fbpx

Wijnreis Puglia 4e dag

wijnbedrijf Coppi Puglia

Coppi

We zijn in het plaatsje Turi in het midden van Puglia en Philipo de Salesmanager van Coppi staat ons op te wachten om ons rond te leiden en het verhaal van Coppi te vertellen. Hij zit er witjes uit en moet regelmatig hoesten. Hij heeft een flinke kou opgelopen tijdens zijn business-trip naar Milaan. Maar dat heeft hem niet weerhouden om ons te ontvangen. De geschiedenis van de Coppi-wijnen is zoals zo vaak in Puglia een familieverhaal, die in dit geval begint bij oenoloog Antonio Coppi. In 1966 is hij hier gaan werken in dit bedrijf, dat al in 1882 is opgericht. In 1979 koop hij dit bedrijf en in het begin van de jaren 90 besluit Antonio radicaal het roer om te gooien. Coppi heeft weliswaar altijd gestreefd naar kwaliteit, maar na allerlei technologische vernieuwingen streeft Coppi er naar de wereld met het unieke karakter van de wijnen van Puglia laten kennismaken. Daarom concentreert Coppi zich op inheemse wijnstokken met speciale kenmerken, zoals de nobele primitivo of de aleatico. Volgens de familiefilosofie getuigt het maken van een goede wijn van passie, liefde voor de lokale druiven en dus voor Puglia. Er wordt hier de oogst van 200 ha druiven verwerkt tot rond de 1 miljoen flessen wijn. Primitivo, negroamaro, aleatico, malvasia nera zijn de rode druiven en falanghina, malvasia blanco en verdeca de witte.

maceration carbonique fermentatie Coppi Puglia

Carbonische maceratie

Op de foto zie je de 2 robotinstallaties voor carbonische maceratie (ook gebruikt in de Beaujolais). Dit is het experiment wat de “Don Antonio” wijn heeft opgeleverd. De handmatig geplukte hele primitivo druiven, die speciaal worden uitgeselecteerd, gaan in de carbonische maceratie robot. In 7 dagen is de maceratie klaar waarna het in Slavonisch eiken houten vaten wordt gedaan van 100 hl voor de malolactische omzetting (van appelzuur naar melkzuur). Daarna blijft het nog 6 maanden rijpen in deze vaten. Vervolgens is er nog minimaal 1 jaar flesrijping. Op deze manier blijft het fruit in de druiven zoveel mogelijk bewaard.

wijngaard Coppi Puglia

De wijngaarden

In de wijngaarden liggen veel stenen wat gunstig is omdat het overdag heet is en ’s nachts koel. Zo wordt er ’s nachts nog warmte aan de druiven afgegeven. De wijngaarden liggen op 300 meter hoogte en het waait er altijd. Dit maakt dat de aleatico druif fruitigheid en mineraliteit heeft. De plant van de druif heeft een vijfhoekig blad, de druiven zijn klein, hebben een dunne schil en bevatten veel suiker. Daarom wordt er, vooral in zuid Puglia, bij late oogst, veel passito (zoete) wijn van deze druiven gemaakt. Bij Coppi wordt er echter alleen droge wijn van gemaakt. De druiven worden 5 dagen gedroogd, en dan direct gefermenteerd, wat een droge wijn oplevert met 14% alcohol. Deze wijn heet de Vinaccero, Philipo is dan ook benieuwd wat we van deze wijn vinden. Het gebied rond Turi is totaal anders van Manduria (zuidwest Puglia) zowel qua bodem als klimaat. Dit is de geboortegrond van de Primitivo. Lijkt me overigens sterk, omdat de primitivo zijn oorsprong vindt in Kroatische bodem. De verwachting is, volgens Philipo dat meer wijnbedrijven uit Salento hier naar toe zullen trekken vanwege de gunstige omstandigheden.

Don Antonia wijn Coppi Puglia

DOC en reserve wijnen

Alleen van de beste oogstjaren wordt de Vanitoso DOC reserve wijn gemaakt. Dit betreft 1999, 2001, 2009 en 2015. Deze wijn wordt gemaakt van met de hand geplukte speciaal geselecteerde primitivo druiven. Na kneuzing worden ze druiven gefermenteerd in roestvrijstalen ketels waar de temperatuur nauwkeurig wordt gereguleerd. Na fermentatie gaat de wijn 18 maanden in 60hl Sloveens eikenhouten tonnen om vervolgens no 6 maanden in Franse barriques van 225 liter te rijpen. Eigenlijk zou je natuurlijk geen Frans eiken willen gebruiken in het kader van de filosofie van het terroir consequent wil toepassen. Maar ja, hij zal er niet slechter van zijn geworden. Het is balanceren tussen wat de markt wil en het verhaal van het terroir. Overigens is 60% van de productie bestemd voor de export. Er wordt o.a. geëxporteerd naar Nieuw Zeeland, Verenigde Staten en Japan.

oude auto's Coppi Puglia

Rondleiding

Nadat we in de ontvangstruimte waar enkele objecten staan opgesteld uit vroegere tijden en even stil hebben gestaan bij de familiefoto, dalen we af naar de vroegere kelderfermentatietanks. Deze hebben ook hier een herbestemming gekregen; de barriques zijn hier opgeslagen en de aparte ruimtes kunnen ook worden gebruikt om in alle rust te kunnen proeven. Ook komen we nog in een ruimte met oldtimers. Een andere liefhebberij van Antonio. Alfa Romeo’s, Fiats maar ook een enkele Jaguar geeft ook maar weer aan dat de “terroir gedachte” ook hier niet heilig is.

Antonio Coppi Pugliaplaatselijke gerechten voor bij de wijn Coppi Pugliaheerlijke wijnspijs combinaties Coppi Puglia

En dan gaat de wijnproeverij met bijpassende spijzen beginnen

Nadat we de rondleiding hebben afgerond, komen we in de lunchruimte terecht. Als we daar binnen komen, komen de heerlijke geuren uit de keuken je tegemoet. De eerste gang staat al klaar om te worden uitgeserveerd. We worden begroet door de koks en we gaan aan tafel. En later komt de eigenaar van het bedrijf, Antonio Coppi, langs om ons te begroeten en even het glas te met ons te heffen voor een fotomomentje. We beginnen met de gebruikelijke stevige gerijpte kaas (wel en niet in de negroamaro gemarineerd), pretzels (die in de witte wijn hebben gelegen) en droge vleeswaren als starter en de Bollicinechérì, extra dry, sparkling rosé van nergoamaro wordt ingeschonken. Een wijn die hier €9,- kost en 11,5% alcohol bevat. Hij heeft een fruitige neus van kersen en aardbeien die ook in de smaak terug komt. Een smakelijke fris-fruitige sparkling rosé. Dan de Coré nergoamaro Salento rosé, 12% alcohol en te koop voor €7,-. De wijn heeft en zacht fruitig aroma van aardbeien en ander rood fruit. Smaak van aardbeien, rode bessen. Een zachte aangename rosé. Dan komt het gerecht op tafel wat we al konden ruiken bij binnenkomst van de lunchruimte. Het is opgerold zacht rundvlees met tomaatjes, Parmezaanse kaas en uien met aardappelpuree. Heerlijk zacht vlees, smakelijk en goed gekruid, echt geweldig lekker. We proeven daarbij voorts de Don Antonio primitivo bij met 14,5% alcohol die te krijgen is voor €9,-. Een fluweelzachte wijn met geuren van rozen en kersen. Het rode fruit zit ook goed in de smaak, heeft zachte tannine, een lichte kruidigheid en blijft hangen. Hij doet het goed bij het gerecht, maar beter past nog de Vinaccero 2013 van de aleaticodruif die ook voor €9,- verkrijgbaar is. Deze wijn heeft meer structuur en dus tannine, een lichte bitter, een wat krachtigere wijn met ook rood fruit en rijpe tonen die ook goed blijft hangen. Tot slot krijgen we een klein cakeje met kersen, amandel en met een buitenlaagje van chocola, echt gevaarlijk lekker. Het heet Faldacchia, maar ik kan het nergens op het internet vinden, dus ik vrees dat het toch net even anders heet. Al met al een geweldige afsluiting van een zeer boeiende wijnreis waar weer veel is geleerd. Het is toch altijd beter om alles te proeven te zien en te horen van de maker zelf dan alles uit een boekje te lezen.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.