fbpx

Op bezoek in Yecla

yecla

 

Yecla (for English click here)

Ik ben lid van de Associatie van (Nederlandse) Wijndocenten een vanuit de Spaanse Ambassade hebben we ik de leergang ‘Specialist Spanish Wine’ gevolgd en allemaal met succes examen gedaan. De Spaanse organisatie ICEX, die export van Spanje en investeringen in Spanje bevordert, verzorgde deze opleiding. Nu kwam er een verzoek vanuit de Ambassade of 2 van ons naar Yecla wilden gaan om de DO en een aantal van zijn ‘Bodega’s’ te gaan bezoeken en van de bevindingen verslag te doen. Dat werden Ik en Caroline Cocheret van wijndocent.nl. Verder Anne-Wies van Oosten en Ingrid Larmoyeur vanuit Nederland en nog 3 deelnemers uit België. Ook hier was het de organisatie ICEX die hier de organisatie had  Een heel ‘gezellig’ clubje mensen bij elkaar. Een woord waarvan wij aan de Spanjaarden de betekenis hebben uitgelegd. En Gezellig was het zeker! En nog belangrijker… mooie wijnen worden er gemaakt.

Waar is nu eigenlijk Yecla? En waar staat Yecla voor?

Geschiedenis

Archeologische opgravingen in het gebied hebben bevestigd dat de druiventeelt en wijnproductie al meer dan 2000 jaar in dit gebied wordt beoefend en waarschijnlijk is geïntroduceerd door de oude Romeinen. Er was een periode van expansie aan het einde van de 19e eeuw toen Franse wijnhandelaren betrokken raakten bij de regio als gevolg van de vernietigende werking van de druifluis. De officiële DO-status werd in 1975 verworven.

 

Yecla

Geografie.

De wijngaarden die onder Yecla DOP vallen, bevinden zich in een overgangsgebied tussen de Middellandse Zee en de centrale hooggelegen plateaus die bekent staan als La Mancha, Op een hoogte variërend van 400 tot 800 meter boven zeeniveau. De grond is kalkhoudend en de ondergrond is dik met een hoog carbonaatgehalte. De bovengrond is zanderig, arm aan organische stof, diep met een goede doorlatendheid. Op de zanderige gronden zijn zelfs nog ongeënte stokken geplant omdat daar de druifluis niet zijn tunnels kan graven, daar is meer klei in de grond voor nodig.

Klimaat

Het klimaat is mediterraan-continentaal, met lange, hete droge zomers en koude winters. De maximumtemperatuur in de zomer kan oplopen tot 39 °C (en wel meer) en de minimumtemperatuur in de winter tot -10 °C. Neerslag is schaars, 300 à 400 mm per jaar, komt vooral voor in de herfst en lente, soms in de vorm van hevige stormen. Zonlichturen zijn hoog, ongeveer 3.000 uur per jaar.

De druiven.

De monastrell-druif (of mouvèdre op z’n Frans) is het meest aangeplante druivenras en dit laat rijpende druivenras is uitstekend geschikt voor dit klimaat.
De toegestane druivenrassen zijn:
Rood: Monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, tempranillo, merlot, petit verdot, cabernet sauvignon en syrah.
Wit: Airén, merseguera, macabeo, moscatel de grano menudo, malvasía, sauvignon blanc en chardonnay.

Casa Boquera

 

De heenreis.

We begonnen met een vertraging van 45 minuten op de vlucht van Amsterdam naar Valencia. Vervolgens was de bagage op een andere band dan op het bord stond. Na een half uur kwam er een dame vertellen waar de bagage was. Dus inmiddels al 75 minuten vertraging. We werden met een taxi van Valencia naar Casa Boquera gebracht waar we ook de komende 3 nachten zouden slapen. Dit nam ook nog 1,5 uur in beslag. In het programma stond dat we zouden starten met een welkom en presentatie door de vaste commissie van de DO Yecla en lunch in het restaurant CASA BOQUERA. Vanwege de late binnenkomst, kwamen we letterlijk binnenvallen en was er geen presentatie en verder stelde zich ook niemand aan ons voor dus we gingen meteen aan tafel en om snel de gangenin te halen.. Dit was overigens niet onprettig: zie op de foto hierboven; gevulde artisjok, mozerellasalade, zalm met toost, Entrecôte of Zeebaars en een heerlijk chocolade toetje met slagroom. Maar we hadden verder geen idee met wie we aan tafel zaten. Na de lunch kregen we een presentatie van Casa Boquera met proeverij.

Boquera
Wijnmaker Rafael en vertaalster.

Casa Boquera.

Catherine en Harald uit Noorwegen werden verlief op deze omgeving en hebben daarom10 jaar geleden Caso Boquera gekocht.
De wijnmaker is Rafael, die hier al 13 jaar is. Zijn familie had al een kleine wijngaard en houdt zich sinds dat hij heel klein was bezig met wijn. Hij heeft zijn opleiding in Valencia gedaan. In 2014 zijn de stokken gepland. Er is hier 15 ha geplant : 6 ha Monasterl en verder garnacha en syrah. Er is hier een arme grond met 4000 kg opbrengst per ha.
De eerste jaren kochten ze ook druiven in en vanaf 2019 maken ze alleen nog maar wijn van eigen druiven.
Wit: moscato, chardonnay en sauvignon blanc. En ze maken ook rosé van 100% monastrell, handmatige pluk, de eerste selectie gebeurt in de wijngaard. De tweede selectie is op de sorteertafel. Alleen de beste kwaliteit wordt hier gebruikt. De rest van de druiven worden verkocht. Voordat de blauwe druiven worden gefermenteerd krijgen ze eerst een koude maceratie van 5 dagen. Dan gaan ze de tank in waardoor de fermentatie spontaan start met wilde gist. Na de fermentatie wordt er geperst, de most wordt apart gehouden. Perswijn en afloopwijn worden niet apart gehouden omdat er een lichte persing is van maximaal 1 kg, Dan de tank in en malo. Dan in grote tanks en later in barrique 90 % Frans en 10% Amerikaans eiken. Aan het eind filtering voor de botteling. Ze produceren 40.000 flessen wijn per jaar.

De Wijnen.

Wit : sauvignon blanc, muscatel en chardonnay 2021 iets prikkelend.
Iets boerse geur, bloemig, vanille en rinse appel, iets logge wijn medium (+) body, wat lengte. 1000 flessen worden hier van geproduceerd.

Rosé monastrell 2022 deels directe persing en een deel een korte maceratie. Niet elk jaar hetzelfde. Dit jaar was de kleur erg aanwezig, snoepjes van rood fruit in de geur droge wijn prikkelt (kruidig) op de tong lichte medium(-) body, 13,5% alcohol medium zuur.

Rood: Young 2021 monastrell 60% en garnacha 40%. Een modern gemaakte wijn. Veel fruit in de neus, donker van monastrell en framboos en kersen 🍒 van garnacha. Medium (+) body en tannine (nog iets ruig) medium (+) lengte medium (+) smaak.

Semicrianza 2018 70% monastrell en 30% syrah met houtrijping, donker fruit vanille peper medium(+) body stevige ruige tannine veel smaak en lengte, rustieke wijn.
8 euro.

Elegante Crianza 2017 monastrell 60% en petit Verdot 40% heeft 7 maanden hout rijping. 7 euro. Donkerrobijnood bramen, blauwe bessen iets vanille, stevige wat volle wijn, iets meer complex, lekkere eetwijn ook zachtere tannine.

Speciale editie 2017 100% petit Verdot donker iets boersig, balsamico in de neus, een complexe stevige wijn, tannine is stevig maar fijn, 1 jaar barrique en 18 maanden flesrijping, 1500 flessen per jaar worden hier van gemaakt. 15 euro.

theater Yecla
Plafond van het theater

Yecla rondleiding.

Na de proeverij gaan we de bus in naar Yecla stad. Daar staat ons een rondleiding te wachten. Het theater wordt van binnen bekeken, een klassiek ingericht theater op Milanese stijl met prachtige plafondschilderingen. Ook de Basiliek wordt aangedaan en de nissen die beelden en beschilderingen bevatten worden allemaal bekeken. Dan is het tijd om op restaurant te gaan voor ons eerste diner in Yecla. We gaan naar restaurant Ruta del Vino waar traditionele plaatselijke gerechten worden geserveerd en uiteraard met de wijnen van Yecla. Gebakken kaas, bonen, inktvis, gekruide champignons, aardappelen met spek en ei en koffie na.

Ruta del Vino
Ruta del Vino gerechten.
Barahonda
Alfredo zoekt de hoogte op, wintersnoei, vatsample, de wijnen

Yecla dag 2

We staan in de wijngaard van Barahonda en Alfredo Candela vertelt. Yecla is de enige DO die binnen de stadsgrenzen ligt die zich 608 m2 uitstrekt. De stad is maar 75 kilometer van de middellandse zee maar de bergen schermen dat af vandaar dat hier een droog continentaal klimaat er is hier slechts 300-400 ml regen per jaar valt. Hete zomers en koude winters. Dus geschikt voor monastrell. Waar we nu staan is het op 783 meter hoogte en hier zijn koude nachten zodat de druiven hun frisheid behouden.
Het lage deel, Campa Abajo 500-650 en het hoge deel, Campo Arriba heeft 600-1000 meter hoogte.
De grond is anders dan de grond in Arriba; het is armer en bevat meer stenen. Hier wordt geen irrigatie toegepast en het is in bush vine aangeplant: Daardoor is er meer concentratie en dus betere monastrell. In Arriba is ook minder wind. In Murcia is het weer stabieler. Hier is hier dus extremer en zeker dit jaar heel droog en er is 9 augustus al begonnen met de oogst en dar is tot en met eind oktober doorgegaan.
Waarom is Yecla zo bekend? Dat is vanwege de monastrell en ook de tintorera.
20 jaar geleden stond hier 25:000 ha aangeplant. Maar nu is het vermindert tot 6000 ha. Voorheen veel bulkwijn en nu meer focus op kwaliteit. 72% monastrell. De stokken waar we nu staan zijn 50-55 jaar oud.
Je kan hier ongeënt planten omdat hier stukken zijn waar geen klei in de grond zit en dus heeft de druifluis geen vat op de druivenstokken omdat ze geen tunnels kunnen graven. Alleen de regels laten het niet toe. 45% is organisch gecertificeerd, dat kan hier ook, door de droogte is er geen schimmeldruk. 95% werkt organisch maar is niet gecertificeerd. Ook is er nog een deel biodynamisch (Biosuisse noemen ze dat hier, niet zo gek als je weet dat Rudolf Steiner, de oprichter van de biodynamische beweging, uit Zwitserland komt). De opbrengst is laag; maximaal 40hl is toegestaan, maar uit deze wijngaarden is dat slechts 20hl en dit jaar, vanwege de droogte, maar 15 hl, maar heel geconcentreerd. Ook even nog een druifje geproefd die is blijven hangen: kleine druiven, veel suiker en smaak met een dikke schil. In 1925 is de Bodega Barahonda opgericht.

dutchies
De Nederlandse delegatie.

Barahonda
De kapel,  een beschermde oude eik en de kelder van het ouderlijk woonhuis.

Barahonda.

Antonio Candela neemt ons nu mee naar de winery van Barahonda. We gaan eerst naar de oude winery in de stad waar nog ondergrondse wijnkelders te zien zijn. Ook zien we hier hoe wijn in jerrycans uit de muur wordt getapt. Daarna gaan we naar de nieuwe winery die ook tussen de wijngaarden staat. Eerst gaan we nog naar het ouderlijk huis waar hij en zijn broer steeds om het jaar wonen. Het is een authentiek huis met nog een aparte kapel, waar ook getrouwd wordt.
Bij Barahonda wordt 12.000.000 kilo druiven per jaar verwerkt. Vroeger waren er ondergrondse stenen wijnvaten om voldoende koeling te hebben.
En voor de premium wijnen gaan ze weer terug naar beton in plaats van RVS.
Er is hier een vliegje wat eieren legt in de druiventros. Als het vliegje uitkomt maakt hij de binnenste druiven kapot en dan gaat de tros rotten. Dit wordt bestreden met feromonen (sexual confusion). 1.500.000 flessen worden hier per jaar gebotteld. Hier wordt 700 ha verwerkt en ze hebben zelf 155 ha daarvan. Hier komen de druiven binnen en voor de beste wijn worden de druiven nog uitgesorteerd. Afhankelijk van de wijn en druivenras wordt er inheems of geselecteerde gist gebruikt. In de vaten in de kelder wordt de vochtigheid precies op het juiste niveau gebracht. De topwijnen hebben de malolactische fermentatie in de houten vaten.
De ruimte wordt op temperatuur gehouden met de energie van de zonnepanelen.

 

 

 

 

 

 

De wijnen van Barahonda.

We proeven van het vat monastrell 2021 de Nariz; evengoed al mooie krachtige verfijnde wijn, stevige maar al zachte tannine en subtiele vanille, goed in balans.

2021 organic 55% sauvignon blanc en 45% verdejo. 12% alcohol iets vegetaal in de neus, simpele frisse fruitige wijn om zo door te drinken, blijft wat hangen. Consumenten prijs 5,50 euro. Exportprijs 2,90 euro.

2021 organic monastrell 60% merlot 40%, alleen RVS, 14,5% alcohol, bramen, bosbessen, pruimen, medium body, iets lichte sappige wijn, zachte tannine, een goede doordrinkwijn.
6 euro, export 3,10 euro.

2019 organic barrica, 6 maanden barrique, 60% monastrell 40% syrah (Bosman wijnen is de importeur in Nederland)
Vanille in de neus en in smaak is iets peperigs te vinden, zachte medium (+) tannine. Mooie wijn, niet te zwaar, goed in balans.
8 euro, export 3,75 euro.

Summum 2019 organic 100% monastrell.
De vanille en kokos springt uit het glas, maar ook het donkere fruit, 15,5% alcohol, 16 maanden Amerikaans eiken, stevige tannine maar zacht, veel body, wel veel hout dat iets overheersend is de smaak en ook wat kruidig. Prima drinkbaar maar moet nog wel even liggen. 16 euro, export 9 euro.

Barahonda
Gerechten Barahonda.

2019 Viognier, een soort privé wijn, geurige wijn, wat hout en veel smaak, hele fijne wijn!

Op een wijnstok worden blaadjes van monastrell in champignonsmaak en van bietenwortel gelegd.

Soep rundvlees consumee, hamkroket, gefrituurde kaas en paté met zoete wijn.

De volgende wijn is dezelfde wijn maar dan van 2020.

Crème brulleé van graan en een crunchy van maïs met koriander en limoen.

Wijn van de volgende gang is de 2019 monastrell 75% syrah 20% petit verdot 5%, 12 maanden eiken, stevige wijn, goede structuur, veel smaak en kruidigheid, goed in balans.

Tonijn met zwarte knoflook en pepersaus en tonijn met gerookte as.

Wijn: Lualma 2019 monastrell, tintorera en syrah, een fijne neus, mooie wijn.

Heek met calerosaus (vis en rijst).

Wijn: de topcuvee 2011 100% monastrell, 22 maanden nieuw Frans barrique,
Nog steeds een mooie frisse neus, kruidig subtiele tonen van tabak en vanille. Zachte krachtige wijn, kruidig op de tong.

Speenvarken met ingekookte saus van tomaten, peper enz. en een rondje mojomuciano saus en vijgen en een krokantje met hoisinsaus.

Dessert: Chocolade mousse en een banaan vorm van witte chocolade, banaan en hazelnoot en dan nog een kaasplankje.

Ik denk dat ik hier maar blijf……

En dan nog de late oogst monastrell desertwijn Bellum; gewoon lekker!

Koffie tot slot met een lolly van de zoete monastrell, koekjes met notencrème en een bonbon met zachte chocolade van binnen en witte chocolade van buiten met bolletjes van rijst die in je mond uit elkaar gaan.

Onvoorstelbaar mooie gerechten en zeker op michelinsterren niveau en prachtig naar de wijnen toegekookt. Door de sauzen die zijn gebruikt wordt alles hoger op smaak gebracht en naar de wijnen toegebracht. Alles wordt ook nog een zeer stijlvol gepresenteerd. Ben je in de buurt dan zou ik zeker hier eens gaan eten.

Na de lunch wordt we naar Castaño gebracht.

Castaño
Wijnmaker Angela

Castaño.

Angela is een van de wijnmakers en behoort tot de familie. Ze heeft al overal over de wereld wijn gemaakt om zo weer kennis mee naar huis te nemen. Raquel vertelt: Hier zijn we nu in de wijngaarden van Espinal, het is hier lager gelegen (400m) en de monastrell wordt hier niet geïrrigeerd. De stokken zijn hier ruim 50 jaar oud. Naast monastrell is er ook cabernet sauvignon, merlot en chardonnay aangeplant en buiten dat nog een plot met wal experimentele druivenrassen. Dit is 80 ha van totaal 400 ha. Er worden ook druiven gekocht. Er wordt totaal 4.000.000 liter wijn geproduceerd van ongeveer 1750 ha. Vanaf de komende oogst is alles organisch.

4 wijnen van Castaño.

Macabeo 2022: vat sample; veel smaak wat anijs, zacht, iets bitter; frisse wijn met best wat smaak, medium body en best wat lengte.

Rosé 2022 vat sample: pink, snoepjes in de neus, frisse wijn 12% alcohol en zacht .

Rood 2021: merlot, grenache, syrah en een beetje monastrell, licht van kleur, sappige wijn, medium zachte tannine, 13% alcohol. Nog wat lengte, leuke wijn.

Rood 2020 barrique 100% monastrell 14% alcohol. 4 maanden hout Amerikaans en Frans. Donker van kleur, bramen, bosbessen, vleugje vanille. Meer medium (+) tannine nog een beetje grippy, moet nog wel even liggen denk ik, wel een mooie wijn, goed in balans.

Castaño
Raquel, Angela, Mariano and Ksenia.

Nu de kelder in.

Er staan hier ketels tot 100.000 liter. De bottelingslijn heeft een capaciteit van 6.000 flessen per uur maximaal.
Na de rondleiding in de kelder ontmoeten we de wijnmaker Mariano die hier al 34 jaar wijn maakt. Hij legt uit dat ze steeds meer betere kwaliteit labels maken.

 

We gaan weer proeven.

Hécula (nickname van Yecla) 2020 100% monastrell, 6 maanden Frans eiken, 80% en Amerikaans 20%, 50 jaar oude stokken op kalkgrond
Fruitig (donker fruit) hint van vanille, hoge tannine maar goed geïntegreerd, warme lange afdronk 14,5 % alcohol. Fijne wijn. 6,90 euro.

2017 Castaño Collectión, 70% monastrell, 30% cabernet sauvignon, 10 maanden hout, zelfde verhouding als de Hécula, 60% nieuw. 14,5% alcohol.
Is van eigen wijngaarden en met de hand geplukt.
Donker van kleur, meer vanille en toost, bosbessen, cassis , bramen in de neus, hoog tannine iets zachter, sappige wijn ook wat branderig. Heerlijke eetwijn met goede structuur. 12,30 euro.

Santa 2016, 90% monastrell, 10% garnacha Tintorera (alicante bouchet), 14 maanden nieuw Frans en Amerikaans eiken 15% alcohol.
Donkere wijn, veel hout, donker fruit en tabak in de neus. Veel body, hoog tannine maar zacht, veel smaak met rijp fruit en tabak, mokka en veel lengte. Topwijn! Wel veel hout en de alcohol is beter geïntegreerd. 17,30 euro in de shop.

Casa de la Cera 2015, 50% monastrell, 50% garnacha Tintorera, cabernet sauvignon, syrah en merlot, 20 maanden nieuwe 500 liter vaten van Frans en Amerikaans eiken. 15% alcohol.
Donkere wijn, mooie neus; vanille, toost, tabak, mokka en donker fruit, fijne volle body, veel smaak, hoge tannine maar fine grained, veel lengte, doe mij maar een doos! 33,50 euro.

Casa Cisca 2016, 100% monastrell, 16 maanden 30% Frans en 70% Amerikaans eiken, 80 tot meer dan 100 jaar oude stokken, 15,5% alcohol, donker, de vanille en kokos knalt er wel uit maar ook donker fruit en mokka, mooi geconcentreerde wijn, full body, stevige zachte tannine, intense smaak, alcohol brand wel in de afdronk maar niet vervelend, heel veel lengte . Ook een heerlijke wijn. 34,60 euro.

De zelfde wijn maar nu van 2011, Meer bruin van kleur; granaatrood, maggi, chocolade, tabak en mokka in de neus, ook stevig, meer ontwikkeling, in de smaak nog wel wat fruit aanwezig, alcohol 15% is wel pietsie meer aanwezig maar nog steeds en topwijn.

Dulce monastrell 2018: 6 maanden eiken vaten, late oogst 20hl per ha, wordt versterkt bij 6% tot 15,5% en late oogst en daarom wordt zuren toegevoegd om frisheid te krijgen.
Donker van kleur, vijgen, rozijnen, frisse bramen en bosbessen, frisse zoete wijn met veel body en lengte.

gerechten bij Castaño

En dan is het weer tijd om aan tafel te gaan.

We starten Iberico ham met kaasplateau dan notensalade met geitenkaas, bacon, een crispy, afgemaakt met honing vinaigrette, vervolgens knoflook garnalen kroketten, gyozas (soort dumpling) met humus en demiglace saus van z’n eigen jus en als hoofdgerecht lamsstaaf met kastanjesaus dan vinomisú  als toetje. En dit alles begeleid door de Castaño wijnen. Voldaan worden we weer naar ons hotel gebracht.

Yecla
Groepsfoto in het gemeentehuis.

Yecla dag 3.

Vandaag staat het ontvangst in het gemeentehuis op de planning. We begeven ons naar de raadszaal. De lokale TV is ook aanwezig. De burgemeester en daarna de voorzitter Rafaël Derdú van de DO Yecla richten het welkomstwoord tot ons. Er worden veel foto’s gemaakt en van elke groep, Belgen en Nederlanders, wordt er iemand geïnterviewd.

Toespraak Burgemeester, in de verkleinmachine bij Purisíma, in de wijngaard, bij de DO Yecla.

Dan op naar de coöperatie La Purisíma.

We worden ontvangen door Pedro José Azorin, de wijnmaker hier, Frederico Marco, de export manager en José Louis Quilez, de CEO. Paco, die hier al 35 jaar in de shop werkt weet precies welke klant welke blend wil. Frederico heeft het woord. In 1975 is de DO Yecla is opgericht. Er wordt hier 10 miljoen kilo druiven van een kleine 2000 ha verwerkt, 90% rood. En 40% is organisch.
Het weer is hier belangrijk en dus ook de hoogte van de wijngaarden die zich tussen de 600-900 meter bevinden. Er zijn 1200 leden. De wijnbouwers worden gecontroleerd en mogen pas oogsten na toestemming. Er Kan hier storm met hagel opsteken dus er is risico van verwoesting van de oogst. Daarom willen de wijnbouwers het liefst zo snel mogelijk oogsten. Tegen de storm en hagel kunnen ze zich verzekeren maar is wel duur. De laatste 6 jaar was er genoeg regen maar dit jaar was het erg droog. Er is hier veel warmte dus veel suiker en dus alcohol in de wijn.
Watervoorziening wordt centraal gedistribueerd en voor betaald. Er is 50 ha van 70 tot 80 jaar oude stokken ongeënt (pie franco). De druiven van deze stokken worden gebruikt voor de topwijnen.
Het is helaas verboden vanuit EU om ongeënt te planten, er is hier op sommige delen geen klei en droog zodat de druifluis op die stukken wijngaard geen vat heeft.
De druiven worden betaald aan de hand van de kwaliteit en opvolging van de voorschriften.
Er zijn hier RVS tanks tot 850.000 liter! De meeste 100.000 liter. En er staat hier een pers van 90.000 kilo! Ze hebben net een nieuwe bottel lijn aangeschaft die 3500-4000 flessen per uur kan verwerken. Er staan 600 eikenhouten vaten 60% Frans en 40% Amerikaans. Er staan buiten zelfs nog twee vaten van 2 miljoen liter, deze worden echter niet meer gebruikt.
De topwijnen gaan in nieuwe vaten, die daarna voor andere wijn wordt gebruikt.
Per druivenras wordt een apart vat gebruikt om te vinifiëren.

 

We proeven de wijnen van Purisíma.

Old hand blanco 2022 van het vat : zacht en en fruitig 5 euro.

 

Consentido 2022 100% macabeo van het vat , nu 1 maand in eiken.

Geurige wijn bloemig, wat anijs, vleugje vanille, frisse wijn best wat body 4,45 

euro.

 

Estío Rosé 2022 van het vat 70% monastrell, 20% syrah, 10% merlot. Ingetogen neus, rood fruit, frisse makkelijke wegdrinker ze maken deze lichter omdat de importeur dat wil. Jammer, je krijgt zo minder smaak.

 

Estío rood 2021, 70% monastrell 30% syrah rvs fermentatie. Geurig bramen, pruimen, cassis, medium(+) zachte tannine, fijne fruitige wijn, beetje koel drinken 3,50 euro. Export 1,80 4,95 bij Henri Bloem.

 

La Purísima 2021 monastrell 14% alcohol van verschillende wijngaarden van verschillende hoogtes. Iets ingetogen, ze gebruiken nu micro embullage om de tannine zachter te maken. Donker fruit meer structuur, een fijne wijn!

4,90 euro in de shop.

 

Consentido 2021, syrah 13,5%, vrij jonge stokken.

Ingetogen, wat bramen, en bosbessen, medium(+)  tannine, wat peperig op de tong, medium(+) body, aardige wijn 4,35 euro.

 

Consentido 2020 barrique monastrell, 3 maanden Frans eiken. Geurig, een vleugje vanille en toost, bosbessen en cassis, 14% fijne structuur wat kruidig, stevige maar zachte tannine, lange afdronk, mooie wijn 8. 4,35 euro.

 

2019 Old vines Expression 85% monastrell, 10% syrah, 5% garnacha, 12 maanden barrique 14,5% alcohol. Medium geur vanille, toast, bosbessen, bramen, vol fijne structuur, lengte, complexe wijn, heerlijk! Deze geef ik een 9! 

12.40 euro 9,45 euro bij Henri Bloem bij een exportprijs van 6,20 euro.

 

Trapio 2019 monastrell 14 maanden in eiken ongeënte oude stokken. Stevige structuur veel smaak toch nog fruitig ook wat chemisch en iets vegetaals. Een wijn om voor te gaan zitten en zou nog even moeten worden weggelegd. Wel heel mooie wijn. 15,95 euro.

 

Wijngaard Tony en Adela

De wijngaarden van Tony en Adela.

Ze hebben 60 ha en we zitten hier in het lage gebied, rond 600 meter hoogte.

We gaan naar de wijngaard van Adela en Tony die hebben 60 ha en deels ongeënt. We proeven daar de zoete wijn, de enesentia monastrell Dulce, 4 maanden eiken, late oogst, fermentatie gestopt door koeling en daarna filtering, heerlijke zachte fruitige zoete wijn en niet superzoet. 5,50 hier en 8,95 voor een halve liter bij Henri Bloem.

Restaurant RVY: De plaatselijke gaspachio.

Gaspachio a la Yecla.

Na een uitgebreide lunch waarbij we kennismaken met de plaatselijke gaspachio (niet de soep maar een soort pannenkoek met jus, brood, konijn en slakken) en natuurlijk veel Yeclawijn gaan we naar de concecho regulator van de DOP Yecla.
Eerst een presentatie over de
DO over het continentale klimaat wat goed is voor de monastrell: hete zomers, koude winters en weinig regen: 300-400 mm per jaar.

Wijnen Bodegasvine.

Bodegas Evine.

Filipe Martinez García is een van de eigenaren samen met zijn zusters van de winery Bodegas Evine waar al 4 generaties wijn wordt gemaakt. 60 ha 15-20% syrah, 80% monastrell. 100% vegan en organisch gecertificeerd vanaf 2010. Er wordt 100.000 liter wijn geproduceerd waarvan 15.000 gebotteld flessen de rest wordt verkocht in bulk.
De wijngaarden liggen in het lage gedeelte van Yecla. De wijngaarden zijn al 200 jaar oud. Ze gaan volgend jaar wijn maken met zeer weinig sulfiet.

De wijnen.

2021 Maria Sarmiento 85% monastrell en 15% syrah, 2 maanden Amerikaans eiken. Medium geurig fruitig donker fruit, stevige tannine ook wat grippy, 13,5%, sappige frisse fruitige wijn met flink wat structuur. Mist nog wat body. Moet bij gegeten worden. 5 euro.

2018 Llano Quintanilla crianza, 8 maanden Amerikaans eiken, 100% monastrell. Meer geurig donker fruit, wat vanille, laurier, goede body, veel tannine, fris hoog alcohol 14,5%, nog wat branderig in de afdronk. 6 euro.

Kyathos 2018, monastrell 18 maanden hout Amerikaans en Frans eiken, alles met de hand geplukt. Slechts 300 flessen worden hiervan gemaakt. Geurig veel hout in de neus, vanille, toost, laurier en bramen en bosbessen, mokka, tabak, hoog tannine maar wat zachter, hoog alcohol 15% wat branderig, volle body en lengte; echt een stevige wijn. 15 euro hier in de shop.

Gerechten restaurant Ruta del Vino .

Het Laatste avondmaal.

We gaan naar Ruta del Vino al waar er weer heerlijke gerechten worden geserveerd en dit keer met de wijnen van La Purísima. Weer een heerlijke avond!

Conclusie.

In drie dagen hebben we veel gezien, veel geleerd over de omstandigheden en natuurlijk vooral de monastrell druif. En ze weten er hier mooie wijnen van te maken, Heel soms wat rustiek maar meestal mooie goed gemaakte smakende wijnen. En als je ook ziet dan een coöperatie ook er in slaagt, en de andere Wijnbedrijven natuurlijk ook, om over de hele range van instap tot topwijn echt goede wijnen te maken, dan is het zonde dat er nog een substantieel deel als bulk wordt verkocht. Het is echt de moeite waard deze wijnen te drinken. Ik ben zeer onder de indruk (en dat waren wij allemaal) van de gerechten van Barahonda. Ben je hier in de omgeving dan moet je hier op z’n minst gaan lunchen. Ook hebben we erg genoten van de plaatselijke gerechten. De beste manier om wijnen te ontdekken is naar de plek gaan waar deze wijnen worden gemaakt en dat hebben we hier gedaan en ik heb daarvan genoten.
Dus op naar Yecla of op z’n minst de wijnen er van drinken!

Ed Carper, Weinakademiker, DipWSET, Registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3, 4 en 5 Hoe wordt ik Weinakademiker) .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.