fbpx

Wijnblogs

Wijnreis Puglia 1e dag

Cardone

Het is zaterdag 27 oktober en vertrekken met de Verenigde Vinologen Nederland naar Bari in Puglia. We hebben een intensief programma voor de boeg en zullen dan ook veel wijnbedrijven bezoeken om zo van dichtbij Puglia als wijnstreek beter te leren kennen. Na wat vertraging gaan we snel de bus in voor ons eerste bezoek naar Cardone in het plaatsje Locorotondo.  

cardone wijnen uit Locorotondo Puglia Locorotondo Puglia
Lees "Wijnreis Puglia 1e dag" verder

Wijnreis Puglia 2e dag

Paulo Leo

Paulo Leo Puglia wijnkasteelruine

We rijden naar San Donaci. San Donaci is redelijk zuidelijk in Puglia, in het hart van Salice Salentino, alwaar we eerst de wijngaarden gaan bezoeken van Paolo Leo. Paolo Leo is nu al 5 generaties in bezit van dezelfde familie. De historie gaat dan ook terug tot net na 1920. Vandaag de dag produceert dit bedrijf zo’n 50.000 hl per jaar. Onze rondleiding begint bij een ruïne die midden tussen de wijngaarden staat. Er wordt ons vertelt dat hier een 5 sterren resort zal gaan verrijzen. Dit zal echter mede door alle bureaucratie nog zeker zo’n 4 jaar in beslag nemen. Het heeft geregend en er worden daarom plastic hoesjes uitgedeeld om de schoenen te beschermen. Al snel vliegt bij mij één van de hoesjes af zodat ik alsnog met een klomp klei aan mijn voeten zit. De wijngaard waar we nu staan is dit jaar voor het eerst machinaal geplukt waarbij de druiven van de trossen worden getrild. Eén van de vele innovaties die hier in de loop der jaren zijn doorgevoerd. Er is geïnvesteerd om, met respect voor traditie, kwaliteitswijnen te kunnen produceren. Ook hebben ze hier de omschakeling naar organische wijnbouw ingezet. Uiteindelijk zullen hier alleen nog maar organische wijnen worden geproduceerd. Van dit stuk wijngaard worden de druiven na de pluk (80% negroamaro en 20% malvasia nero) direct bij elkaar gedaan voor de fermentatie.
Lees "Wijnreis Puglia 2e dag" verder

Wijnreis Puglia 3e dag

Amastuola

We zijn al weer vroeg op pad om vandaag te beginnen bij het wijnbedrijf Amastuola in het zuiden Puglia. Bij aankomst zijn we onder de indruk van het mooie glooiende landschap. Dit landschap is ontworpen door de landschapsarchitect Ferdinando Caruncho en de paden ertussen gaan als het ware mee op de “golven” van het landschap. Het gebouw waar de wijn werd gemaakt en het personeel verbleef is omgetoverd tot een 5 sterren resort. Gevoel voor stijl kan hun niet worden ontzegd. Er zijn hier veel archeologische vondsten gedaan en er staan olijfbomen van wel 800 jaar oud. De wijngaarden zijn aangelegd met respect voor de authentieke kenmerken van het landschap. Zo zijn ook de originele muren zonder cement weer geheel gerestaureerd.

amasuola muur Puglia

Lees "Wijnreis Puglia 3e dag" verder

Wijnreis Puglia 4e dag

wijnbedrijf Coppi Puglia

Coppi

We zijn in het plaatsje Turi in het midden van Puglia en Philipo de Salesmanager van Coppi staat ons op te wachten om ons rond te leiden en het verhaal van Coppi te vertellen. Hij zit er witjes uit en moet regelmatig hoesten. Hij heeft een flinke kou opgelopen tijdens zijn business-trip naar Milaan. Maar dat heeft hem niet weerhouden om ons te ontvangen. De geschiedenis van de Coppi-wijnen is zoals zo vaak in Puglia een familieverhaal, die in dit geval begint bij oenoloog Antonio Coppi. In 1966 is hij hier gaan werken in dit bedrijf, dat al in 1882 is opgericht. In 1979 koop hij dit bedrijf en in het begin van de jaren 90 besluit Antonio radicaal het roer om te gooien. Coppi heeft weliswaar altijd gestreefd naar kwaliteit, maar na allerlei technologische vernieuwingen streeft Coppi er naar de wereld met het unieke karakter van de wijnen van Puglia laten kennismaken. Daarom concentreert Coppi zich op inheemse wijnstokken met speciale kenmerken, zoals de nobele primitivo of de aleatico. Volgens de familiefilosofie getuigt het maken van een goede wijn van passie, liefde voor de lokale druiven en dus voor Puglia. Er wordt hier de oogst van 200 ha druiven verwerkt tot rond de 1 miljoen flessen wijn. Primitivo, negroamaro, aleatico, malvasia nera zijn de rode druiven en falanghina, malvasia blanco en verdeca de witte.
Lees "Wijnreis Puglia 4e dag" verder

Wijnproeverij van Ahrwijnen, Amstelhotel 21 oktober

De wijnen uit de Ahr

Na onze vakantie in Duitsland was het weer even thuis komen bij de Proeverij van wijnen uit de Ahr in het Amstelhotel. De Ahr is een zijrivier van de Rijn. De Ahr is het meest noordelijke wijngebied, een stukje onder Keulen gelegen en heeft een bijzonder microklimaat waardoor vooral rode wijnen het goed doen. 18 leveranciers waren vertegenwoordigd. Er waren witte en rode wijnen, maar het is natuurlijk rood waar je voor komt. Uit het raam zag ik de deelnemers van de Amsterdam Marathon. Ook dat roept bij mij nostalgie op, omdat ik deze marathon zelf 5 keer heb gelopen.
Lees "Wijnproeverij van Ahrwijnen, Amstelhotel 21 oktober" verder

Een verrassend mooie wijn

Een topwijn uit Nederland!

Collega Register Vinoloog Hans Schers deed een oproep wie zijn wijn wilde proeven. Dat wilde ik wel, maar ik woon niet echt om de hoek. Hans moest nog voor een klant naar Texel, dan kon hij wel even langs wippen om de wijn te laten proeven. Zo gezegd zo gedaan. Donderdag 30 augustus was het dan zover. Nadat we eerst even hadden bijgepraat komt de wijn op tafel. De proefglazen werden erbij gepakt en de wijn werd ingeschonken. De Emendatio van Karakterwijn, een dieprode wijn, ging in het glas.

Lees "Een verrassend mooie wijn" verder

Wijnproeverij op camping Nahemühle in Monzingen.

In goed gezelschap

Er was een wijnproeverij op onze camping georganiseerd. Een mooie gelegenheid om in één avond diverse wijnboeren te leren kennen zonder dat we van onze plek hoeven. En wie weet met leuk gezelschap. Rechts van ons zit een pas getrouwd Duits jong stel en links van ons een Nederlands echtpaar, Irene en Gaston. We raken aan de praat en kom er achter dat Gaston al jaren lid is van Cuisine Culinaire Amsterdam, daar jaren in de wijncommissie heeft gezeten en goede vriend van de helaas dit jaar overleden vinoloog Guido Berbers. Cuisine Culinaire is een (landelijke) kookclub  van hobbykoks die maandelijks in plaatselijke groepen met elkaar kookt. Dat is alvast een goed begin: er ontstaan dan ook in de loop van de avond interessante discussies over de aroma’s en terroir van de wijnen.

Rivier de Nahe Lees "Wijnproeverij op camping Nahemühle in Monzingen." verder

Wijnproeverij bij Emrich-Schönleber

Drie terroirs.

Emrich-Schönleber is een wijnbedrijf met 25 hectare wijngaard, links en rechts van Monzingen verspreid over 3 kilometer hellingen van de oever van de rivier de Nahe. Ze hebben stukken “ Grosse Lage”  (de Duitse “Grand Cru”), stukken “ Ortswein”  (de zogenaamde “ Village” wijnen) en verder nog “Gutswein” (wat de Beschermde Oorsprong Benaming wijnen zijn van de instapkwaliteit. Nahe is, ondanks dat het een relatief klein wijngebied is (totaal een krappe 4200 hectare) gezegend met een diversiteit aan bodemsoorten. En zo heeft dit bedrijf ook diverse bodems.  Je kunt de wijngaarden in drie stukken verdelen:

  • Frühlingsplätdschen, Monzingen: wijngaarden op naar het zuidwesten gerichte hellingen met een stijgingspercentage oplopend tot 70%. De bodem is “rotem Schiefer” (rode leisteen) en is het warmste stuk wijngaard.
  • Halenberg, Monzingen: wijngaarden naar het zuiden gericht. Het stijgingspercentage is hier ook tot 70% en bestaat de bodem uit “blauwem Schiefer” (blauwe leisteen)en Quartz. Hier staat met name riesling op gepland.
  • Auf der Leu, Monzingen: De bodem is schiefer met kiezelstenen. Het stijgingspercentage is hier gemiddeld 50%. Ook hier is het door stijgingswinden warm.


Lees "Wijnproeverij bij Emrich-Schönleber" verder

Wijnproeverij bij Kress in Überlingen

Even niet op de fiets

We zitten nu op een camping zo’n 20 kilometer van het Bodenmeer af. Het uiterste zuidwesten van Baden. Dit keer niet op de fiets omdat het te geaccidenteerd is. ’s Middags gaan we naar een overzicht-tentoonstelling over het leven en werk van Salvador Dali. Een beetje cultuursnuiven op zijn tijd en omdat we Dali liefhebber zijn, laten we dit niet lopen.  We zijn al een beetje laat, maar we zijn  van harte welkom om nog te proeven De wijngaarden van Kress (maar liefst 32,5 hectare) liggen over 25 kilometer verspreid aan de oevers van het Bodenmeer. Lovende kritieken zijn er al over dit wijnbedrijf geschreven en vele gouden medailles gewonnen.

Lees "Wijnproeverij bij Kress in Überlingen" verder

Wijnproeverij bij wijnbedrijf Renner.

Baden, een uitgestrekt wijngebied.

Baden is een over 400 km uitgestrekt gebied vanaf Baden-Baden tot en met de Zwitserse grens, ten oosten van de Elzas. De rechteroever van Rijn. Het Rijndal is vrij uitgestrekt en je kunt er lang doorheen rijden zonder een wijngaard tegen te komen. De wijngaarden zijn vooral waar het dal  ophoudt en de heuvels beginnen.

Een net wijnbedrijf.

We zitten op een camping bij Archen zo ongeveer ter hoogte van Strassburg aan de Franse kant. Via internet zijn we op zoek gegaan naar een wijnbedrijf in de buurt dat goed staat aangeschreven. We vonden het wijnbedrijf Renner dat wordt gerund door drie broers. Het beslaat 12 hectare wijngaard en heeft een opvallend uitgebreid aantal druivenrassen aangeplant. Om de wijngaarden van Renner te bereiken gaan we 25 km naar het zuiden richting Offenburg. Vlak bij Offenburg is het in het dorpje Fessenbach.  Het Bedrijf is opgericht door grootvader Jozef in 1912. En dan gaan we naar binnen om te proeven. De eerste indruk is goed: het proeflokaal ziet er keurig uit. Broer Simon en zijn moeder nemen uitgebreid de tijd om ons door het assortiment te leiden. En om  ons goed te kunnen laten proeven kregen we bijna bij elke wijn een nieuw schoon glas. Alles was ook goed op temperatuur, ook daar is goed over nagedacht. Het aantal druivenrassen was al uitgebreid, maar werd ook nog virtueel uitgebreid door verschillende benamingen te gebruiken voor hetzelfde druivenras zoals müller thurgau ten opzichte van rivaner en ruländer ten opzichte van grauburgunder. De verklaring was dat het de ene keer de zoete versie was en de andere keer de droge. Lees "Wijnproeverij bij wijnbedrijf Renner." verder