fbpx

VDP Wijnbeurs in Mainz en andere wijnbezoeken in Duitsland

VDP Wijnbeurs in Mainz

Rebecca (mijn vrouw) en ik zijn meegegaan zondag 23 tot en met dinsdag 25 april met de VDP wijnbeurs wijnreis georganiseerd door de Wijnschool van Klazien Vermeer. Klazien is net als ik lid van de Associatie van Wijndocenten. Deze associatie is te vinden op wijndocent.nl en bestaat uit een groep wijndocenten verspreid over Nederland die door kruisbestuiving de kwaliteit van de wijncursussen zo hoog mogelijk wil houden. Een dergelijke reis is dan ook de manier om weer kennis op te doen. We zijn met een gemêleerd gezelschap van enkele collega’s en voor het grootste deel leerlingen van de Wijnschool.

Vakantie

Deze trip is een onderdeel van onze mei vakantie, woensdag 26 april nog een dagje Moezel, daarna naar de Bourgogne (in een volgende blog beschreven) vervolgens naar ‘Les Landes’ en dan nog een paar dagen Biarritz met vrienden.

De VDP

Is een vereniging van wijnmakers opgericht in 1910, ontslaan uit 4 lokale associaties. Er zijn 201 leden verdeeld over 11 wijngebieden. Er komen weer leden bij, sinds 1950 zijn er 140 leden bij gekomen en 100 leden hebben de vereniging verlaten (dat kan door bedrijfsbeëindiging zijn of dat er niet meer aan de criteria kan worden voldaan). De huidige President is sinds 2007 Steffen Christmann. De gemiddelde bedrijfsgrootte is 28 ha met een productie van 195.488 flessen per jaar, 8 vaste medewerkers en 3 losse krachten. In 2022 was de opbrengst 62 hl per ha (gemiddelde Duitsland is ongeveer 90 hl/ha) en dat was meer dan de afgelopen jaren. VDP beslaat 6% van de wijngaarden en 3% van de oogst en 13% van de totale omzet. Ten opzichte van de gemiddelde Duite wijn die €3,71 liter kost, kost een fles VDP basiswijn €11,- oplopend tot Grosses Gewächs voor zo’n €40,-. 27% van de wijnen wordt geëxporteerd. Doel is dat alle leden in 2025 duurzaam zijn gecertificeerd. Je snapt wel dat VDP voor kwaliteit staat en dat je als wijnbedrijf ook niet zomaar lid kan worden. Hier kan je uitgebreide informatie vinden per wijnbouwer met ook de kaarten van de wijngaard.

De Beurs

Het beursgebouw is op loopafstand van het hotel en bestaat uit rechthoekige zalen, brede terrassen waar je buiten kan zitten en kan eten. Alleen de lift was stuk en dat is onhandig als je zoals Rebecca met een scootmobiel je voortbeweegt. Gelukkig was er aan het andere eind van het gebouw nog een lift.  Maar liefst 189 wijnbouwers zijn hier vertegenwoordigd en ga er maar aanstaan; onmogelijk om alles te proeven, dus hebben we een selectie gemaakt om te proeven. Het niveau was, en dat was natuurlijk te verwachten, hoog. Wel veel vatmonsters, terwijl de wijnen soms juist wat leeftijd nodig hebben om tot hun recht te komen.

We hebben zondagmiddag en maandagochtend tot begin van de middag geproefd. Daarna hebben we nog even een uitstapje naar Schloss Johanisberg en Schloss Vollrads gemaakt.

De geproefde wijnen die er voor ons bovenuit staken. Dat zijn alleen de wijnen die voor mij een 8 scoren (mooie wijn), en 8,5 (zeer mooie wijn) of 9 (prachtige wijn). Van de totaal 88 geproefde wijnen zijn er dus 17 mooie wijnen, 5 zeer mooie wijnen en 1 prachtige wijn.

 

Rheingau

Kloster Eberbach, 2020 Berg Schlossberg Rüdesheim Spätburgunder Grosses Gewächs. Frambozen, toast, paddenstoelen, medium tannine zacht, medium body goede balans en afdronk, mooie wijn.

Leitz 2020 Berg Kaisersteinfels Rüdesheim Riesling GG. Iets minerale indruk (natte stenen) grapefruit, veel smaak, strak, maar ook toch wat rondingen, lange afdronk, mooie wijn.

Schloss Vollrads 2015 Schlossberg Schloss Volrads Riesling GG (ter plekke geproefd bij de lunch van maandagmiddag) zacht, je proeft het rijpe fruit van ananas, grapefruit, appel, meloen van het mooie wijnjaar 2015, ook iets notigs, veel smaak, mooi in balans , medium body en lengte, prachtige wijn! De 2019 in de winkel proefde ook goed dus maar twee flessen van meegenomen (€33,-; dat die zich maar mooi mag ontwikkelen)

Saale-Unstrut

Hey 2022 Weischütz traminer trocken, rozen, lychee, appel, veel smaak, medium(+) body en lengte, mooie wijn.

Nahe

Niets van geproefd, maar weet wel dat toen ik bezoek ging bij Emrich-Schönleber dat ze daar mooie wijnen hebben. Kenmerkend is dat ze heel veel verschillende bodems hebben wat je weer terug proeft in de wijn.

Franken

Alleen de wijnen (4 silvaners) tijdens de masterclass geproefd van Reiner Sauer, best aardige wijnen maar voor mij geen toppers.

Pfalz

Bergdolt-Klostergur St. Lamprecht 2017 Blanc de Blanc chardonnay sect brut nature, 4 jaar sur latte, mooie brioche, toost, citroen, groene appel, ingetogen medium alcohol, lange afdronk, mooie wijn.

Bergdolt-Klostergut St. Lamprecht 2015 pinot noir, chardonnay sect brut nature, 6 jaar sur latte, mooie brioche, brede smaak, klein bittertje in de lange afdonk, mooie wijn.

Bergdolt-Klostergut St. Lamprecht 2022 Duttweiler Kreuzberg weisburgunder 1e Gewächs, sappige wijn, limoen, gele appel, wat ingetogen geel fruit, medium body, iets boterig, lange afdronk, mooie wijn.

Bergdolt-Klostergut St. Lamprecht 2020 Mandelberg ‘Am Speyerer Weg‘ Kirrweiler weissburgunder GG 1/3 gebruikt Hout, wit fruit, vanille, medium zuur, goede balans, medium(+) smaak en lengte, zeer mooie wijn!

Bergdolt-Klostergut St. Lamprecht 2022, Duttweiler riesling trocken, veel smaak van grapefruit, ananas, groene appel, medium(+) zuur, Medium body en alcohol, strak maar mooi afgerond, veel lengte, zeer mooie wijn voor een ortswein.

Bergdolt-Klostergut St. Lamprecht 2020 kalkmergel spätburgunder trocken, aards (bosgrond paddenstoel) , vanille, aardbei,  medium (+) smaak, en zuur, medium alcohol, goed in balans, mooie wijn (gutswein).

Siegrist 2016 Kalmit Ibersheim spätburgunder GG, bosgrond, aardbei, toost, veel smaak en lengte medium body zacht, medium zachte tannine, lengte mooie wijn.

Hamm Winkel 2021 riesling trocken ortswein, 60 jaar alte reben, hoog zuur, veel smaak, groene appel, grapefruit, licht alcohol, mooie wijn.

Ahr

Adeneuer 2020 Rosenthal Ahrweiler spätburgunder, iets floraal, aards en aardbei, vanille, veel smaak,  medium (13%) alcohol, medium tannine zacht, medium(+) zuur, goede balans en lengte. Mooie wijn.

H.J. Kreuzberg Hardtberg Dernau Frühburgunder GG,  vanille, toost, aardbei, framboos, aards (paddestoelen en bosgrond), medium tannine zacht,  medium (+) zuur, medium alcohol, goede lengte. Mooie wijn.

H.J. Kreuzberg Silberberg Ahrweiler spätburgunder GG (leisteen),  vanille, toost, aardbei, framboos, aards (paddenstoelen en bosgrond), medium(+) smaak,  medium (+) tannine zacht,  medium (+) zuur, medium alcohol, goede lengte, goede balans. Mooie wijn.

H.J. Kreuzberg Sonnenberg Neuenahr spätburgunder GG (meer klei), 15a20% nieuw eiken,  vanille, toost, aardbei, framboos, aards (paddenstoelen en bosgrond), medium(+) smaak,  medium (+) tannine zacht,  medium (+) zuur, medium alcohol, goede lengte, goede balans. Mooie wijn.

En de Ahr heeft natuurlijk meer mooie wijnen kijk ook eens op de blog over de Ahrwijn presentatie in het Amstelhotel in Amsterdam. Of het verslag van bezoek naar de Ahr.

Baden

Schlör 2021 Reicholzheimer First, schwartzriesling 1e Gewächs, veel smaak van rood fruit en iets vanille, medium body, goede structuur, zeer mooie wijn.

Schlör 2019 Fyerst 1476, schwartzriesling trocken, meer alcohol (hoog 14,5%), rood fruit, meer vanille, wat aards, medium body lange afdronk ook een zeer mooie wijn.

Würtemberg

Aldingen 2020 Gips Marienglas Untertürkheim spätburgunder, iets groen, aardbei, framboos, goede structuur en lengte. Zeer mooie wijn.

Aldingen 2020 Lëmmler Fellbach spätburgunder GG, vanille, aardbei, frambozen, meer aards (paddenstoelen en bosgrond) goede structuur medium zachte tannine, goede lengte, zeer mooie wijn.

Dautel 2021 Beuningheimer Sonnenberg chardonnay 1e gewächs, gele appel, perzik iet boter, hout overheerst nog wat, moet nog doorrijpen. Mooie wijn

Dautel 2019 Beuningheimer Sonnenberg spätburgunder 1e gewäschs, toost, vanille, rood fruit, medium zachte tannine, goede medium body, goede lengte, mooie wijn.

Dautel 2019 Michaelsberg Cleebronn, bosbessen, cassis en wat rood fruit, veel smaak, Medium (+) tannine, medium zuur, medium alcohol, mooie wijn.

Op bezoek bij Knewitz en Bichel in Appenheim

Zondag na de beurs zijn we naar Appenheim gereden om daar eerst de wijngaard te bezoeken en daarna diner met hun wijnen in restaurant Hundertguldenmühle, genoemd naar het Grosses Gewächs Hundertgulden (vernoemd naar het bedrag waar het, in Rheinhesser gulden, in een ver verleden ergens in de 14e eeuw voor is gekocht) wijngaard alhier. Appenheim ligt helemaal in het noorden van Rheinhessen. Beide wijnproducenten zijn recent toegetreden tot de VDP, Bichel in 2019 en Knewitz zal dit jaar toetreden. Na de uitleg gaan we naar het restaurant van Eva Eppard.

Diner met proeven van de wijnen.

Het restaurant is volledig verbouwd en doet een beetje Hans en Grietje achtig aan. We gaan via een paadje naar beneden met enkele ijzeren sculpturen van ezels. Ik waande me even in de Efteling met ‘ezeltje strekje’ en het Hans en Grietje gevoel dreef me ook al daarheen. We zitten beneden in een aparte sfeervolle ruimte met lange mooi opgedekte tafels waar we de wijnen gaan proeven bij het diner. Bichel heeft 5 wijnen klaar staan en Klewitz 7.

Zie op de foto de gerechten die we daar kregen (amuse met ui en sterre-kers, knoflooksoep, hert met aardappelpuree, en toetje van vruchten, stukje cake en ijs)  en wat betreft de wijnen; allemaal goede wijnen, maar voor mij, hoewel de Knewitz 2021 Hundertgulden GG riesling trocken ook een fijne wijn is, staken de Bichel 2016 Hundertgulden Grosse Lage riesling, wat vuurstenen, iets petrol, iets notigs, grapefruit, mooi ontwikkeld, veel smaak, strak met de nodige zachtheid, lange afdronk echt een zeer mooie wijn en ook de Bichel 2020 Pinot Noir réserve, aardse tonen van paddenstoel en bosgrond, vanille, toost, aardbei en framboos, medium body mooie structuur, hoog alcohol, medium zachte tannine en veel lengte. Ook een zeer mooie wijn. Zo zie je ook dat bij de riesling de extra jaren ouderen een belangrijke rol speelt.

Schloss Johannisberg

Ton Pinxten en Caroline Cocheret stelde maandag voor te gaan lunchen op Schloss Johannisberg en dat leek Rebecca en ik een leuk idee. Dus de auto in en langs de Rijn gereden. Echter bij Schloss Johannisberg aangekomen bleek het restaurant (in de prachtige glazen serre met uitzicht over het rijndal) gesloten. Wel natuurlijk nog even mooie plaatjes geschoten. Maar niet getreurd: Schloss Vollrads is nabij en volgens internet is daar het restaurant wel open.

 

Schloss Vollrads

En dan arriveren wij op Schloss Vollrads. Slechts enkele kilometers verwijderd van Schloss Johannisberg. We spieken even naar de binnenplaats waar je hier een gebouw ziet met het Duits vakwerk. In dat gebouw blijkt later de wijnshop te zijn, maar nu eerst lunch!

Het restaurant heeft een mooie ambiance met statige oude schilderijen wat het een romantische sfeer geeft. We kijken uit het raam, via het brede terras, over het Rijndal heen. Je kunt je voorstellen, zoals Ton al zei, dat het hier in de zomer vol zit. We starten met een mooi glaasje sekt om vervolgens voor de asperges te gaan, 3 keer met zalm en 1 keer met schinken. Dit alles met de al eerder beschreven 2015 Schlossberg Schloss Volrads Riesling GG, Heerlijk! De bediening is prettig en aangezien de wijn naar meer smaakt toch even naar de wijnboutique in het vakwerkhuisje om de nodige wijn te scoren.

Inmiddels is het te laat om nog terug te gaan naar de VDP-Wijnbeurs, maar wel de moeite waard en met Carolien en Ton hadden we natuurlijk een hele gezellige middag. Dus snel even omkleden om naar het volgende wijnhuis te gaan voor het diner.

Weingut Balthasar Ress

Om half zeven vertrekt de bus naar het Weingut Balthazar Ress.  We worden ontvangen in de moderne tastingroom alwaar we starten met een glaasje pet-nat. De wijn was nog troebel van de gist, de smaak kon mij niet zo bekoren.

We starten met een rondleiding door de ‘wijnbank’. De productie is verplaats naar buiten het stadje en nu zijn de kelders beschikbaar gesteld aan de gegoede burgerij die daar een stuk kelder kan huren. Kleine stukjes, maar ook complete kelders. Ook worden er voor deze leden evenementen georganiseerd zodat ze hun eigen wijnen en ook nog elkaars wijnen kunnen proeven. Op moment dat wij door de kelders liepen was er een bijeenkomst net aan de gang.

Het diner met de wijnen

We gaan de na de rondleiding de dinerruimte in waar 1 lange tafel staat waar wij allemaal aan kunnen zitten. Het is een gezellige ruimte en in de kamer er naar toe staat warempel precies de zelfde houtkachel die thuis bij ons ook staat. Bij elk gerecht krijgen we twee wijnen. We starten met een mousse van Frankfurterkruiden, radijs, tuinkers en brood met de 2022 “Von Unserm” Rheingau riesling trocken gutswein die niet bijzonder is, een goede doordrinker en de 2021 Rüdesheim riesling riesling trocken ortswein die meer smaak heeft een bijzonder leuke wijn!

Dan het hoofdgerecht; plakken rosbief, asperges ragout, jus, wilde knoflook en aardappelpuree met twee aardige rieslings trocken: 2022 Hallgartener Hendelberg 1e lage en de 2022 Hattenheimer Engelmannsberg 1e lage.

En als toetje de gemarineerde aardbeien met vanille espuma (schuim), crumble en chocoladeijs. Dit toetje wordt begeleid met oude rieslings. Deze rieslings zijn per fles eerst verzameld (alleen de goede flessen) en dan weer opnieuw gebotteld. De eerste is de 2001 Berg Rottland riesling Spätlese een lekkere wijn, maar een echt mooie wijn was toch wel de 1989 Oestricher Doosberg riesling Auslese, veel smaak, zoet, honing, rozijnen, grapefruit, iets noten en mandarijnenschil en een lange afdronk.

Matthias Müller Mittelrhein

Het is nu dinsdag 25 april en de VDP beurs is nu weer achter de rug. Dus uitchecken en de auto weer in. Er staan nog twee bezoeken op het programma: Matthias Müller in Mittelrhein en nog een bezoek naar Weingut Burggarten, Heppingen. De laatste slaan wij over omdat wij niet terug gaan naar Nederland maar verder door naar de Bourgogne via nog een dagje in de Moezel. Ook zijn we al vaker in de Ahr geweest.

We starten ons bezoek bij de wijngaarden echter voor ons de tocht naar boven iets teveel gevraagd, wij gaan dan daarom, na het van een afstand de schuine hellingen aan de Rijn te hebben bewonderd door naar het Weingut. Het is niet voor niets dat alles met de hand moet worden bewerkt omdat de hellingen te stijl zijn om machines te kunnen gebruiken.

Het gebouw heeft een moderne uitstraling. Als de anderen arriveren dan starten we met een glas riesling Rheinschiffer 2022, een leuke frisse wijn. Met het glas in de hand bezoeken we de kelders waar de wijn wordt gemaakt.  Matthias vertelt met passie over zijn bedrijf en hoe hij zoekt naar de manier om de minerale expresse tot zijn recht te laten komen. Ze doen hier lange fermentatie op lage temperatuur om het fruit en de expressie van de bodem zo goed mogelijk de behouden. Hoewel de uitstraling boven modern is zie je dat beneden alleen in de apparatuur de ruimtes zijn niet al te ruim om het werk te kunnen doen.

 

Lunch

Van de voorkant waar wijnen kunnen worden geproefd en worden verkocht gaan we via een smalle ruimte met tafeltjes aan de zijkant naar een brede proefruimte alwaar we de lunch hebben. De lunch heb ik geen aantekeningen van gemaakt maar van de wijnen wel. Wat ook nog opvallend is aan de wijnen is dat ze hoog zuur hebben zeg 9 gram bij een PH waarde van 3,4 waarmee de zuurbeleving ingetogener en zachter is dan je van 9 gram zuur zou verwachten zonder dat het in balans hoeft te worden gebracht met restsuiker.

In totaal proeven we 8 wijnen allemaal goede wijnen en voor ons heeft de 2021 Bopparter Hamm Kieselgallenschiefer riesling met een minerale expressie in de vorm van natte stenen de beste prijs kwaliteit (€10,50) voor deze mooie wijn. We hebben er daarom ook 3 van meegenomen.

Op naar het diner in Zeltingen-Rachtig aan de Moezel.

We scheiden ons af van de groep en rijden richting de Moezel. We hebben een kamer geboekt in het Zeltingerhof in Zeltingen-Rachtig aan de moezel met het 4 gangen Weinwand Dinner met 2 wijnen per gang. Nadat we zijn ingecheckt in dit sfeervolle hotel met nog het echte vakwerk aan de buitenkant, zijn we wat later begonnen aan ons diner. Alleen de eerste wijn viel tegen een chardonnay zonder smaak, zeg maar water met alcohol. We komen natuurlijk voor riesling die ook volop daarna kwam en ook stuk voor stuk goed smaakte. Robuuste Duitse gerechten kwamen langs (zie foto) en de wijnen vielen er goed bij.

Ontbijt

Na een goede nachtrust begeven we ons naar de sfeervolle ontbijtzaal. Er worden nog oude Berkel snijmachines gebruikt om de vleeswaren te snijden. Alles is even goed verzorgd en na het heerlijke ontbijt en uitchecken zit ons Duitse avontuur erop. We gaan verder met het volgende deel van onze vakantie en dat begeeft zich in de Bourgogne. Dus een rit van zo’n ruim 700 kilometer voor de boeg en wellicht volgt er nog een Blog over Bourgogne.

Ed Carper, Weinakademiker, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3, 4 en 5 Hoe wordt ik Weinakademiker) .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.