de Spanjaarden de betekenis hebben uitgelegd. En Gezellig was het zeker! En nog belangrijker… mooie wijnen worden er gemaakt. Lees verder "Op bezoek in Yecla"

Op pad met de wijndocenten.nl Kleine Schorre, Kaas-wijnproeverij en diner.

Wijndocent.nl

We zijn op pad met de zelfstandige docenten van wijndocent.nl (Associatie van Wijndocenten). We zijn altijd bezig om meer te leren over wijn . Hoe leuk is dat, om dat samen te doen en elkaar versterken? Vandaag staat op het programma:

  • Een bezoek aan de kleine schorre.
  • Kaas-wijn proeverij.
  • Diner met wijnen met een verhaal.

 

De Kleine Schorre

Guus, de eigenaar van het proeflokaal vertelt; 21 jaar geleden waren hier nog spruitjes en dergelijke aangeplant, maar de markt was slecht. De buurman zei gekscherend: “Waarom begin je geen wijngaard?”. Er werd hard om gelachen maar uiteindelijk kwam die er toch. De financiering was wel een uitdaging en de bank was niet geïnteresseerd. Er werden 25  investeerders gevonden en toen dat nog niet genoeg was zijn we wijnranken gaan leasen. Je krijgt daar, buiten dat je er mee kan praten :-),  12 wijnflessen per jaar voor terug. Dit was in het begin noodzakelijk,  maar inmiddels niet meer. Nu zijn dit de ambassadeurs van de wijngaard. Lees verder "Op pad met de wijndocenten.nl Kleine Schorre, Kaas-wijnproeverij en diner."

Champagne Terroirs. Kleine boeren of grote huizen?

Inleiding

Vrijdag 28 oktober is het Champagnedag. Twee onderwerpen die ik in deze blog wil combineren.  Ten eerste mijn Weinakademiker thesis die gaat over hoe je Champagne verkoop zou kunnen stimuleren onder wijndrinkend Nederland tot 35 jaar. Ten tweede afgelopen 10 oktober was er in het conservatoriumhotel te Amsterdam een aantal wat ‘kleinere’ Champagne producenten die hun Champagnes presenteerde en gaf Gert Crum een masterclass over Champagne. Naast de Masterclass van mister Champagne Gert Crum (die ik in dit kader al eerder heb geïnterviewd) baseer ik me op diverse interviews met mensen die in Nederland verkoop doen voor kleine huizen maar ook van Moët en Chandon, een Champagne producent (9,5 ha) die vooral aan de kelderdeur verkoopt, een enquête onder de doelgroep en artikelen over Champagne gerelateerde onderwerpen, informatie van Bureau Champagne over strategie en verkoopcijfers en cijfers van het CBS, Lees verder "Champagne Terroirs. Kleine boeren of grote huizen?"

Op Wijnstudiereis met de Verenigde Vinologen Nederland naar Lombardije.

Aangekomen.

We starten deze reis woensdag 12 oktober 2022. Mijn vrouw Rebecca en Ik zijn al een dag eerder in Milaan aangekomen omdat wij later weer door gaan naar Venetië, dan naar Wenen en ten slotte Eisenstad. In Eisenstad in kasteel Ester Házy zal ik mijn Weinakademiker graduation hebben. Op deze manier konden we deze reis en de laatste gebeurtenis met elkaar verbinden. Rond een uur of 10:30 begint de wijnreis vanaf het vliegveld.

Eerste dag: Oltrepò Pavese.

Oltrepò Pavese betekent ‘aan de overkant van de rivier de Po’. Eerst gaan we op bezoek bij Travaglino vini. We starten met een lunch met hun wijnen en daarna naar het Domein: Een voormalig klooster van 1111 en in 1868 is het bedrijf begonnen. Alessandro deed de rondleiding en zijn zuster Christina de proeverij. Lees verder "Op Wijnstudiereis met de Verenigde Vinologen Nederland naar Lombardije."

Bezoek Chateau Lafite

Eindelijk

Eindelijk is het zover. De 3 winnaars van Lafite Laureate en dus Vinoloog van het Jaar (2020: Ed Carper, 2021: Alessandro Matrone en 2022: Monique Haagmans) kunnen nu eindelijk hun door de Monnik Dranken en Lafite Rothschild gesponsorde prijs verzilveren. Dus de rijen bij Schiphol getrotseerd en woensdag 15 juni 2022 gearriveerd in Bordeaux, dat wil zeggen Ed met zijn vrouw Rebecca waren al eerder vertrokken en Alessandro en zijn vrouw Patricia en Monique kwamen woensdag iets voor het middaguur aan en Cees van Casteren die met Monique mee kwam arriveerde later. Na een lichte lunch en wat rondwandelen in Bordeaux was het tijd voor het avondeten. Cees had een tafel voor 6 personen gereserveerd bij restaurant ‘Quatre Murs’

Quatre Murs

Lees verder "Bezoek Chateau Lafite"

De weg naar Diploma Course (Hoe wordt ik Weinakademiker? deel 6).

Start met WSET

Na het behalen van mijn Vinologendiploma van de Nederlandse Wijnacademie was mijn honger naar wijnkennis nog niet gestild. Ik ben verder gegaan eerst nog de academie voor gastronomie gevolgd en daarna ben ik me op de internationale WSET (Wine and Spirits Education Trust) gaan richten. Een internationaal wijninstituut, opgericht in 1969 die in meer dan 70 landen actief is. Dit wordt gezien als de vooropleiding van Master of Wine, niet dat ik nog die ambitie heb, maar je weet maar nooit. Lees verder "De weg naar Diploma Course (Hoe wordt ik Weinakademiker? deel 6)."

Hoe word ik Weinkademiker deel 5

online wijnproeven

Na een lange interruptie ben ik weer begonnen met de studie. Op 24 juni, zie ik nu, was mijn laatste blog over mijn studie in Oostenrijk. De afgelopen maanden ben ik echt mega druk geweest met het omschakelen naar online werken. Ik dacht het gaat me niet weer gebeuren dat ik weer helemaal stil val als er een nieuwe lock-down is. Ik had al eens de online beginnerscursus gemaakt en ben daarom eerst begonnen met het ontwikkelen van de basiscursus wijn (Wijnvignet SDEN2). Dat was echt een enorme klus; filmpjes maken quizjes maken. Ik heb ook iemand gevonden om het te reviewen dus dat was ook weer een heel traject om de puntjes op de i te zetten. Lees verder "Hoe word ik Weinkademiker deel 5"