Cardone
Het is zaterdag 27 oktober en vertrekken met de Verenigde Vinologen Nederland naar Bari in Puglia. We hebben een intensief programma voor de boeg en zullen dan ook veel wijnbedrijven bezoeken om zo van dichtbij Puglia als wijnstreek beter te leren kennen. Na wat vertraging gaan we snel de bus in voor ons eerste bezoek naar Cardone in het plaatsje Locorotondo.
Het begint allemaal in de jaren '70, wanneer opa Giuseppe en zijn zoon Franco een wijnmakerij aan de rand van Locorotondo kopen. Kleindochter Marianna (voorzitster van ‘Le Donne del Vino – Puglia’) en haar broer Vito combineren tegenwoordig het oude erfgoed van de regionale wijnbouw traditie met moderne wijnbouw technologie. Marianna staat ons op te wachten om het verhaal van deze wijnmakerij te gaan vertellen.
Locorotondo is ook een DOC waar Cardone 11 ha van bezit. Naast hun eigen druiven worden er druiven van lokale boeren ingekocht, zodat ze zo’n 300 ha aan druivenproductie verwerken. Er hoeft hier niet te worden geïrrigeerd omdat dat de rotsachtige bodem voor een goede waterhuishouding zorgt. De DOC staat voor witte wijn van viano, bianco d’Alessano en verdeca druiven. De verdeca druif wordt ook apart wijn van gemaakt. Dit is dan meestal wat lichtere jong drinkbare terraswijn. Voordat de druiven worden gevinifieerd worden ze vaak eerst terug gekoeld om de vinificatie zo gecontroleerd mogelijk te laten plaats vinden. Alleen de eerste persing wordt gebruikt om zo goed mogelijke kwaliteit te kunnen produceren. De rest wordt verkocht. Tijdens de vinificatie van de rode wijn worden de schillen er meermalen weer overheen gedaan om zo goed mogelijke extractie te krijgen. Ze gebruiken liever geen houtlagering voor de (rode) negroamaro en primitivo druiven. Alleen wordt er houtlagering voor cabernet sauvignon, merlot en malbec. Omdat we hier op 500 meter hoogte zitten en hier meestal wind staat maakt dit gebied ook geschikt voor pinot noir en chardonnay.
Charmat a la Cardone; een speciale mousserende wijn
Voor het maken van bubbels heeft Cardone zijn eigen Charmat methode ontwikkeld. Normaal wordt er eerst een stille witte wijn gemaakt en daarna gaat deze wijn in een gesloten RVS tank met wat gist met suiker. Hier hebben ze een methode ontwikkeld zodat de vinificatie direct in een gesloten tank wordt gedaan. Vervolgens blijft dit ook nog eens 6 maanden in deze tank. Dit geeft een lichte brioche (broodgistsmaak) aan de mousserende wijn.
Albarello.
Albarello is de traditionele wijze van aanplant, dan staan de wijnranken als losse struiken (bush vine) aangeplant. Er wordt nu langzamerhand overgegaan op de Franse Guyot methode met geleiding omdat dit een betere kwaliteit druiven geeft. Overigens wil Cardone overgaan op biologische teelt. In 2018 was dat door de aanhoudende regen echter een brug te ver. Na de gedeeltelijke rondleiding gaan we naar het centrum van Locorotondo om in hun pittoreske winkeltje de wijnen te gaan proeven.
De wijnen van Cardone
Bij wijn hoort ook eten, daarom krijgen wij er een schaaltje lokale gerechtjes er bij. We beginnen met de verdeca wit, een makkelijke wijn die vooral aan het strand veel wordt verkocht en lekker is bij sushi en dergelijke. Dan de Locorotondo wit, een wijn met veel smaak met een fijne bitters van amandelen en blijft ook zeker hangen. 67 Prosit wit frissante van 50% verdeca en 50% bianco d’Alessano is dan aan de beurt. Het is een lichte frisse wijn met voldoende zuur en lichte bitters; een makkelijke wijn. Vervolgens Rosé Nausica van de negroamaro druif. Een fruitige rosé waar ook een amandeltje de kop op steekt. Dan naar het meer serieuze werk met de Primitivo. Een wijn van de gelijknamige druif met rood fruit van o.a. kersen, best wat drogend (tannine) en een redelijke afdronk. Een wijn van €15,- en met 13,5% alcohol. En tot slot kun je voor €12,- een 2016 Bordeaux blend met 6 maanden houtlagering, 14% alcohol, 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc, 15% merlot en 15% malbec krijgen. Hij heeft voldoende zuur, veel kracht qua smaak van o.a. cassis en fijne tannine. Wel een leuke makkelijke wijn. Door de vertraging zit er geen wandeling meer in, dus weer op naar het hotel in Brindisi om daarna naar het Restaurant Rendez-Vous Cafè Bistrot te wandelen.
Restaurant Rendez-Vous Cafè Bistrot
Een lange tafel stond al voor ons klaar en de pianist was al aan het spelen. Het was een festijn van plaatselijke gerechten en plaatselijke wijnen. De Polvanera negroamaro rosé, Antièri susumaniello Salento; susumaniello is een plaatselijke druif (omgeving Brindisi) en is een kruising tussen primitivo en de dobričić. Heeft ook de kersigheid van de primitivo druif. Cubardi primitivo van 65 jaar oude stokken en 8 maanden houtlagering. Maar ook nog een malvasia uit Istrië. Ook wel bekend van de zoete Madeira. De wijnmaker van deze wijn was toevallig ook in de zaak en gaf nog een toelichting. De gerechten waren heerlijk, van smakelijke kazen met geroosterde paprika tot Orichiette (oortjes) pasta en citroen en chocoladetaartjes na. Het was genieten van een heerlijk diner waarbij de plaatselijke gerechten goed aansloten bij de gerechten zodat het nog beter smaakte. Ook hebben we nu de gelegenheid gehad om elkaar wat beter te leren kennen.
Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.
Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.
Klik hier voor een overzicht van andere blogs.
Aanmelden voor de wijntips
Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.