fbpx

Wijnproeverij van Ahrwijnen, Amstelhotel 21 oktober

De wijnen uit de Ahr

Na onze vakantie in Duitsland was het weer even thuis komen bij de Proeverij van wijnen uit de Ahr in het Amstelhotel. De Ahr is een zijrivier van de Rijn. De Ahr is het meest noordelijke wijngebied, een stukje onder Keulen gelegen en heeft een bijzonder microklimaat waardoor vooral rode wijnen het goed doen. 18 leveranciers waren vertegenwoordigd. Er waren witte en rode wijnen, maar het is natuurlijk rood waar je voor komt. Uit het raam zag ik de deelnemers van de Amsterdam Marathon. Ook dat roept bij mij nostalgie op, omdat ik deze marathon zelf 5 keer heb gelopen.

wijngaarden op de heuvels van de Ahr

De witte wijnen: weissburgunder en grauburgunder

Eerst maar eens beginnen bij de witte wijnen. Toch even kijken of er iets leuks bij zit. Het is riesling, blanc de noir van spätburgonder en een enkele weissburgunder en zelfs nog een grauburgunder. Van Riesling moet je niet te veel verwachten, de riesling “S” van Mayschloss-Altenahr vond ik nog wel aardig, best veel smaak, ananas en grapefruit en lichte bitters. Het is overigens best wel eens leuk om in Mayschloss dit wijnbedrijf te bezoeken. Ze hebben een wijnmuseumpje waar ze rondleidingen verzorgen. De meeste blanc de noirs konden mij niet bekoren op een enkele wat fruitige na zoals die van Stark-Linden. De weissburgunder van Adeneuer had nog best wat smaak, wel wat bitter en de grauburgunder van Nelles was best een mooie wijn met een wat bloemige neus, een fijne perziksmaak en lichte bitters. Dan hebben we het wel gehad voor wat betreft het wit.

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Rode wijn: spätburgunder, fruhburgunder

Ja nu beginnen we pas. We beginnen met Weingut Deutzerhof. Leuke instapwijn van 11 euro, wat boers maar ook best wel kruidig, zodat het mij wat branderig aandoet. De Caspar C met hout heeft meer body, leuke wijn maar wel al weer €23,-. Dan gaan we naar de Mönchberg en Eck, beide Grosses Gewächs en beide €52,-. Mooie boerse neus en kruidig. Bij het Winzergenossenschaft Maysloss-Altenahr begint het pas wat te worden bij de Ponsart Nr. 27 van €15,70; redelijk wat structuur en een goede afdronk. Hun topper van Walporzheimer Kräutenberg van €28,- euro heeft naast structuur ook wat donkere tonen door het rode fruit heen en een mooie neus; 8 punten.

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Domina: spätburgunder en portugieser

Bij Weingut O. Schell beginnen we met de 2016 “Salus”, een wijn van de domina druif. Domina is een kruising tussen spätburgunder en de portugieser. Het kan mij niet bekoren, een rare geur en de smaak is voor mij wat onbestemd. De 2015 cuvée “Nigra” heeft ook domina, maar dan geblend met dornfelder. Dit is wel een leuke wijn met wat meer structuur, die komt al weer op €14,90. Verder leuke früh- en spätburgunders waarbij de mooiste toch wel de 2011 Marienthaler Trotzenberg Grand Reserve pinot noir – trocken. Deze heeft flink wat houtlagering gehad. Een zachte wijn met veel smaak en structuur en blijft lang hangen; 8 punten. Weingut Max Schell heeft op mij niet zoveel indruk gemaakt, sommige wijnen waren zelfs gronderig, alleen de 2014 Quantum Rosenthal spätburgunder - trocken – im barrique gereift van €29,50 was wel een mooie wijn. Dan kwam ik bij de gebroeders Bertram. Aardige wijnen, soms wat boers maar niet heel indrukwekkend. Dan bij Dagernova Weinmanufaktor. Best elegante wijnen, de 2016 Dernauer Hardtberg Einzellagenselection frühburgunder – trocken is de topper voor €24,90 met half Frans en half Amerikaans eiken houtlagering. Een fijne wijn met een mooie structuur. Overigens de is de 2016 Dernauer Hardtberg spätburgunder – trocken – barrique gereift van €24,50 is eigenlijk een nog mooiere wijn.   

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Kreuzberg, Erwin Riske en Paul Schumacher.

Bij Weingut H.J. Kreuzberg begint het eigenlijk pas bij de 2016 Devonschiefer spätburgunder – trocken van  €22,- mooie structuur en afdronk; 8 punten. En van de toppers gaat mijn voorkeur naar de 2016 Sonnenberg spätburgonder – VDP Grosses Gewächs van €39,- nog iets meer structuur dan de Siberberg GG. Dan Weingut Erwin Riske, de meeste wijnen zijn goed, alleen de frühburgunder wat dun. De mooiste vind ik de 2016 Dernauer Hardtberg spätburgunder – trocken – barrique gereift van €24,50; 8,5 punten. Dan naar Paul Schumacher. De “instappers” (Carpe Diem van €17,35 en van “Pur Pinot“ van €25,15) kunnen mij niet bekoren. Maar de 2016 Ahrweiler Rosenthal spätburgunder trocken – trocken van €31,05 is echt een zachte mooie wijn met structuur en elegantie; 8,5 punten. De “Magna Essentia” (Magnum voor €89,55) van deze wijn is nog mooier, een fijne wijn met een mooie afdronk. De eerste wijn waar ik 9 punten aan toeken. En de duurste 2016 Walporzheimer Kräutenberg van €49,50 is mij wat te gronderig; niet mijn smaak.

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Ahrweiler Winzer-Verein, Peter Kriegel en Maibachfarm.

Over de Ahrweiler Winzer-Verein kunnen we kort zijn. Redelijke wijnen en hun topper 2016 “Roter Turm” spätburgunder – trocken van €21,90 begint er op te lijken en heeft ook wat lengte; 7,5 punten. Bij Weingut Peter Kriegel kunnen we wat langer bij stil staan. Hoewel, de 2016 Vinolotion -Gold- van toch nog €18,- zou ik overslaan. Het experiment van cabernet sauvignon, merlot, frühburgunder en spätburgonder is wat mij betreft niet geslaagd. Een wat vreemde smaak, maar er zullen vast wel liefhebbers voor zijn. Dan de 2016 Ahr-spätburgunder S van €9,90 is wat mij betreft toch echt een mooie wijn met structuur en lengte; 8 punten. De 2015 Neuenahrer Sonnenberg met 20 maanden barrique van €25,- is echt een topper, de vanille is wel echt aanwezig maar deze geef ik toch een 9! Dan was er ook nog de frühburgunder Goldkapsel van €25,- ook een topper; 9 punten. Weingut Maibachfarm heeft aardige wijnen, maar geen toppers komt alleen met de 2015 frühburgunder van €11,50 op een 7,5. Hun topwijnen van €29,- vallen mij wat tegen.   

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Adeneuer, Kurth en Lingen.

Bij Weingut J.J. Adeneuer valt de “instapper” van €16,- wat tegen, maar de 2015 J.J. Adeneuer No 1 van €24,- is toch weer een mooie wijn, fruitig, en zacht van structuur; 8 punten. De 2015 Rosenthal Grosses Gewächs van €35,- is nog een mooiere spätburgunder - trocken - ; 8,5 punten en daar gaat de 2016 Gärkammer Grosses Gewächs van €56,- nog eens overheen. Echt een mooie elegante wijn; 9 punten. Dan Weingut Kurth; hele fijne wijnen, maar de 2015 “Kathinka 2511” Ahrweiler spätburgunder – im barrique gereift van €21,- heeft een mooie structuur, veel smaak, echt een fijne wijn; 8,5 punten. Weingut Peter Lingen allemaal redelijke wijnen, maar geen toppers.

wijnproeverij van wijnen uit de Ahr

Burggarten, Nelles en Stark-Linden.

Weingut Burggarten heeft mooie wijnen, maar 2017 spätburgunder Classic van €10,50 is net limonade, de 2015 “Signatur” van €14,20 heeft al veel meer smaak en structuur; 7,5 punten. 2015 Sonnenberg spätburgunder – Lagenwein – van €26,- is echt een fijne wijn met een goede afdronk ook; 8 punten. De 2015 Burggarten “R” spätburgunder – Lagenwein – van €42,- is nog even een tikje fijnere wijn van vulcanische grond en krijgt van mij dan ook 8,5 punten. Dan was er nog de 2015 Kräuterberg van €55,- ook echt een mooie wijn, maar mijn voorkeur gaat naar de “R”; 8 punten. Weingut Nelles mag er ook zijn en ook de 2016 “Ruber” van €11,- is best nog een stevige wijn; 7,5 punten. De 2016 “1 Ahr” van €24,-, daarvan heeft 50% 18 maanden Frans eiken gehad. Fijne wijn met veel smaak en een goede afdronk; 8,5 punten. De 2016 “B-52” spätburgunder, Heimersheimer Burggarten – VDP Grosses Gewächs – van €45,- is van vulkanische bodem en heeft veel structuur en body ook 8,5 punten. Weingut Stark-Linden viel me wat tegen. Alleen de 2015 Heimersheimer Burggarten van €18,- is een fijne wijn; 7,5 punten.

Conclusie

Ahr wijnen zijn niet de goedkoopste wijnen, maar ik heb toch wijnen van onder de €10,- euro geproefd die zeer aangenaam zijn; bijvoorbeeld van Dagernova, Riske, Kriechel en Kurth. Als we naar de hoogste scores kijken dan zijn er toch enkelen onder de €20,- maar de meeste topwijnen gaan al gauw naar de 30 en soms wel boven de 50 euro. En J.J. Adeneuer en Pieter Kriechel zijn mijn toppers. Het blijft voor mij een uitzonderlijk mooi wijngebied met echt mooie, vooral rode wijnen.

 

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.

4 gedachten aan “Wijnproeverij van Ahrwijnen, Amstelhotel 21 oktober”

 1. Wow that was oԀd. I just wrote an extremely long commеnt but after I clicked submit my
  comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyway, just wanted to say fantastic blog!

  1. Hi Suzette,
   Thanks for your reaction! I’m rearranging my website and more blogs are available now. Soon there will be a blog about my International wine study at the Austrian Wine Academy. Can you read Dutch or did you use a translation tool?

 2. Dank voor uw redactioneel art. Over de Ahr wijnen. Ben het volledig met u eens dat de Spätburgunder een pluim verdiend. Als Pinot noir liefhebber, vind ik dat Duitsewijnboeren Dit verdienen. Helaas heb ik in Bourgogne veel teleurstellingen gehad van de 10 flessen waren er slechts 2 die hun ( vaak te hoge) prijs waard waren. Pas nog 12 Mercury geproefd, 2012 Premier cru, ook deze waren schraal, dun en hun prijs zeker niet waard. Dit in verhouding tot de mooie Spätburgunder die zijn prijs kwaliteit wel vaak na komt.

  1. Dank voor uw reactie! Ja ik ben zeker fan van de Ahr(maar ook Pfalz bijvoorbeeld) en zo lekker dichtbij. Bourgogne is vaak te hoog geprijsd, slecht jaar en goed jaar geen verschil. Ben zelf wel gecharmeerd van Berthenet (Montagny en Givry).

Reacties zijn gesloten.