fbpx

Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam

restaurant d'Swarte Walvis

Het Restaurant

Totaalbeoordeling 8-/10.  D’Swarte Walvis heeft blijkbaar “de hoop op”, wat er voor stond, verloren. Hoewel het nog op het uithangbord is te lezen, wordt op de website alleen over “D’Swarte Walvis” gesproken. In vroegere jaren toen Albert Heijn nog eigenaar was heeft het nog een Michelin ster gehad. Die tijd is lang voorbij. Hoewel het een van de weinige restaurants in de Zaanstreek is waar je goed kan eten, wordt dat niveau niet meer gehaald. Het is een prachtige locatie zo op de Zaanse Schans en binnen heeft het ook nog een leuk barretje waar je eerst nog wat kan drinken als je daar zin in hebt of kunt wachten op de andere gasten als je met anderen hebt afgesproken. Binnen in het restaurant was het erg lawaaiig. Ik was (zaterdag 8 december 2018) met mijn broer en zussen en als je na lange tijd weer eens wil bijpraten dan is het wel fijn als je elkaar kunt verstaan. De stoelen in het restaurant hebben een brede leuning waardoor je bijna naast de tafel uit komt.

wijnspijs provence rosé met currybitterbal

Currybitterbal met Provence rosé

Ik heb voor het vijfgangen menu van de kaart gekozen met een wijnarrangement en ben benieuwd wat de avond ons gaat brengen. Na de wat scherpe amuse begin ik met een bitterbal gevuld met curryrijst met hollandaisesaus gecombineerd met een rosé van grenache, mourvèdre en vermentino volgens de sommelier. Vreemd, er is volgens mij maar 1 plek in Frankrijk waar je rosé mag maken van witte en rode wijn en dat is de Champagne. Toch maar even opgezocht: bij de importeur Bart staat inderdaad dat er vermentino in zit, maar op de website van het Chateau zelf staat: 60% grenache, 20% tibouren, 6% cinsault, 14% syrah. Misschien wel het best bewaarde “geheim” dat er toch vermentino in zit? De rosé heeft nog best wat tannine meegekregen en heeft ook de nodige kruidigheid zodat de wijnspijs combinatie goed is. Maar het hadden best wel twee bittercurryballen mogen zijn. Cijfer voor deze gang is een 7.

wijnspijs chardonnay met viognier en Eend

 

Coquilles met chardonnay / vinognier

Het tweede gerecht is coquilles met wortel en radijs flinters gecombineerd met een wijn van Louis Cheze “Cinquante” van 50% chardonnay en 50% vinognier. De “cinquante” oftewel 50 staat niet voor de verhouding van de druiven, maar voor 50% eigen druiven en dat de rest elders is ingekocht. Ik ben zelf dol op coquilles, maar zo nauwelijks bereid heeft het eigenlijk weinig smaak. Van mij mogen ze wel even worden gegrild. De wijn matchte goed omdat hij zo koud was geserveerd, dat er ook geen smaak meer aanzat. Persoonlijk vind ik dat zonde van de wijn. Een wijn die op temperatuur (ik heb even gewacht) volle smaak heeft, goede bitters, perzik en waarbij het geparfumeerde van de vinognier tot zijn recht komt. Ik had liever dat er bij dit gerecht een wat lichtvoetiger wijn zou zijn gekozen zoals een muscadet of een lichte pinot grigio. Cijfer voor deze gang is een 5.

wijnspijs dornfelder met eend

Rilette van Eend en een Limburgse dornfelder

Het derde gerecht is een rilette van Eend met balsamico en frambozen met een dornfelder uit het “witte stadje” Thorn uit Limburg. Deze wijn uit 2016 waarvan 40% op 6 maanden op hout heeft gerijpt is een zachte wijn met niet zo veel tannine, wat kersen in de smaak en de neus, is een tikje grondig en heeft een prikkeltje. De Eend is geweldig lekker en de wijn combineert goed, de wijn geeft door de fruitigheid een goede match met de frambozen en heeft voldoende zuur om de balsamico te pareren. Cijfer voor deze gang is een 8.

wijnspijs dolcetto wijn en rundvlees

Rosevalaardappelen, rund met paddenstoelen, doperwt en kruidkoekjus met dolcetto d’Alba

Het gerecht van rund met paddenstoelen kruidkoekjus en knapperige dopererwten is echt heerlijk. Het vlees is echt top en met wat rosevalaardappeltjes (apart bijbestellen) erbij is het compleet. Dit keer zijn we in de Piëmont aztbeland voor de wijn. De Massolino Dolcetto d’Alba 2016, van de dolcettodruif, wat eigenlijk “kleine zoete” betekend, heeft goede tannine, fris fruitig en past goed bij dit gerecht. Cijfer voor deze gang is een 9.

wijnspijs pedro ximenes met ijs

Chocolade truffel met Pedro Ximenez

Pedro Ximenez is een sherry die je niet veel ziet. Het is “my guilty pleasure”; heel zoet, wel zo’n 400 gram suiker per liter, volle gekarameliseerde smaak met ook koffie en rozijnen, het “zwarte goud” noem ik het ook wel. Nu is de Osborne PX nu niet de “top of the bill”, maar wel erg lekker. De chocolade truffel doet het er prima op! Cijfer van dit gerecht een 9.

Conclusie

Prachtige ambiance en over het algemeen goed eten, zeker voor Zaanse begrippen. Er is ruimte voor verbetering en de prijs/kwaliteit kan ook beter. Maar zeker het terugkomen waard  Totaalcijfer 8- 

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de Agenda voor de planning van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

The form you have selected does not exist.