fbpx

Campanië, wijnstudiereis 15 t/m 19 mei 2024

Vesuvius

15 t/m 19 mei 2024 ben ik met de Verenigde Vinologen Nederland op wijnstudiereis geweest naar Campanië.  Campanië is in het zuiden van Italië, rondom Napels en de Vulkaan de Vesuvius.

Vesuvius
Groepsfoto in Pompeii met op de achtergrond de Vesuvius.

Geomorfologie en klimaat

Campanië is voor de helft bergachtig, 35% heuvelachtig en slechts voor 15% vlak. Het heeft een mild klimaat aan de kust en gematigd subcontinentaal in de binnenlanden waarbij de bergen, zeker met wat meer hoogte een verkoelende rol spelen. Meer in het binnenland in de Apennijnen zijn imposante kalksteenreliëfs gekenmerkt door karstmorfologieën (Karst is een verzamelnaam van verschijnselen ontstaan door water en kalksteen, of een daardoor gekenmerkt landschap). Het is een gebied van geologische instabiliteit met veel aardbevingen en vulkanische activiteit waardoor er ook veel vulkanische bodems zijn te vinden. Er ontstaat contact tussen gesteenten van verschillende leeftijden en oorsprong, waarbij de hellingen van de vallei bestaan ​​uit flysch-afzettingen (flysch is een opeenvolging van sedimentair gesteente die gevormd wordt in diep-mariene voorlandbekkens aan de rand van een zich vormend gebergte)

Ertrusken
Etruskische muurschildering (Museum in Chiusi, Toscane).

Historie

Campanië is een van de eerste regio’s waar wijnbouw plaats vond. In het noorden van de regio waren het de Etrusken die wijnstokken planten om er wijn van te maken.  In de 8e eeuw voor christus waren het de Grieken die in het zuidelijk deel wijnbouw bedreven. De Grieken hebben rond die tijd op vele plekken in het zuiden gevestigd.

Toen de Romeinen later de macht grepen was Campanië het gebied waar de meeste wijngaarden van Italië waren. Vele grote amfora’s van terracotta werden toen met wijn gevuld en afgesloten met een grote kurk. De val van her Romijnse rijk deed vervolgens de wijnbouw geen goed. De vele strijd die de Gothen, de Vandalen, de Lombarden, de Byzantijnen en Grieken vanaf de 5e eeuw na christus vele oorlogen met elkaar leidde eeuwen van achteruitgang in. In de 10e eeuw na christus waren het de Benedictijnse en Basiliaanse monniken die de wijnbouw weer deden herleven in de regio. Totdat de Noormannen in het begin van de 11e eeuw einde maakte aan de politieke en administratieve verdeeldheid van de regio.Tegen het einde van de 17e eeuw nam het belang van wijn en druiven af ​​en begon een lange periode van achteruitgang. In de periode daarna werden steeds vaker verbeterde wijnbouw- en veredelingstechnieken gericht op de productie van tafeldruiven toegepast. Gedurende de 19e eeuw verschenen er verschillende academische werken. 12 over de wijnbouwgebieden van de provincie Napels, waarin werd beschreven hoe wijngaarden moesten worden aangelegd, hoe de druivenoogst en de wijnbereiding zouden moeten verlopen. De druifluis leek geen vat te krijgen op Campanië, de losse vulkanische bodem voorkwamen een snelle verspreiding. Daarom hebben ze lang goede zaken kunnen doen, maar in 1931 was het dan toch zover. Grote delen van de wijngaarden werden vernietigd en pas weer in het tweede deel van de 20e eeuw kwam er herstel van de wijngaarden.

Wijngebieden Campanië.

De wijngebieden

Campania heeft:

  • 4 DOCG’s: Taurasi, Greco di Tuf o, Fiano di Avellino, Aglianico del Taburno;
  • 15 DOC’s: Ischia, Capri, Vesuvio, Cilento, Falerno del Massico, Castel San

Lorenzo, Aversa, Penisola Sorrentina, Campi Flegrei, Costa d'Amalf i, Galluccio,

Sannio, Irpinia, Casavecchia di Pontelatone, Falanghina del Sannio;

  • 10 IGT’s: Colli di Salerno, Dugenta, Epomeo, Paestum, Pompeiano,

Roccamonf ina, Beneventano, Terre del Volturno, Campania, Catalanesca del

Monte Somma.

De wijnstudiereis.

We bezoeken achtereenvolgens de provincies

Caserta, Benevento, Salerno en Avellino, en sluiten af met Pompeii en pizza in Napels.

Woensdag 15 mei 2024.

De eerste dag,  drie uur vertraging met het vliegtuig dus het hele programma liep in de soep. Caserta dus nog even niet.  In plaats daarvan snel een diner geregeld bij het hotel met de lokale wijnen (zie foto) morgen een druk programma: regio Benevento.

 

wijnen Campanië
Wijnen woensdagavond 15 mei 2024.

Dag 2, donderdag 16 mei 2024, Consorzio tutela vini Sannio.

Regio Beneventano/Sanio. Er zijn grote verschillen in bodemsoorten en temperatuur.

Bodems; klei met kalk, ook bodems met marmeraderen, vulkanische bodems, kortom een mozaïek van bodemsoorten.

10.000 ha 8000 wijnbouwers, 100 wijnbedrijven, 800.000hl productie, 1 DOCG, 2 DOC’s, 1 IGP, 60 soorten wijn (slides op de website te vinden sannio.wine

Falanghina is het belangrijkste druivenras (95% komt uit Campanië, 80% uit ) Benevento.) Het is een sterke wijnstok,

Falanghina wordt ook op hout gerijpt. Er zijn twee soorten falanghina, hier alleen de falanghina  benevento die grotere druiventrossen heeft dan de (tweede soort) falanghina flegrea.

Er is een breed aantal druivenrassen aangeplant wat voor diversiteit zorgt in het aanbod. Deze regio is goed voor 50% van de wijngaarden van Campanië en daarmee het grootste productiegebied.

Buiten wijn proeven we hier ook de buffel mozzarella, en die moet volgens onze gastheer (Nicola Matarazzo, directeur van de Sannio Consorzio Tutela Vini) 8 uur na productie worden geconsumeerd. Wat wij ook deden, en ik moet toegeven dat het smakelijk was. Als je hem in Nederland eet is die veel ouder en ook al langer in de koelkast geweest en nooit vers genoeg.

Consorzio tutela vini Sannio.
Consorzio tutela vini Sannio.

De wijnen

Tankmethode wijn Niro Eroico Falanghina extra dry 15 gr,  11,5% alc. Licht goudgeel. Stevige geuren van citroen, mineraal(zwavel), groene appel, ananas grapefruit, iets zoet, stevig zuur, goede smaak, body en lengte, iets grove mousse, leuke wijn.

Auspicio, MC 36 maanden, goudgeel, stevige geur van citroen, brioche mineraal(zwavel), groene appel, ananas grapefruit, droog, hoog zuur, goede body en lengte, fijne mousse, mooie wijn, wel wat strak.

2022 Aia dei Colombi fallanghina del Sannio DOC goudgeel, stevige geur van citroen, mineraal(natte stenen), groene appel, ananas, droog, stevig zuur, goede body, stevige smaak en lengte, mooie wijn.

2017 Kissòs fallanghina del Sannio DOC goudgeel, geur van honing, mineraal (natte stenen), gele appel, meloen, ananas, perzik, droog, stevige zuren, stevige body, stevige smaak (+ amandelbittertje) en veel lengte, hele mooie wijn. 

2021 Barbera(druivenras camaiola) moserrato 1973 Sannio DOC,  robijnrood, geurig, aards, bosbessen, kersen, droog, stevige zuren, body en tannine, goede smaak en lengte, leuke doordrinkwijn.

2020 la vinicola del Titerno Barbera(druivenras camaiola) Sannio DOC. Robijnrood, geurig, stal, aards, bosbessen, kersen, droog, stevige zuren, goede body en stevige tannine, goede smaak en lengte, leuke doordrinkwijn.

2019 Eribiano druivenras agostinella (inheems) passsito, ‘A Canc’llera. Stevige geurig, honing, mandarijntjes, gedroogde abrikozen, karamel, zoet, hoog alcohol (16%), stevige zuren en body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn!

Benevento wijnen
De geproefde wijnen van Benevento.

FontanAvecchia

Na het bezoek van het consorzio is het tijd om wijnproducenten in de regio te bezoeken. Al vanaf 1880 wordt hier wijn gemaakt. In 1990 zijn ze gestart met een nieuw label. Het is op een prachtige plek gelegen met een adembenemend uitzicht over de vallei. Er wordt  hier temperatuur gecontroleerde fermentatie gebruikt, 15 graden Celsius voor wit en 24/25 graden voor rood, een redelijk koele fermentatie voor het behoud van het fruit, en na de fermentatie terug naar  21 graden. Rood krijgt spontaan malo. Daarmee wordt ook de wijn meer gestabiliseerd. De wijn krijgt tussen de 10 en 14 maanden eikenhout.

Het is ook een echt familiebedrijf.  Na de lunch wordt er dan ook door de familie geposeerd.

Fontanavecchia
Familiefoto Fontanavecchia.
fontanavecchia
Wijnen en winery Fontanavecchia.

De wijnen

Vatmonster wit oogst 2023 eerst fermentatie op hout en zit nu 6 maanden op vat met battonage en geen malo (later fijne filtering) falanghina.

Nog erg houterig, al veel smaak van perzik en meloen, ondanks geen malo toch wat boterig, droog, stevig zuur, een goede body, veel smaak en lengte, al een mooie wijn, moet nog wel in balans komen.

Vatmonster 2023 Rood Aglianico del Taburno, ook nu 6 maanden hout en al malo gehad (wordt grof gefilterd) krijgt na eikenrijping nog een lange flesrijping. Droog, stevige geuren van kersen en vanile , ook nog erg houterig, hoog zuur en tannine, goede smaak en veel lengte, mooie wijn, wordt nog veel mooier.

Falanghina del Sannio 2023, geen hout, (40% van de productie) licht goudgeel, geuren van citroen, ananas en meloen, hoog zuur en alcohol, goede body en smaak en stevige lengte, mooie frisse wijn.

Liber Falanghina del Sannio 2019, wel hout, licht goudgeel, geuren van citroen, ananas, perzik, vanille, abrikozen, natte stenen, meloen, hoog zuur en alcohol, stevige body, smaak en lengte, hele mooie wijn.

Coda di Volpe 2023, geen hout , licht goudgeel, geuren van citroen, bloesem, meloen, stevige zuren engoede alcohol,goede body, smaak en stevige lengte. Mooie frisse wijn.

Tabarosa Taburno Aglianico di Taburno 2023 rosé, 40% van de most zonder te persen, zalmroze ,geuren van framboos, kers, stevige zuren, goede body, smaak en stevige lengte. Leuke frisse wijn.

Aglianico di Taburno 2019, gerijpt in groot eiken + 2 jaar flesrijping, robijnrood, geuren van kers, bosbessen, iets laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, smaak en veel tannine en lengte, hele mooie wijn.

Aglianico di Taburno Riserva 2018 rijpt 14 maanden in barrique eiken + 3 jaar flesrijping, robijnrood , stevige geuren vanille, kers, bosbessen, iets laurier en mint, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, hoog tannine, stevige smaak en veel lengte, hele mooie wijn.

TerreStregate

Vijf generaties wordt hier al olijfolie en wijn gemaakt. Het was Filippo Iacobucci die in 1898 begon met een kelder en een oliemolen.  Er is 25 ha wijngaard in de Telesina-vallei. Er is hier falanghina, greco, fiano en aglianico aangeplant.

Terrestrgate
Filomena, vertelt over de wijnen.

De geproefde wijnen

Cara Cara 96% Falanghina del Sannio 2019, single vineyard, meer dan 40 jaar oude stokken, eind oktober geoogst, 4 maanden oud hout, goudgeel, geuren van citroen, ananas, perzik, toast, abrikozen, natte stenen, meloen en amandel, hoog zuur en alcohol, stevige body, smaak en lengte, hele mooie wijn

Costa del Duco Aglianico di Taburno 2016 (naam van de wijngaard) 25 jaar oude stokken, 6 maanden in verschillende gebruikte barrique’s. robijnrood, geuren van bosbessen, pruimen, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, goede body, veel smaak en stevige lengte, hoog tannine, mooie wijn.

Malaca passato falanghina, gedroogde druiven  2019, single vineyard,meer dan 40 jaar oude stokken, eind oktober geoogst, 4 maanden oud hout, goudgeel, geuren van citroen, ananas, perzik, toast,  gedroogde abrikozen, banaan, honing, natte steen, meloen en amandel, stevige zuren en alcohol, stevige body en smaak en veel lengte, hele mooie wijn

 

 

Wijnen  TerreStregate
Wijnen van TerreStregate.

Mustilli

We komen Sant'Agata de' Goti binnen. Een zeer pittoreske stad met een zeer lange geschiedenis (zo dateert de Dom van 970), waar veel bewaard is gebleven. Bij Mustilli treffen we een kelder aan uit het jaar 1400. Het begon in 1700 met de wijn toen Cesare Mustilli de eerste wijngaard op de Santacroce-heuvel plantte.

Sant'Agata de' Goti
Stadsrand Sant'Agata de' Goti.

Mustilli

1960: Het bedrijf is opgericht, Leonardo Mustilli wijdt zich fulltime aan de wijnbouw en de productie van wijnen in de historische familiekelders die op 16 meter hoogte in het tufsteen zijn uitgegraven. In 1970 herontdekt Leonardo Mustilli de lokale inheemse wijnstokken, waaronder falanghina, en is er van onder de indruk. Werken met inheemse druiven en was destijds tegen de draad in omdat de tendens was om over te stappen naar internationale druivenrassen.

1979: De eerste falanghina ter wereld wordt hier geproduceerd. 1993: DOC Sant'Agata De' Goti oorsprongsbenaming wordt toegekend.  2002: Het bedrijf verhuist naar de nieuwe kelder. De geschiedenis van Leonardo Mustilli is nauw verweven met de evolutie van de Sannio-wijnbouw. Vader van falanghina, samen met een groep pioniers die er in de tweede helft van de jaren zeventig voor kozen om in te zetten op een wijnstok die destijds voornamelijk gebruikt werd voor de distilleerderij.

In Sant'Agata de' Goti, in het hoofdkwartier van Palazzo Rainone (nu omgetoverd tot een restaurant, met een wijnbar boven de oude tufsteenkelders), was Leonardo's familie aangekomen van de kust van Amalfi, afstammend van adellijke afkomst. En hij wijdde zijn hele leven aan de promotie van falanghina (hoofdpersoon van het boek dat in 2004 werd gepubliceerd), evenals de regio Sannio, ondersteund door zijn vrouw Marilì en zijn dochters Paola en Anna Chiara, die vandaag de dag het bedrijf leiden. Bovendien was hij in 1992 de eerste die gokte op de toeristische beweging in Campanië en steunde het Cantine Aperte- initiatief.

Cantine Aperte

Cantine Aperte is een jaarlijks evenement georganiseerd door Movimento Turismo del Vino, waarbij wijnhuizen in heel Italië hun deuren openen voor het publiek. Dit vindt meestal plaats op de laatste zondag van mei. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement wijnhuizen bezoeken, kennismaken met wijnmakers en wijnen proeven. Het initiatief heeft als doel het publiek te informeren over wijnproductie en direct contact te bevorderen tussen wijnmakers en wijnliefhebbers. Het is een populair evenement voor wie de rijke wijncultuur en de schilderachtige wijngaarden van Italië wil verkennen.

mustilli
De kelder van Mustilli daterend van 1400.

De wijnen

We proeven verschillende jaargangen naast elkaar. 2022 was wat nat in de lente, 2017 en 2019 hadden beide hele warme zomers.

2022 Vigna Segreta falanghina del Sannio s. Agata dei goti DOC, in RVS met rijping op de gist met battonage, goudgeel, geuren van ananas, perzik, natte steen en meloen, friszuur en gemiddeld qua alcohol, body, smaak en lengte, leuke wijn.

2019 Vigna Segreta falanghina del Sannio s. Agata dei goti DOC, in RVS met rijping op de gist met battonage. goudgeel flinke geuren van citroen, gele appel, ananas, perzik, natte steen, meloen, friszuur, goede  body, iets meer smaak en lengte, mooie wijn.

2017 Vigna Segreta falanghina del Sannio s. Agata dei goti DOC, in RVS met rijping op de gist met battonage, g oudgeel, geprononceerde geuren van citroen, gele appel ananas, perzik, natte steen, meloen, amandel, friszuur, goede body, en wat meer smaak en lengte, mooie wijn.

Piedirosso 2019 Sannio s. Agata dei goti DOC in amfora gerijpt, robijnrood, geuren van koffie, mokka, rode bessen en kersen, friszuur, goede body, stevige smaak en lengte en tannine, mooie wijn.

Aglianico 2017 Sannio s. Agata dei goti DOC, 1 jaar barrique gerijpt, robijnrood, geuren van koffie, pruimen, chocolade, kruiden, kers en laurier, veel zuur, goede body, stevige smaak en lengte, hoog tannine, mooie wijn.

wijnen Mustilli
De geproefde Mustilli wijnen.

DAG 3, 17 mei 2024, Almalfi kust

Amalfi
Amalfikust bij de pijl.

Van de kust tot aan het Lattari-gebergte zijn de straten en terrassen gebouwd op kleine stukjes land die uit de rotsen zijn gehouwen. Op de kleine terrassen bevinden zich de wijngaarden waar de DOC wijnen worden geproduceerd, onder de naam Amalfikust (DOC Costa d’Amalfi), verdeeld in drie subzones: Furore, Ravello en Tramonti.

De terrassen zijn gemiddeld niet meer dan vijf meter breed en hebben een onregelmatig profiel, opgelegd door de vorm van de rotsen. Op elk terras staan ​​gemiddeld vier rijen wijnstokken, uitgelijnd op geometrisch aangelegde pergola's van kastanjepalen.

De eerste lokale wijnproducenten aan de kust hadden landbouw- en visserijtradities en pas de afgelopen decennia hebben ze het belang van hun fijne producten ontdekt. ​​Tegenwoordig bestrijken de DOC-wijnbouwzones vrijwel het hele heuvelachtige gebied van de kust van Amalfi, tussen Positano en Vietri. ook al kunnen de meer geschikte gebieden in drie locaties worden verdeeld: Furore, Ravello en Tramonti.

De druiven schetsen een belangrijk evenwicht tussen smaak, intensiteit, aroma's, tannine en zuurgraad.

De druiven; fenile, tronto van furore, ripolo, pepella, sciascinoso en tintore van Tramonti. Deze druiven zijn nauw verbonden met dit gebied, en in sommige gevallen exclusief met het achterland van Amalfi.

De Amalfikust werd in 1996 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bochtige wegen leiden je naar eeuwenoude pittoreske stadjes die tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Elk dorpje heeft geweldige uitzichten over de Tyrreense Zee en natuurlijk mooie wijnen waar wij voor komen. We beginnen bij Marissa Cuoma en daarna een lunch met 2 van haar wijnen.

Steile kust van Amalfi.

Marisa Cuomo

Ze produceren hier 100.000 flessen per jaar en maken 11 verschillende wijnen. Ze hebben hier speciale draaiende maceratietanks waar de extractie veel sneller gaat dan met pump-over, daarna verdere fermentatie in RVS. Ze bevriezen de wijn na de fermentatie om de losse deeltjes te bevriezen en er daarna uitfilteren.  De barrique’s voor de rijping worden 2 keer gebruikt. Wit gaat 4-6 maanden in eiken en krijgt daarna 1 jaar flesrijping.

Rood gaat 12-18 maanden in eiken en krijgt 36 maanden flesrijping.

Op de hoge wijngaarden (op 700 meter) is het lastig rijp te krijgen, soms pas half november zijn hier de druiven rijp.

Het is aan te raden deze wijnen langer te bewaren voordat je ze gaat drinken.

Inheemse witte druivenrassen die hier worden gebruikt zijn ripoli, ginestra (hoge zuren) en femile (intense kleur geur ; semi aromatisch en smaak) witte inheemse druiven.

Druiven plukken op de steile terrassen.
Lunchtafel met uitzicht op zee met de wijnen van Marisa Cuomo.

 

Lunchwijnen en gerechten.

De tijdens de lunch geproefde wijnen

Capretone druif Metodo Classico 24 maanden sur latte, goudgeel, geuren van citroen, groene appel en brioche, fijne frisse mousserende wijn.

Marisa Coumo: Casta d’Almalfi 60% falanghina 40% bianco corella 2022 goudgeel, geuren van citroen, ananas, meloen, amandel, gele appel en ziltig, stevige zuren, goede body, stevige smaak en stevige lengte, mooie frisse wijn.

Marisa Coumo: Fiore Bianco Fiordura,  30% fenile, 30%, ginestra, 40% ripoli, 3 maanden barrique, goudgeel, geuren van citroen, vanille, abrikozen, amandel, gele appel, ziltig en natte stenen, stevige zuren, hoog alcohol, goede body, stevige smaak en  lengte, hele mooie wijn.

Tramonti vallei bij Tenuta San Francesco.
Meer dan 500 jaar oude stokken van tintore di tramonti.

Tenuta San Francesco

Ze zijn hier in 2004 begonnen in deze Tramonti vallei. Er kwamen geen toeristen langs dus ze moeten nu hun eigen geschiedenis maken om mensen hier naar toe te trekken.

De productie hier is 70.000 flessen van 20 ha waarvan 12ha oude stokken.

De topwijn is de  ÈISS wijn van de stok van de 500 jaar oude stok met de  teinturier (tintore di tramonti) druiven. (tenturier is een druif waar het sap ook rood van is.)

De rode wijn gaan 1 jaar in tonneau, 1 jaar in barrique en daarna nog 1 jaar flesrijping.

San Francesco wijnen.

De wijnen

Per Eva Costa d’Almalfi Wit riserva 2023 pepella, ginestra, falanghina licht goudgeel, geuren van citroen, bloesem, perzik en meloen, een bittertje, stevige zuren en goede body, smaak en lengte, leuke wijn.

Per Eva Costa d’Almalfi Wit riserva 2016 pepella, ginestra, falanghina goudgeel, stevige geuren van citroen, bloesem, perzik, meloen, natte steen, beetje zwavel en aards, een bittertje. stevige zuren en goede body, stevige smaak en lengte, mooie wijn.

4 spine 50% aglianico, 30% tintore, 20% piedirosso 2019, licht robijnrood , stevige geuren van vanille van kers, bosbesse en iets laurier, hoog zuur, hoog alcohol(14,5%), goede body, hoog tannine, stevige smaak en veel lengte, mooie wijn, moet nog rijpen, nog wat hoekig.

4 spine 50% aglianico, 30% tintore, 20% piedirosso 2016, licht robijnrood, stevige geuren vanille van kers, rode bes, bosbessen en iets laurier, hoog zuur, hoog alcohol(14,5%), goede body, hoog tannine stevige smaak en veel lengte, mooie wijn, zachter maar kan ook nog wel minimaal 5 jaar liggen.

ÈISS 100% tintore 2019, licht robijnrood, geuren van vanille, kers, pruimen en biet, stevige zuren, hoog alcohol(14,5%), goede body, stevige tannine en smaak en lengte, hele mooie wijn.

ÈISS 100% tintore 2016, licht robijnrood, geuren van vanille, kers, pruimen en biet, stevige zuren, hoog alcohol(14,5%), goede body, stevige tannine,  veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

Irpinia

Dan verlaten we de Amalfi kustregio en gaan richting Irpinia. Het betreft hier de 3 DOCG’s: Greco de Tufo (geel) , Fiano di Avelino(groen) en Taurasi (paars)en DOC Irpinia beslaat een groter gebied, zie het 3e bovenste kaartje. Dit zijn: Irpinia Bianco, IRPINIA Rosso, IRPINIA Rosé, IRPINIA Novello, IRPINIA Coda di fox,IRPINIA Falanghina, IRPINIA Fiano, IRPINIA Greco, IRPINIA Piedirosso, IRPINIA Aglianico, IRPINIA Sciascinoso,

IRPINIA Falanghina mousserende wijn, IRPINIA Fiano mousserende wijn, IRPINIA Greco mousserende wijn, IRPINIA Fiano passito, IRPINIA Greco passito, IRPINIA Aglianico passito, IRPINIA Aglianico likeur, IRPINIA deelgebied Campi Taurasini.

 

Paterna
Meer dan 100 jaar oude stokken Paterna

Mazzella.

Gian Luca laat ons eerst de wijngaard zien met ongeënte oude wijnstokken op de ‘Etruskische wijze’ (oorspronkelijk aan bomen, nu aan een paal en dan via draden vier kanten op als een pergola).
Dit is een nieuw prestigieus project en zijn een van de eersten die hier komen proeven.

Mazzella wijn
De geproefde wijnen bij Mazzella..

De wijnen

Paterico 2020 Aglianico, robijnrood, stevige geuren van vanille, toast, cassis, rode bessen en laurier, hoog zuur, stevige body en tannine (zacht/silky), veel lengte en smaak, hele mooie wijn! 9,5/10.

Ornellaia 2019, (ter vergelijking is deze super-toscan erbij gezet) robijnrood, stevige geuren van hazelnoot, vanille, cassis, kruiden en bramen, hoog alcohol, veel body, smaak en lengte, hele mooie wijn, 9.

Paterico 2019, robijnrood, stevige geuren van  vanille, rode bessen, koffie, kersen en rode pruimen, stevige zuren, aanwezige tannine (iets grippy), geode body, veel smaak en lengte hele mooie wijn, 9.

Zijn wijnen zijn werkelijk (en vooral de 2020) fenomenaal, qua complexiteit en verfijning te vergelijken met bijvoorbeeld Château Cheval Blanc (Saint Emilion grand cru classé A) de 2020 is dan ook wel € 407,50 consumentenprijs en toch ook goedkoper dan de Ornellia die dan ook minder verfijnt is. 

Diner Trattoria Concè

Op loopafstand van ons hotel gaan we dineren bij Trattoria Concè die gespecialiseerd is in lokale gerechten.

Gerechten en wijnen bij het diner Trattoria Concè.

Dag 4, 18 mei 2024 vervolg  Irpinia

Links Ilara en rechts Theresa.

Consozio Irpinia

We zijn op bezoek Petilia winery bij de voorzitter Theresa en de vice voorzitter Ilaria en uiteraard gaan we hier alle DOCG’s proeven:

  • Taurasi(Aglianico) DOCG
  • Greco di Tufo DOCG
  • Fiano di Avelino DOCG

We starten met de laatste ,

Esoterica, Fiano di Avelino DOCG BIO 2022, licht goudgeel, stevige geuren van witte bloesem, ananas, witte perzik, natte stenen, amandel en meloen, hoog zuur en een goede body, stevige smaak en lengte, mooie wijn.

Donnachiara Aletheia Greco di Tufo DOCG Riserva 2021, goudgeel, stevige geuren van rijpe ananas, witte perzik, iets vanille en natte stenen, stevige zuren en body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

Petilia Tarantella greco ancestrale frissante 2023, goudgeel, geuren van ananas, iets gist, witte perzik en natte stenen, hoog zuur en laag alcohol(11,5%), goede body, smaak en lengte, iets grove mousse, mooie wijn.

Petilia Quattro Venti Greco di Tufo DOCG Riserva 2022, goudgeel, stevige geuren van ananas, mango, witte perzik, iets vanille en natte stenen, klein amandelbittertje, stevige zuren en goede body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

Donnachiara Per Umberto Taurasi Riserva DOCG 2019, Robijnrood, stevige geuren van vanille, bosbessen, pruimen, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en stevige lengte, hoog (zachte) tannine, hele mooie wijn.

Selva Solina Taurasi Riserva DOCG 2016, robijnrood, stevige geuren van vanille, bosbessen, pruimen, koffie, kruiden, kers, laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog (iets grippy) tannine, hele mooie wijn.

We genieten hier nog van een mooie lunch voordat we weer verder gaan.

Wijnen en lunch bij Petilia.
Gebouw Feudi di San Gregorio.

Feudi di San Gregorio

Megabedrijf met 4 miljoen flessen productie per jaar. In 1986 begonnen. Vele kunstenaars zijn betrokken geweest bij het verfraaien van dit enorme gebouw uit 2001 en de labels. We gaan proeven:

Wijnen Feudi di San Gregorio.

Fiano di Avelino DOCG  Riserva 2022, licht goudgeel, geuren van witte bloesem, ananas, natte stenen, amandel en meloen, hoog zuur en goede body, smaak en stevige lengte, leuke wijn.

Greco di Tufo DOCG  Riserva 2021, goudgeel, stevige geuren van rijpe ananas, witte perzik, iets vanille en natte stenen, stevige zuren en body, smaak en lengte, mooie wijn.

Fiano di Avelino DOCG Riserva 2016, goudgeel, geuren van hazelnoten en amandelen, ananas, natte stenen en meloen, hoog zuur, goede body, stevige smaak en stevige lengte, mooie wijn.

Greco di Tufo DOCG Riserva 2016, goudgeel, stevige geuren van rijpe ananas, mango, witte perzik, gele appel, natte stenen,  ziltig, klein amandelbittertje en iets hazelnoot, stevige zuren en  body, veel smaak en lengte, mooie wijn.

Taurasi DOCG 2019, robijnrood, stevige geuren van vanille, frambozen, bosbessen, pruimen, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren hoog alcohol, stevige body, veel smaak en stevige lengte, hoog zachte tannine, mooie wijn.

Taurasi DOCG 2008, robijnrood, stevige geuren van chocolade, balsamico, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en stevige lengte, hoog zachte tannine, mooie wijn.

Sirica (syrah) 2019, robijnrood, stevige geuren van eucalyptus, peper, pruimen, rozebottel, bosbessen en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en stevige lengte, zachte tannine, hele mooie wijn.

Serpico Taurasi DOCG 2016, >100 jaar oude stokken, robijnrood, stevige geuren van koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, goede body, veel smaak en stevige lengte, hoog zachte tannine, hele mooie wijn.

Vatenkelder Feudi di San Gregorio
Daniela van Terradora en de wijnen.

TerradorA di Paolo

1994 deze nieuwe winery begonnen door Paulo Mastroberardino  na een conflict met zijn broer Angelo die verder ging met het gelijknamige bedrijf die we later bezoeken vandaag.

We werden ontvangen door Daniela Mastroberardino. Terredora is vernoemd naar ter Dora, de moeder van Daniela.

Angeli Greco di Tufo DOCG 2022, licht goudgeel, geuren van ananas, mango, witte perzik, natte stenen, ziltig, klein amandelbittertje, hoog zuur en goede body, smaak en lengte, leuke wijn.

Angeli Greco di Tufo DOCG 2018, licht goudgeel, stevige geuren van natte stenen, ananas, witte perzik, ziltig, klein amandelbittertje, stevige zuren en, goede body, stevige smaak en lengte, mooie wijn.

Serra Greco di Tufo DOCG 2022, goudgeel, stevige geuren van ananas, mango, witte perzik, natte stenen, ziltig en een klein amandelbittertje, hoog zuur, goede body, smaak en lengte, leuke wijn.

Serra Greco di Tufo DOCG 2018, licht goudgeel, geuren van ananas, mango, witte perzik, natte stenen, ziltig en een klein amandelbittertje, stevige zuren en goede body, veel smaak en lengte, leuke wijn.

Fiano di Avelino DOCG 2022, licht goudgeel, geuren van witte bloemen, ananas, witte perzik, natte stenen, ziltig en een amandelbitter, hoog zuur , goede body, stevige smaak en lengte, leuke wijn.

Fiano di Avelino DOCG 2020, licht goudgeel, geuren van witte bloemen, ananas, zwavel, witte perzik, natte stenen, ziltig en amandelbitter, hoog zuur, goede body, stevige smaak en lengte, leuke wijn.

Fiano di Avelino DOCG riserva 2019, goudgeel, geuren van witte bloemen, ananas, zwavel, witte perzik, natte stenen, ziltig en licht amandelbitter, hoog zuur, goede body, stevige smaak en lengte, mooie wijn.

Fiano di Avelino DOCG riserva 2009,  goudgeel,geuren van noten, ananas, zwavel, witte perzik, natte stenen, ziltig en amandelbitter, hoog zuur, goede body, veel smaak en lengte, mooie wijn.

Fatica contadina Taurasi DOCG 2015 robijnrood, geuren van koffie, kruiden, kers, kruiden, laurier en iets boers, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog tannine, mooie wijn.

Pago del Fusi Taurasi DOCG 2015 robijnrood, geuren van koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog tannine, mooie wijn.

Pago del Fusi Taurasi DOCG 2009 robijnrood, geuren van chocolade, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en stevige lengte, hoog tannine, mooie wijn.

Pago del Fusi Taurasi DOCG 2008, Robijnrood, stevige geuren van chocolade, balsamico, koffie, kruiden, kers en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog zachte tannine, hele mooie wijn.

Pago del Fusi Taurasi DOCG 2007, robijnrood, stevige geuren van chocolade, balsamico, koffie, kruiden, kers, cassis, leer, aards en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog zachte tannine, hele mooie wijn.

Campore Taurasi DOCG 2007, robijnrood, stevige geuren van vanille, chocolade, balsamico, koffie, kruiden, kers, cassis, leer en laurier, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog zachte tannine, hele mooie wijn.

Prachtige beelden her en der in de wijnkelder van Mastroberardino.

Mastroberardino

In totaal 240ha,  Al 4 generaties bezig vanaf 1859, 1,8 miljoen flessen per jaar productie. Betrokken bij het behoud van de inheemse druivenrassen.

Wijnen die zijn geproefd bij Mastroberardino.

De wijnen:

Nero a Metà Blanc de noir Aglianico 10 Maanden lees ageing in RVS 12,5% alc, gemiddelde geur van iets van kruiden, hoog zuur, goede body, smaak en lengte, niet mijn ding.

2017 50% fiano 50% greco, 18 maanden op eiken en de lees + 42 maanden op fles licht goudgeel, stevige geuren van blanke perzik, vanille, ananas en zwavel, hoog zuur, goede body, stevige smaak, lengte leuke wijn.

Greco di Tufo DOCG 2018, 7 % 24 maanden op eiken en op de lees, 24 maanden op de fles, goudgeel, stevige geuren van natte stenen, ananas, witte perzik, citroen en een klein amandelbittertje, stevige zuren, stevige body, stevige smaak en lengte, mooie wijn, moet nog rijpen.

Aglianico 2022, robijnrood, geuren van kruiden, kaneel, anijs, kers, bosbessen en laurier, droog, stevige zuren, stevige body, veel smaak en lengte, hoog tannine maar toegankelijk, mooie wijn.

Radici Taurasi DOCG 2017 14 maanden groot Slovenisch eiken, 48 maanden flesrijping. Wijngaarden op  700m hoogte, robijnrood,geuren van koffie, vanille, kruiden, kers en laurier, droog, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, en smaak en lengte, hoog tannine, hele mooie wijn.

Naturalis historia Taurasi DOCG riserva 2016 24 maanden oude eiken barrique, 52 maanden flesrijping, ook van  700m hoogte, robijnrood,geuren van koffie, vanille, kruiden, kers en laurier, droog, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog al aardig zachte tannine, hele mooie wijn.

Villa dei Misteri Aglianico piesirosso, scascinoso o olivella 2012 op groot kastanjehout gerijpt, van de wijngaarden van Pompeii, bruinrrood, geuren van koffie, chocolade, leer, balsamico, vanille, kruiden, kers  en laurier, droog, stevige zuren, hoog alcohol, stevige body, veel smaak en lengte, hoog zachte tannine, hele mooie wijn.

Radici Taurasi DOCG 1998, 14 maanden groot Slovenisch eiken, 48 maanden flesrijping. Ook 700m hoogte, granaatrood, geuren van chocolade, balsamico, leer, koffie, vanille, kruiden, kers en laurier, droog, stevige zuren hoog alcohol, stevige body, en smaak en lengte, hoog tannine, erg mooie wijn, 9.

Villa Matilda

Omdat we de eerste dag hebben moeten missen is de verkoopmanager van Vila Matilda naar het diner van ons hotel gekomen om hun wijnen te laten proeven.

Meer dan 60 jaar jaar geleden hebben de ze falerno stokken mee genomen van van Lazio.

Gerechten en wijnen diner in het Hotel 18-5.

De Wijnen,

Villa Matilda Avallone Falerno del Massico DOC 2023, 100% falanghina in terracotta gerijpt, licht citroengeel stevige geuren van perzik, gele appel, ananas, droog, stevige body, zuur, smaak en lengte, mooie wijn.

Villa Matilda Vigna Caracci Falerno del Massico DOC 2019, 100% falanghina in terracotta gerijpt, licht citroengeel stevige geuren van perzik, gele appel, natte stenen en ananas, droog, hoog alcohol (14%) en zuur, stevige body, zuur, smaak en lengte, mooie wijn

Falerno del Massico DOC Rosso  2019, 80% aglianico 20% piedirosso,  deels in barrique gerijpt, deels amfora en deels RVS, robijnrood, geuren van kruiden, balsamico, kers, bosbessen, en laurier, droog, hoog zuur, hoog alcohol, goede body, stevige smaak en lengte, hoog tannine, leuke wijn.

Falerno del Massico DOC Rosso 2016, 100% aglianico, gerijpt in barrique, robijnrood, geuren van kruiden, kers, bosbessen en laurier, droog, hoog zuur, hoog alcohol, stevige body, stevige smaak en lengte, hoog tannine, mooie wijn.

Zondag 19 mei 2024 cultuursnuiven.

Alvorens we aan het eind van de middag weer terug vliegen naar Amsterdam gaan we eerst nog Pompeii bezoeken en Pizza eten in Napels. Eerst met gids door Pompeii. Alleen de omvang van deze door de uitbarsting van de Vesuvius overvallen Romeinse stad. Je krijgt een inkijk in het leven van de Romeinen in het jaar 79 na Christus. Zeer indrukwekkend.

Slachtoffers van de uitbarsting van de Vesuvius.

Pizza eten in Napoli.

De pizza’s waren heerlijk, maar de toetjes mochten er zeker zijn. Na de lunch was het weer tijd om richting het vliegveld van Napels te gaan.

Indrukwekkende ‘dolces’ bij de Pizzeria.
En de smaak was geweldig!

Tot slot

We hebben bijzondere wijnen geproefd van bijzondere druivenrassen. Het was een leerzame reis! Dank aan Fred Nijhuis en Stefan Boer voor de organisatie, het was weer een geslaagde reis met de Verenigde Vinologen Nederland. En het is altijd het meest leerzaam om naar de wijnbedrijven toe te gaan. Je krijgt inzicht in de geschiedenis, de filosofie van de wijnmakers en goed om de verschillen te proeven. En het gezelschap, fijn om dit met andere gezellige wijnenthousiasten te doen.

Ed Carper, Weinakademiker, DipWSET, Registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en een tal van proeverijen tot en met wijn-spijs proeverijen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.