fbpx

Wijnblogs

Hoe word ik een Weinakademiker deel3

Naar deel 1     naar deel 2

En toen was er een bericht

Ik stond tijdens de Wine Professional op 14 januari in de Rai bij de stand van de Verenigde Vinologen Nederland om leden te werven toen er een mail binnen kwam: Het was de uitslag van de 2 examens van oktober. Mousserende wijnen: pass (geslaagd) en gezakt voor versterkte wijnen. Ondanks dat mijn proeven "with merit" was, had ik niet genoeg punten om toch nog te slagen. Balen zeg! Maar ik was niet de enige. Van de 20 klasgenoten waren er slechts 5 geslaagd voor dit examen. Ik heb een herbeoordeling en feedback gevraagd (ik wist dat ik het niet goed had gemaakt, maar ik wil nu wel eens weten hoe ze willen dat er wordt geantwoord).  Het betekend ook dat ik mijn Wein Akademiker thesis pas volgend jaar kan doen. Nou ja, nu heb ik in ieder geval de focus om me op het grootste examen te richten in mei: alle stille wijnen van de wereld. Dit is een examen verspreidt over twee dagen: 1 dag theorie en 1 dag proeven. En in juni dan versterkte wijnen weer over doen.

Roemeense wijn feteasca negra
Roemeense feteasca negra

Lees "Hoe word ik een Weinakademiker deel3" verder

Hoe word ik een Weinakademiker? deel2

Engish version

Weer terug naar Rust

Dit verhaal gaat over het tweede blok aan de Oostenrijkse Wein Akademie. Lees hier het verhaal over het eerste blok van 10 dagen in mei. Gelukkig is er uitslag van het eerste examen en die is gehaald: Wijnbouw en vinificatie is in “the pocket”. Tijdens dit blok staan er twee examens op het programma: mousserende wijn en versterkte wijn.

geland in Wenen
Wenen vanuit de lucht

Lees "Hoe word ik een Weinakademiker? deel2" verder

Een dag uit de Wijnreis naar de Rhône

Rhônereis augustus/september 2019 dag 3

De zuidelijke Rhône: Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Vaqueras, Gigondas.

Saint Cosme zuidelijke Rhône wijn

Het is 8:15 uur als we vanuit Hotel Le Glacier in Orange vertrekken naar Chateau Saint Cosme. Het is een mooie zonnige dag dus de zonnebril kan weer op. Na een busreis van zo’n 20 minuten al genietent van het landschap arriveren we op onze bestemming. We zijn in het zuiden van de Rhône. In het hart van de appellatie Gigondas ligt het kasteel van Saint Cosme. Een uitzonderlijk landgoed, met zijn Gallo-Romeinse gistingsvaten die perfect bewaard zijn gebleven. Deze historische site geeft een goed idee van hoe hun voorouders, de Gallo-Romeinen, leefden. Het pand is al sinds 1490 in hun familie en er zijn al 14 generaties vignerons. Lees "Een dag uit de Wijnreis naar de Rhône" verder

Champagne wijnspijs lunch in “in de Keuken van Floris” te Rotterdam

Champagne tegen de warmte

Het is zondag 23 juni en het is een warme zonnige dag. We zijn in de keuken van Floris aan de honingerdijk 259 te Rotterdam. Eigenlijk te warm om “in de keuken” te zitten, maar gelukkig hebben we er voldoende verfrissende Champagne bij. Mijn plek waar ik ben gaan zitten was achteraf een mindere keuze; vlak bij de warme lampen die de gerechten op temperatuur houden. Caroline Cocheret van de activiteitencommissie van de Verenigde Vinologen Nederland en Weinakademiker Anja Vondenhoff hadden de handen ineen geslagen om deze champagnelunch te organiseren.  Lees "Champagne wijnspijs lunch in “in de Keuken van Floris” te Rotterdam" verder

Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen

Op zoek naar mooie wijnspijs combinaties.

Elk jaar gaan mijn zuster en zwager naar Kasteel Engelenburg om hun trouwdag te vieren. Het is een bijzonder hotel met golfbaan en veel Zuid-Afrikaanse accenten. Al meerdere keren hebben zij gevraagd om mee te geen om samen van een wijn-spijs arrangement te genieten. Meestal zijn wij deze periode op vakantie maar nu nog niet en aangezien de sommelier vorig jaar het hoogste Nederlandse wijndiploma (Magister Vini) heeft behaald leek het ons een goed moment om mee te gaan. Helaas heeft de sommelier (Arjan Pleij) vandaag een vrije dag. Lees "Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen" verder

Wijnweetjes

Deze wijnblog gaat over "Wijnweetjes". Fijn om te weten als je interesse hebt in wijn.

WIJNWEETJE 1: SOMMELIER EN VINOLOOG, WAT IS HET VERSCHIL.

Een vinoloog is iemand die de vinologen opleiding met succes heeft volbracht en daarmee het SDEN4 niveau heeft behaald. Deze heeft kennis van wijnbouw, wijnmaken, wijn rijpen, wijn bottelen hoe je wijn moet serveren en waar in de wereld welke wijn is te vinden en hoe deze wijnen en de druivenrassen smaken. Een sommelier is iemand die de wijnen uitzoekt in een restaurant en deze ook presenteert. Een sommelier is dus geen kwalificatie maar een rol. Het kan dus zijn dat een sommelier een vinoloog is, maar dat hoeft niet. Misschien heeft hij wel helemaal geen wijnopleiding. Lees "Wijnweetjes" verder

Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?

English Version

Wijncursus of wijnstudie; hoe word ik Weinakademiker.

Na het doorlopen van het  SDEN wijncursus-traject wat uiteindelijk resulteerde in behalen van mijn Vinologen diploma (SDEN4) in februari 2017, ging het mij al snel kriebelen om weer verder te gaan leren. Ik voelde me nog niet zeker genoeg om het Magister Vini (SDEN5) traject te gaan bewandelen dus ben ik in de breedte gaan kijken. Zo kwam ik er op om de internationale wijnopleiding WSET te gaan volgen. Lees "Wijncursus of wijn studie; hoe word ik Weinakademiker?" verder

Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko

 

Wijnproeven op een zonnige dag

Zondag 24 februari waren Rebecca en Ik bij een proeverij van wijn van Josef Fisher uit Wachau in Oostenrijk gevolgd door een wijnmakersdiner bij Puur Zee by Imko te Wijk aan Zee. De initaitor van dit alles was Marco Winterberg van Winterberg Wijnen, gespecialiseerd in karakteristieke Duitse en Oostenrijkse terroirwijnen van kleine familiebedrijven. Winterberg Wijnen is gevestigd in Heemskerk.
Lees "Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko" verder

Wine Professional 2019


Wine Professional 2019.

Wine Professional is een jaarlijkse terugkerende vakbeurs voor horeca- en wijn-professionals gedurende de eerste drie dagen (7 t/m 9 januari) van de Horecava. Op maandag heb ik de stand bemand van de Verenigde Vinologen Nederland. Maandag heb ik twee masterclasses bezocht. Als eerste bij Wijnkooperij De Lange, Piemonte wijnen met twee gerechten verzorgt door Restaurant Latour, Noordwijk aan Zee. En als tweede heb ik de Masterclass bijgewoond van Kasteel Engelenburg die werd gepresenteerd door de kersverse Magister Vini Arjan Pleij en de gerechten waren verzorgt door het team van chef Tom Langenkamp. Magister Vini is de in Nederland hoogst haalbare wijnonderscheiding en behoort hiermee bij een select gezelschap aangezien er op dit ogenblik in totaal slechts 12 personen zijn met deze titel in Nederland.

Lees "Wine Professional 2019" verder

Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam

restaurant d'Swarte Walvis

Het Restaurant

Totaalbeoordeling 8-/10.  D’Swarte Walvis heeft blijkbaar “de hoop op”, wat er voor stond, verloren. Hoewel het nog op het uithangbord is te lezen, wordt op de website alleen over “D’Swarte Walvis” gesproken. In vroegere jaren toen Albert Heijn nog eigenaar was heeft het nog een Michelin ster gehad. Die tijd is lang voorbij. Hoewel het een van de weinige restaurants in de Zaanstreek is waar je goed kan eten, wordt dat niveau niet meer gehaald. Het is een prachtige locatie zo op de Zaanse Schans en binnen heeft het ook nog een leuk barretje waar je eerst nog wat kan drinken als je daar zin in hebt of kunt wachten op de andere gasten als je met anderen hebt afgesproken. Binnen in het restaurant was het erg lawaaiig. Ik was (zaterdag 8 december 2018) met mijn broer en zussen en als je na lange tijd weer eens wil bijpraten dan is het wel fijn als je elkaar kunt verstaan. De stoelen in het restaurant hebben een brede leuning waardoor je bijna naast de tafel uit komt.

wijnspijs provence rosé met currybitterbal Lees "Wijnspijs: recensie D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans te Zaandam" verder