Wijndocent.nl
We zijn op pad met de zelfstandige docenten van wijndocent.nl (Associatie van Wijndocenten). We zijn altijd bezig om meer te leren over wijn . Hoe leuk is dat, om dat samen te doen en elkaar versterken? Vandaag staat op het programma:
- Een bezoek aan de kleine schorre.
- Kaas-wijn proeverij.
- Diner met wijnen met een verhaal.
De Kleine Schorre
Guus, de eigenaar van het proeflokaal vertelt; 21 jaar geleden waren hier nog spruitjes en dergelijke aangeplant, maar de markt was slecht. De buurman zei gekscherend: “Waarom begin je geen wijngaard?”. Er werd hard om gelachen maar uiteindelijk kwam die er toch. De financiering was wel een uitdaging en de bank was niet geïnteresseerd. Er werden 25 investeerders gevonden en toen dat nog niet genoeg was zijn we wijnranken gaan leasen. Je krijgt daar, buiten dat je er mee kan praten :-), 12 wijnflessen per jaar voor terug. Dit was in het begin noodzakelijk, maar inmiddels niet meer. Nu zijn dit de ambassadeurs van de wijngaard.
Gunstig klimaat.
Je zit hier op een eiland en er is geen last van nachtvorst, veel wind en veel zon waardoor er weinig schimmeldruk is. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan dan ook zeer beperkt worden gehouden. In de bodem zit kalk (van schelpen in de grond) op 1 tot 1,5 meter diepte. De kennis is bij Cep d’Or in Luxemburg gehaald. De wijnmaker heeft daar 3 jaar stage gelopen. De wijngaard is nu 21 jaar oud, begonnen met 6 ha en nu 14 ha om de toegenomen vraag bij te kunnen houden. Er zijn nu in Nederland rond de 150 wijnbouwers met een totale oppervlakte van 300 ha.
Er is hier rivaner, auxerrois, pinot blanc en pinot gris aangeplant, die goed gaan met de zee vruchten die hier beschikbaar zijn.
Per hectare is er 600 uur werk in de wijngaard. Er werken hier 5 à 6 mensen en rond de oogst rond de 30. Er wordt hier Double guyot geleiding van de druivenstokken toegepast. (twee uitlopers van 2 jaar oud blijven over).
Irrigatie is hier niet nodig. Bladeren rond de druiventrossen worden weggehaald om het zonlicht vrij spel te geven en om de wind er door te kunnen laten waaien. Ook wordt er nog groene oogst (30% weghalen) toegepast voor meer concentratie. Er staan hier 4500 stokken per ha.
Oogsten.
Oogsten werd voorheen met de hand gedaan om selectie te kunnen maken van gezonde trossen. Dit kostte heel veel tijd. Uiteindelijk is er voor machinepluk gekozen waarbij van te voren de verkeerde druiven er uit worden geknipt.
Ze hebben een getrokken plukmachine. De baleinen van de plukmachine gaan op en neer, de druiven vallen op de witte band en worden dan omhoog geblazen in de reservoirs. Deze machine kost ongeveer 150.000 euro. Er worden nu 80.000 flessen gebotteld van de 10 ha nu in productie (en dus straks naar 14ha). Ze hebben nu nog testvelden met sauvignon gris en cabernet blanc om in de toekomst mee te werken. Dit zijn 3e generatie hybride rassen waarvan de smaak sterk is verbeterd ten opzichte van de vorige generaties.
De wijnkelder.
De wijnkelder is bovengronds. De druiven worden hier eerst ontsteelt en gaan direct de pneumatische pers in (4200 kilo capaciteit) het residu gaat naar een destilleerderij, er wordt grappa van maakt, het restant gaat weer terug en gaat met de steeltjes van het ontstelen, weer de wijngaard in voor bemesting. Er worden hier RVS tanks gebruikt voor de fermentatie. Er wordt hier zo hygiënisch mogelijk gewerkt want 1 fruitvliegje, die een bacterie bij zich draagt, kan de hele tank verpesten. Daarom wordt een waterslot gebruikt zodat de koolzuur kan ontsnappen en er geen zuurstof in kan. Er wordt industrieel gist gebruikt, uit Luxemburg en Duitsland, om zoveel mogelijk controle te hebben op het resultaat. Er wordt vergist op lage temperatuur om zo fruitig mogelijke wijn te krijgen met meer smaak en afdronk.
Er wordt apart vergist om tot het optimale resultaat te kunnen blenden en het restant gaat weer in een andere wijn. Er wordt gebotteld met een gehuurde bottelmachine op een trailer. Na vergisting nog even laten rijpen voor er wordt gebotteld.
De wijnen:
De wijnen worden genuttigd met een zeer uitgebreide lunch met schelpdieren, garnalen, vis, kaas en verschillende worsten die goed bij de wijnen passen (zie foto).
wijn 1. 60% pinot blanc, 30% auxerrois en 20% rivaner, 24 maanden sur latte (methode traditionelle). Goudkleurig, lichte brioche in de neus, Fijne moes, iets romig, veel smaak, best wat afdronk. Fijne wijn!
Wijn 2. De rivaner (muller thurgau) 2021, licht citroengeel, groene appel, wel wat smaak, makkelijke doordrinker, snel weg. Simpele wijn.
Wijn 3. 2021 auxerrois citroengeel, gele appel, natte stenen, perzik, zachte wijn, veel smaak: lekkere wijn met lengte .
Wijn 4. 2021 pinot blanc (+10% auxerrois), licht goudgeel, wat geurig, gele appel en citroen, medium body, fris, best wat smaak + bitters, redelijke afdronk. Leuke wijn.
Wijn 5. 2021 pinot gris + 10 % pinot blanc. Licht goudgeel, perzik, gele appel, een beetje zoet en veel smaak.
Wijn 6. 2020 60% pinot blanc, 40% pinot gris, 9 maanden barrique waarvan 30% Frans en 70% Sloveens eiken, een mix van nieuw en gebruikte vaten van maximaal 3 jaar oud. Goudgeel, medium (+) aroma’s van vanille, perzik, appel, citroen, een goede body, veel smaak van bovenstaande, lengte, mooie wijn!
Wijn-kaas proeverij
Na een korte vergadering heeft wijndocent Caroline een wijn-kaas proeverij georganiseerd, om ons een aantal combinaties te proeven die goed en sommige wat minder pasten en om hier mee te experimenteren. Zo leren we weer van elkaar, hoe je zoiets kunt organiseren en presenteren. Zo hadden we een Sancerre die goed past bij Chèvre (geitenkaas) en wat minder bij de koemelksekaas. Een primitivo uit Puglia die goed paste bij de Shropshire kaas (zachte schimmelkaas) Dan een prachtige Margaux Château du Tetre (5e cru 1855) die het goed deed bij de oude kaas. Een Sauternes die het goed deed met de Roquefort en ook de zachte schimmelkazen ( de Stilton en de Shropshire) en dan de Ruby Port van 10 jaar die ook roquefort aan kan.
Het diner.
Na een korte onderbreking is het weer tijd om naar restaurant de Heerenkeet, in Kerkwerve te gaan. We kregen daar mooie gerechten te proeven en een ieder had een ieder een wijn meegenomen en vertelde daar een verhaal bij waarom deze wijn en hoe daar aan was gekomen. Op de foto zijn de gerechten en de wijnen te zien. We hadden drie verschillende soorten oesters gecombineerd met een albariño en een droge palamino, coquilles of een gerecht met tomaten met assyrtiko en riesling, een rosétussendoor, tong of eend met een cabernet sauvignon of Rioja en tot slot een overheerlijke cheesecake of chocoladetoetje met een dessertwijn, respectievelijk wit en rood van het huis. Heerlijk!
Het was weer een nuttig en leerzaam samenzijn in goede sfeer, gezellig! Wil je nu ook een cursus of wijn-spijscursus of evenement bij jouw in de buurt kijk dan op wijndocent.nl voor een wijndocent bij jouw omgeving.
Ed Carper, Weinakademiker, DipWSET, Registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.
Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.
Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3, 4 en 5 Hoe wordt ik Weinakademiker) .
Aanmelden voor de wijntips
Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.