fbpx

Een verrassend mooie wijn

Een topwijn uit Nederland!

Collega Register Vinoloog Hans Schers deed een oproep wie zijn wijn wilde proeven. Dat wilde ik wel, maar ik woon niet echt om de hoek. Hans moest nog voor een klant naar Texel, dan kon hij wel even langs wippen om de wijn te laten proeven. Zo gezegd zo gedaan. Donderdag 30 augustus was het dan zover. Nadat we eerst even hadden bijgepraat komt de wijn op tafel. De proefglazen werden erbij gepakt en de wijn werd ingeschonken. De Emendatio van Karakterwijn, een dieprode wijn, ging in het glas.

En toen even proeven.

Eerst even ruiken; zonder te walsen kwamen de geuren al los van kersen en rode bessen. En dan de eerste slok. Wat een krachtige wijn zeg! Veel smaken van rood fruit in de mond maar ook kracht, volheid en lengte. Kortom een complexe wijn waar zeker  bij moet worden gegeten. Ik ben er nog niet uit welk gerecht hier mooi bij past om de zuren en het krachtige rode fruit tot zijn recht te laten komen. Ik ben werkelijk verrast dat deze wijn uit Nederland komt.

Hoe is deze wijn gemaakt?

De druiven, regent en reeberger (een kruising tussen regent en lemberger) komen uit de wijngaard Eghel. De wijngaard is slechts 0,1 ha, maar er komen mooie druifjes af. Hans heeft zelf een droogkast gemaakt om de druiven in te laten drogen. Begin oktober 2016 zijn de druiven geoogst, deels direct gefermenteerd(suiker omzetten in alcohol en koolzuur) en deels in de droogkast te drogen gelegd tot maart 2017. Deze gedroogde druiven zijn daarna apart gefermenteerd en in april geperst en op vat gezet. Dit is een  Amarone-achtige wijn van 15% alcohol. Ik ben nu al zeer benieuwd hoe die zal smaken. Ik denk dat ik daarvoor toch nog een keer naar Limburg moet. Wat er overgebleven is na het persen gaat bij de direct gefermenteerde wijn. Deze wijn gaat weer gisten en komt uiteindelijk  op ongeveer 13,5% alcohol. 1 jaar op vat en zie hier het resultaat. Deze methode wordt ook wel de “Governo” methode genoemd. Zo worden ook de Ripasso wijnen gemaakt.

Er is hout en er is hout.

Voor de houtlagering is een assemblage van “tightgrane” eikenhout gebruikt dat al 3 keer is gebruikt. Deze houtsoort heeft een dichte structuur. Elk type hout, het aantal keren dat het al is gebruikt en de behandeling heeft weer een ander effect op de wijn. Het voert te ver om hier een verhandeling over te houden.

Met liefde gemaakt.

Het is toch fantastisch dat je in staat bent om een dergelijke wijn te maken in Nederland. Met geduld en passie voor de wijn is dit gemaakt. Hans, petje af! Gefeliciteerd met het resultaat! Zie verder op de Website van karakterwijn.

Ed Carper, RegisterVinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.