fbpx

Wijnstudiereis naar Australië met de Verenigde Vinologen Nederland

weinreis AustraliëRoute wijnreis

Inleiding

Op de kaart kan je zien hoe de reis verloopt: 1 Aankomst in Sydney, 2 Canberra District, 3 Adelaide (Adelaide Hills, Barossa Valley, McLaren Vale), 4 Melbourne (James Halliday in Yarra Valley, Mornigton Peninsula, Geelong) en 5 Devonport Tasmanië (Noordkust, Oostkust en Hobart) en dan weer terug vanuit Hobart via Sydney naar huis. Australië is een uitgestrekt land met vele wijngebieden die zich in het Zuid-Westen en het Zuid-Oosten bevinden.

 

Opera House Sydney
Australië dag 1: Sydney.

Na een lange vliegreis via Hong-Kong komen Carolien Cocheret en ik aan in de ochtend van zaterdag 4 november. In de middag starten we een proeverij in restaurant Aria van wijnen van veel verschillende gebieden in Australië van Hunter Valley sémillon in het uiterste oosten tot Margaret River chardonnay in het uiterste westen van Australië. Overigens twee gebieden die we deze reis niet bezoeken. Nadat Cees van Casteren MW de eerste woorden sprak, vertelde Kati Vainionpää van Australianwinediscovered over de geschiedenis van Australische wijn en de nieuwe trends. De Australische wijnwereld lijkt zich de laatste jaren zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden, waarbij veel verschillende druivenrassen zijn ingezet die we ook vandaag proeven van roussanne tot arinto en sangiovese to saperavi en natuurlijk ontbraken de  de chardonnay, sémillon, shiraz en cabernet sauvignon niet. Maar ook riesling, sauvignon blanc, grenache en pinot noir.

Wijnen in Aria, Sydney.

Mijn topper wit was de 2020 Robert Oatley ‘Finesterre’ chardonnay Margeret River Citroengeel, citroen, perzik, vanille, toast, boter, medium alcohol, goede body, veel smaak en lengte. Een hele mooie Bourgogne stijl wijn.

Mijn topper rood was de 2017 Mr. Riggs ‘The Chap’ McLaren Vale/Coonawarra, shiraz/cabernet sauvignon, donkerrobijnrood, vanille, toast, cassis, bramen, tabak, hoog alcohol, medium(+) zuur, stevige body, veel smaak en lengte, medium (+) tannine. Een hele mooie wijn.

Tijdens het wachten op de boot die ons door de haven gaat voeren langs het Opera House, onder de brug en verder, begint het behoorlijk te regenen. We schuilen in een bar vlakbij onder genot van een biertje en gelukkig is het weer bijna droog als we aan boord gaan. We proeven nog enkele meegebrachte wijnen die een eenvoudige maaltijd begeleiden. Mijn topper was de 2021 Las Vino, LDBD chenin blanc Margaret River. Citroengeel, vanille, toast, perzik, medium(+) body, smaak en lengte, medium alcohol, fris. Een mooie wijn.

Na de boottocht nog even het wekelijkse zaterdagavond vuurwerk aanschouwd en daarna snel naar bed.

Sydney by night
Canberra District
Canberra District
Australië dag 2 Canberra District.  

Canberra District is het wijngebied rondom de hoofdstad van Australië. Het ligt op 35 graden ZB en de wijngaarden liggen op een hoogte tot zo’n 900 meter. Dat geeft niet alleen een koel klimaat, maar ook een groot verschil tussen dag en nacht temperatuur dat weer voor behoud van zuren in de druiven zorgt. Er is hier ongeveer 255 ha aan wijngaarden, 50% rode en 50% witte wijn. Meer water is hier overigens niet beschikbaar voor irrigatie om dit uit te breiden. Druivenrassen: Riesling, chardonnay, viognier, sauvignon blanc, sémillon en rood ; pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, shiraz. Maar we hebben hier ook andere druivenrassen geproefd.

Op weg.

De volgende ochtend waren we al weer vroeg wakker, om 04:00 uur klaarwakker en niet meer kunnen slapen. Dan maar opstaan en rustig aan doen, 07:00 uur ontbijten en 8:30 weer in de bus richting Canberra, 300 km landinwaarts. Halverwege komen we bij Centennial Vineyards, gelegen in 'the Southern Highlands', om hun wijnen te proeven en daarna een lichte lunch. We komen daar aan om 10:30 en links is het restaurant en rechts de wijnshop en daarachter het proeflokaal, alwaar wij ons gaan begeven. We proeven hier 12 wijnen.  Mijn uitblinkers:

Blanc de Blanc Brut chardonnay, 46 maanden sur latte. Citroengeel, fijne bubbel, brioche, groene appel, citroen, iets perzik, hoog zuur, medium(-) body, medium(+) smaak, lengte en zuur, mooie wijn.

Shiraz/viognier 2014, robijnrood, tegen granaat aan rood, bramen, pruimen, bosbessen, vanille, peper, tabak, mokka en chocolade, hoog alcohol, medium zuur maar fris, medium body, medium(+) smaak en lengte , mooie wijn (overigens de 2019 die we hebben geproefd, was ook een mooie wijn, maar dan met minder ontwikkeltonen).

Centennial Vineyards
Centennial Vineyards, uitleg, wijnen en lunch.

Onderweg naar Canberra komen we een bord tegen met ‘Great Dividing Range’ iets dat je van de leerboekjes kent, bijzonder om het nu echt te zien. Dan ’s avonds naar Rebbel Rebbel een modern restaurant met een open keuken. We hebben er heerlijk gegeten. Leuke en mooie wijnen voor mij sprongen de ‘Place of changing minds‘ 2021 pinot noir   en de shiraz met 5% viognier 2021  er uit. Op naar dag 3.

Rebel Rebel
Eten bij restaurant ‘Rebel Rebel’.
Australië dag 3 Canberra District.

Om 8:30 zitten we al weer in de bus richting Winery Clonakilla. Daar aangekomen beginnen we na een korte inleiding door de wijnmaker Tim Kirk een verticale proeverij van verschillende jaargangen van eerst Shiraz met viognier en daarna een serie met 100% shiraz.

Clonakilla wijnen, wijnmaker Tim Kirk en Cees van Casteren MW

We beginnen dus metshiraz/viognier van 2022, 2019, 2018, 2015, 2009 en 2005,  Hoewel het allemaal mooie wijnen zijn, gaat mijn voorkeur naar de twee oudste (kracht en frisheid in combinatie met ontwikkelingstonen van koffie mokka en iets tabak) maar ook de 2022 is een favoriet: meer fruitig nog met kersen en bramen, peper, zachte tannine, fris, elegant en veel smaak en lengte.

Dan een verticale proeverij van 100% shiraz van 2021, 2019, 2015, 2013, 2009 en 2006. Hier zijn wederom de twee oudste mijn favoriete wijnen. 2009 meer wat animale tonen en 2006 zo mooi sappig en zacht met een weelderige complexe smaak.

Na nog een mooie viognier te hebben geproefd gaan we verder met een blinde proeverij van 11 shiraz wijnen uit de hele wereld en naderhand moesten we onze favoriet aangeven. Voor mij (en voor de meeste anderen) was dat de Eagels Nest 2012 uit Constantia (ZAF) . En de 2016 shiraz/viognier van Clonakilla was voor mij een goede tweede samen met de 2020 Eden Valley van Michael Hall.

 

Cool climate.

Na een korte stop om een broodje te halen gaan we naar Helm Winery. De al op leeftijd zijnde (79) Ken Helm ontvangt ons en vertelt uitgebreid over de geschiedenis van Australische wijn en uiteindelijk over deze Winery en het cool climate gebied waar het zich in bevindt.

Helm Winery
Ken Helm en zijn Winery
Helm Winery

We proeven hier de verschillende rieslings en de riesling rosé en de cabenet sauvignon wijnen. De rieslings kenmerkende zich door zeer hoge zuren, je zit hier op hoogte van zo’n 600 meter en er is hier een groot verschil tussen dag en nacht temperatuur wat resulteert in behoud van zuur. Mijn favoriet was hier de 2021 Premium cabernet sauvignon, een krachtige wijn met cassis, bramen en kaneel vanille en toast, frisheid, slanke body en medium(+) lengte en smaak en bescheiden alcohol van 12%.

Lerida

Dan meteen weer door naar Lerida Estate waar we worden ontvangen door wijnmaker Jacob. Daar proeven we de range van wijnen die ze produceren en ook nog een vatmonster van voor de filtratie en na de filtratie. Na de filtratie was het fruit wat bedeesder. Mijn topper hier was de 2019 Single Vineyard shiraz.  Je proeft de frisheid terug en geeft een elegante mooie wijn met veel smaak en lengte.

Lerida
Links de eigenaar en rechts wijnmaker Jacob

’s Avond een heerlijk diner bij het Japannees/Peruaans restaurant ‘Inka’ met veel vis uiteraard en riesling, een frisse chardonnay en een pinot noir.

Inka
Gerechten bij restaurant Inka.
Australië dag 4, Canberra District.

De eerste Winery waar we komen vandaag is ‘Mount Majura’. Fergus McGee staat ons al op te wachten om de proeverij te begeleiden. Fergus is ook voorzitter van de wijnmakersvereniging van het Canberra District. We beginnen met mousserend: de standaard ‘2021 The Silurian’ (Sparkling). Een mooi glas mousserende wijn, maar die haalt het niet bij de 2010 The Silurian late disgorged met 12 jaar leesrijping, een mooie brioche, ontwikkeltonen, fris zuur, een complexe mooie wijn. We krijgen nog mooie rieslings, graciano, shiraz en tempanillo, mooie wijnen, maar de 2021 Little Dam Tempranillo steekt er boven uit.

Mount Majura
Groepsfoto bij Mount Majura, de wijnen en Fergus wordt ingewijd in het broederschap van de kaasschaaf.
O’Leary.

Dan naar Nick O’Leary., Waar Nick O’Leary zelf ons al staat op te wachten. We beginnen met de rieslings waarbij de 2015 White Rocks er uit sprong; petrol, groene appel, citroen, iets noten, iets bloesem, hoog zuur, medium alcohol, medium body en lengte. Dan de chardonnay, ook leuke tot mooie wijnen, Dan de sangiovese, 2021, ook een mooie wijn. Dan de tempranillo, ook mooi en dan diverse shiraz, daar steekt de Bolaro 2012 er bovenuit. Tenslotte zagen we nog een kangoeroe wegspringen alvorens we met de bus richting vliegveld gingen. Next stop: Aidelade.

O'Leary
Nick O’Leary, de wijnen en de lunch.
Adelaide Hills
Adelaide Hills
Adelaide Hills.

Aidelaide hills is gelegen op 34-35 graden ZB de hoogte is 148-714 meter, 3050ha aan wijngaard 60% wit en 40% rode wijn en het meest aangeplant is sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, pinot gris en shiraz. Over het algemeen ‘cool climate’ rassen en dat komt door de wijngaarden op hoogte (300-600 meter) gecombineerd met de nabijheid van de Oceaan geeft de benodigde verkoeling. Het is hier dan ook beduidend koeler dan de Adelaide Plains. De wijngaarden liggen hier in een lange strook in noord-zuidrichting op de heuvels van de Mount Lofty Ranges. Chardonnay  heeft hier frisse zuren en de productie van mousserende wijnen is dan ook in opkomst.

 Australië dag 5 Adelaide Hills en Eden Valley.

9:15 uur de bus in om vervolgens een bijzondere dag tegemoet te gaan. De eerste stop is Shaw + Smith alwaar we worden ontvangen door de general manager David Lemuir MW. We starten hier met een bijzondere proeverij. We krijgen 15 chardonnay wijnen blind te proeven en de vraag is steeds weer; is het ‘oude’ of ‘nieuwe’ wereld? Wijnen groeien soms naar elkaar toe. Het was nog niet makkelijk om dat te bepalen. Mijn parels (die eigenlijk alleen uit mooie wijnen bestond) van deze proeverij waren:

Corton Charlemagne Grand Cru Bonneu du Martray 2016. Wat een geweldige wijn! Fijne zuren, medium alcohol, veel smaak, body en lengte, boterig, vanille, perzik en iets noten, complexiteit. Een erg mooie wijn!

Domaine Chanson, Chassange-Montrachet Premier Cru 2015 Les Chenevottes.  Goudgeel, vanille, toast, perzik, beetje boter, medium(+) zuur, medium alcohol, veel body, smaak, lengte en complexiteit. Ook een prachtige wijn!

Shaw and Smidt
Ontvangst door David Lemuir MW, de lunch en de wijnen.

En dan de wijnen van Shaw+Smith, ook hier mijn favorieten:

2022 M3 chardonnay, citroengeel, medium(+) geur van vanille, toast, boter, limoen, perzik en appel, droog, medium alcohol, medium(+) zuur, body, smaak en lengte, goede balans, hele mooie wijn.

2021 Lenswood Vineyard chardonnay, Licht goudgeel, medium geur van perzik, vanille, toast, droog, medium alcohol en en body medium(+) zuur, smaak en lengte, goede balans, hele mooie wijn.

2022 Tolpuddle Vineyard pinot noir, Licht robijnrood, mediumgeur van vanille, toast, framboos, aardbei, iets bosgrond en kruiden, droog, medium zuur, alcohol, body en gestructureerde tannine, medium(+) smaak en lengte, hele mooie wijn.

2020 Balhannah Vineyard shiraz, licht robijnrood met iets granaat, vanille, toast, iets eucalyptus, iets koffie, bedeesde pruimen en bramen, sappig, droog, medium(+) zuur, body, tannine en smaak, hoog alcohol en veel lengte, hele mooie wijn.

2021 MMAD Vineyard grenache, licht robijnrood, rode kersen, rode en blauwe bessen, iets vanille, witte peper, iets kruidig, sappig, droog, medium(+) tannine, lengte en smaak, hoog alcohol, medium zuur, hele mooie wijn.

Shaw and Smidt
Shaw and Smidt rondleiding.
Barossa Eden
Barossa en Eden Valley

Eden Valley.

Eden Valley is gelegen op 34 graden ZB de hoogte is 380-550 meter, 3260ha aan wijngaard, 46% wit en 54% rood. en het meest aangeplant is shiraz, riesling, cabernet sauvignon en chardonnay.  Het zit de oostkant van Barossa Valley.. Omdat het hier hoger is, is het hier koeler van Barossa. Shiraz is hier de belangrijkste druif en geeft hier intense en krachtige wijnen. Henschke is het beroemdst, die staat ook op het programma.

Henschke.

En dan naar de Henschke Winery die al 150 jaar geleden is opgericht door de over-over grootvader van Steven Henschke die ons ontvangt samen met zijn zoon Johann. We krijgen eerst een rondleiding en gaan dan de wijnen proeven en het besef begint door te dringen dat we hier in het walhalla van de wijn zijn aangekomen. Met name de rode wijnen zijn echt geweldig. Mijn oppertopper:

2019 Henschke Keyneton Euphonium, 52% shiraz, 25% cabernet sauvignon, 12% cabernet franc en 11% merlot. Robijn/paarsrood, geurig, cssis, vanille, bosbessen, pruimen, kruiden, zwarte peper, droog, hoog alcohol, medium(+) zuur, body en zachte tannine, veel smaak en een lange afdronk. Een hele mooie wijn en echt een koopje voor wat ik er hier voor heb betaald (33 euro) in Nederland op inschrijving bij Colaris 59,50 euro.

De 2018 The Wheelwricht(€120) en 2018 Mount Edelstone(€195), beide 100% shiraz en geweldige complexe wijnen met finesse.

En dan de oppertopper 2018 Hill of Grace(€725), shiraz. De druiven komen van hele oude nog ongeënte stokken waarbij opbrengst slechts 10 HL per HA is. Robijnrood, medium geuren van pruimen, bramen, blauwe bes, ceder, vanille, toast, zwarte peper, nootmuskaat, tijm en chocolade, droog, hoog alcohol, medium(+) zuur en zijdezachte tannine, volle body en veel lengte, complexe wijn. Werkelijk een beleving om te mogen proeven, wat een prachtige wijn!

Henschke.
Henschke de wijnen, ik, Steven en Johann.

Dan nog nagenietend weer terug naar het hotel waar we ook het diner hebben. Ik nam het kangoeroevlees als voorgerecht en de angussteak als hoofdgerecht. Ook de nodige Australische wijn ontbraken niet: onder andere een assyrtiko en natuurlijk shiraz en cabernet sauvignon.

Diner in Adelaide Hilton
McLaren Vale
McLaren Vale
McLaren Vale.

McLaren Vale is gelegen op 34 graden ZB de hoogte is 50-250 meter, 6200ha aan wijngaard, 10% wit en 90% rood en het meest aangeplant is shiraz, cabrnet sauvignon, grenache,  chardonnay en vermentino. Een mild mediterraan klimaat door invloed van de heuvels en de nabijheid van de Oceaan. Shiraz is met 50% het dominante ras die volle en krachtige wijnen levert. Er zijn ook zeer oude wijngaarden met grenache, die wat meer lichtere wijnen geeft. Ook wordt het gecombineerd met shiraz en matero(mouvèdre) tot GSM wijnen in de stijl van de zuidelijke Rhône. Ook wordt er geëxperimenteerd met nero d’avola, tempranillo, sangiovese, fiano en vermentino om zo tot een gevarieerd aanbod te komen..

Australië dag 6 McLaren Vale.

Om 8:30 uur vertrekken we naar Yangarra Winery waar we worden ontvangen door de Franse wijnmaker Peter Fraser. Er wordt hier wijn gemaakt in de stijl van de zuidelijke Rhône en er worden  veel betonnen eieren gebruikt voor de fermentatie en rijping. Mijn favoriete wijnen:

Wit: 2021 Ovitelli Blanc, 40% in betonnen ei gefermenteerd en gerijpt, 73% grenache blanc, 27% roussanne, licht goudgeel, abrikoos, bloesem, gele appel, limoen, droog, medium zuur, body en alcohol, veel lengte, mooie wijn.

Rood: 2020 High Sands grenache (€185), licht robijnrood, geurig, rood fruit, vanille, kruiden, droog, hoog alcohol, medium (+) wat drogende tannine, medium body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

2020 Ionheart shiraz (€76,50), robijnrood, geurig, vanille, toast, pruimen, bramen, peper, chocola, droog, medium alcohol, medium (+) body en zachte tannine, goede balans, veel smaak en lengte, een hele mooie wijn.

Willem had nog een hele mooie Châteauneuf du Pape meegenomen om te vergelijken.

Yangarra Winery
Yangarra Winery met Peter Fraser en de ‘Rhône stijl’ wijnen.
Wirra Wirra.

Dan op naar Wirra Wirra Winery. We worden welkom geheten door Matt Deller MW, Kati (een jonge wijnmaker) en Emma de opperwijnmaker. We krijgen hier uitleg over de wijngaarden. Er wordt op een biodynamische manier wijn verbouwd en gemaakt en er valt op dat de (nieuwe) stokken wel zijn geënt omdat deze beter passen bij de grond en om te zorgen dat ze minder weelderig groeien en voor meer concentratie.

Wirra Wirra
Wirra Wirra ontvangst door Matt Deller MW, Kati (een jonge wijnmaker) en Emma de opperwijnmaker.

We staan op een plateau met een prachtig uitzicht over de wijngaarden en het verdere gebied.

We hebben een heerlijke lunch en daarna een rondleiding en eindigen in de ‘tastingroom’.

Wirra Wirra lunch.

Mijn favoriete wijnen hier, 5 van de 8 geproefde wijnen zijn mooie wijnen ik noem er 2:

2013 Vintage Bell(Museum Vitage), cabernet sauvignon, granaatkleurig, cassis, vanille, tabak, kruiden, droog, hoge zachte tannine, medium body, medium(+) zuur, medium smaak en lengte, mooie wijn.

2014 Church Block(Museum Vitage),  cabernet sauvignon en 5% merlot, granaatkleurig, koffie, vanille, kruiden, iets paprika, droog, hoog alcohol, medium body, medium(+) zuur, en tannine, veel smaak en lengte, mooie wijn.

 

Wirra Wirra wijnen
Wirra Wirra proeverij en ook hier komt de kaasschaaf er van pas.
Noon.

Dan op weg naar Noon Winery, een kleine Winery alwaar we worden ontvangen door de aimabele Drew Noon. De meeste van zijn wijnen zijn mooie wijnen, stevig met hoog alcohol zonder de balans te verliezen. Ook proeven we nog een heerlijke versterkte wijn. Mijn topper: 2012 Noon Eclipse 81% grenache, 14% shiraz en 5% graciano, geurig, rode bessen, kersen, rijpe pruimen, kruiden, droog, hoog alcohol, volle body, veel smaak en lengte, een hele mooie wijn.

 

Drew Noon met zijn wijnen en wijngaard

Dan diner in het restaurant T-chow. We hebben hier wel aardige gerechten gehad maar het is  geen toprestaurant.

T-Chow
Eten T-Chow restaurant Adelaide
Barossa Eden
Barossa en Eden Valley
Barossa Valley.

Barossa Valley is gelegen op 34 graden ZB de hoogte is 250-370 meter, 11.370ha aan wijngaard, 20% wit en 80% rood en het meest aangeplant is shiraz, cabernet sauvignon, grenache en riesling. Shiraz is met 50% het dominante ras. Er zijn ook zeer oude wijngaarden met shiraz, zelfs tot ver terug in de 19e eeuw. Er heerst hier een warm klimaat en de wijnen zijn krachtig maar divers. De wijnen van het warmere centrale gedeelte zijn zwaarder dan die van de hogere gelegen wijngaarden (300m). Er zijn hier ook meer terroirwijnen.

Australië dag 7 Barossa Valley.

10 november het wordt vandaag maar liefst 40 graden, een schril contrast met het enorme regenachtige weer in Nederland. We vertrekken om 08:30 uur om op 10:00 uur een totaal verkeerde locatie te arriveren. Dan nog even een uur in de bus en we komen bij Penfolds aan (vlak bij Adelaide). We worden ontvangen door Jamie Sach, Penfolds Global Ambassador die in de prachtige winkel en tastingroom een en ander verteld over de geschiedenis, vervolgens krijgen we een rondleiding en opvallend is dat ze in de open fermentatietanks een soort houten vlonders gebruiken om de hoed laag te houden in de fermentatietank.

Penfolds
Jamie Sach, algemene proefruimte, rechtonder ik.

Als we via andere ruimtes bij onze privé tastingroom aankomen is het de wijnmaakster Shavaugn Well die bij ons aanschuift. We proeven een serie bijzondere wijnen waaronder de beroemde ‘The Grange’. Het zijn stuk voor stuk mooie wijnen, maar ik beperk me tot mijn toppers:

2021 Penfolds Bin 28 shiraz, (een van de goedkoopste hier €30,50), donkerrobijnrood, iets geurig, pruimen, bosbessen, vanille, toast, bramen, iets koffie, peper, droog, medium(+) tannine, hoog alcohol, veel smaak en lengte, goede balans, medium(+) zuur, hele mooie wijn!

2021 Penfolds Bin 707 cabernet sauvignon(€488,-), donkerrobijnrood, geurig, iets mint en eucalyptus, cassis, bramen, bosbessen, vanille, kokos, laurier, klein paprikaatje, droog, hoog alcohol, medium(+) zuur, volle body, smaak en lengte, moet nog wel rijpen, zeer mooie wijn!

2019 Penfolds Grange shiraz(€610,-), vanille, pruimen, bramen, zwarte bessen, iets peper, droog, hoog alcohol, medium(+) zuur, en zachte tannine, volle body met nog voldoende elegantie, veel lengte en smaak en complexiteit, zeer mooie wijn!

Penfolds
De te proeven wijnen, vaten, links de proeftafel, rechts de lunchtafel.

Nog nagenietend van de wijnen begeven we ons naar een andere sfeervolle kelderruimte voor de lunch. We hebben tonijn met 2002 CR grenache en 2018 Bin 18A reserve chardonnay,  wat mij betreft gaan beide goed samen,  een ‘porterhouse’ steak met groene bonen en aardappelen met 2012 Bin 407 cabernet sauvignon en 2010 St.Henry shiraz, gaan beide ook goed samen. En als dessert een chocolade mousse met de 2010 Magill Estate en de Liquer Tawny, ook goede begeleider. Voldaan en verwend gaan we richting de Yalumba winery.

Penfolds
Cees met John en Shavaugn, lunchwijnen en lunchgerechten.
Yalumba.

We worden hier ontvangen door Louisa Rose, sinds kort de hoofd wijnmaker, We starten met een spectaculaire demonstratie in de kuiperij. Een vat komt uit een heetwaterbad, wordt aangespannen waarna er een ijzeren ring omheen kan, vervolgens wordt de houten deksel geplaatst. We proeven hier twee leuke wijnen. We lopen vervolgens door het indrukwekkende complex en zij  vertelt dat dit het oudste wijnhuis is van Australië. We gaan door een ruimte waar de ‘signature collections’ zijn. Deze wijnen zijn vernoemd naar mensen die veel voor het bedrijf hebben betekend, en zowaar er is er ook één van Louisa Rose. Dan gaan we door een museum, waar alle vintages zijn bewaard en nog meer. Daarna een proeverij. Voor mij was de mooiste de Barossa The Steeple  2019 (Shiraz van Barossa Valley geplant in 1919, 16 maanden in Frans eiken): Donkerrobijnrood, bramen, pruimen, vanille, peper, droog, hoog alcohol, medium(+) tannine, body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

En dan nog naar een wijnbar iets verder om rieslings te proeven met een hapje, daar was de mooiste een Grosses Gewächs uit de Saar.

Yalumba
Wijnen van Yalumba, het hoofdgebouw en de kuiperij.
Elderton.

En dan snel naar Elderton Winery. Mijn topwijnen daar waren de

2021 Elderton Ode to Lorraine CSM (cabenet sauvignon, shiraz, mouvedre) donkerrobijnrood, iets floraal, pruimen, bramen, cassis, vanille, peper, droog, medium(+) zachte tannine, medium body, hoog alcohol, medium zuur, veel smaak en lengte, hele mooie wijn. En de

2020 Elderton Command shiraz, donkerrobijnrood, pruimen, bramen, chocola, peper, vanille, bosbessen, droog, hoog alcohol, medium zuur, medium(+) tannine, volle body en veel smaak en lengte, een hele mooie wijn.

Daarna hadden we nog een mooie BBQ met heerlijk vlees en salades en natuurlijk de wijnen van Elderton.

Elderton en de BBQ
Yarra Valley
Yarra Valley
Yarra Valley

Het is hier heuvelachtig en groen.  Ligging is 37 graden ZB, en de hoogte is 50-470 meter. Er is hier 2150ha wijngaard, 34% wit en 66% rood. Regenval 1100mm (waarvan 600mm tijdens het groeiseizoen) en is daarmee de meest natte regio van Australië. Meest voorkomende druivenrassen: Chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon en shiraz. Er is hier diversiteit aan mesoklimaten, hoogten en exposities. Hoewel gunstig voor pinot noir en chardonnay, neemt shiraz en cabernet sauvignon toe, langzaam worden door het opwarmen van de aarde de omstandigheden daar steeds beter voor.

Australië dag 8 Jamie Halliday Yarra Valley

9:30 naar het vliegveld om naar Melbourne te gaan, we gaan na de landing direct naar de wereldberoemde inmiddels 85 jarige Jamie Halliday. Hij heeft vele boeken geschreven en heeft nog steeds een kolom in de krant. We worden ontvangen in zijn privé domein in Yarra Valley. Zijn woning heeft een prachtig uitzicht op de vallei met wijngaarden. Ook was er nog een verliefd stelletje soort van parkieten te bewonderen. Jamie wordt door Cees van Casteren MW als voorzitter van onze vereniging ingewijd als ‘vriend van de Verenigde Vinologen Nederland’ met bijbehorende speld. En dan worden de wijnen ingeschonken, begeleid door een mooie kaasplank. Eigenlijk waren al zijn wijnen mooi. De meest mooie zijn de:

1991 Deer Farm Vineyard pinot noir licht taankleurig, rozebottel, noten, iets teer en bosgrond, lichte kersen, droog, medium alcohol, medium(-) tannine, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

2006 Deer Farm chardonnay, iets appel en witte perzik, vanille, blanke noten droog, medium zuur, body en alcohol, veel smaak en lengte Hele mooie elegante wijn. Ook de 2014 geproefd, die had nog iets meer body en smaak.

Coldstream Hills
James en de wijnen van Coldstream Hills

Weer terug naar het hotel om weer in  te checken voor 3 dagen. Met een klein groepje gegeten bij een Spaanse tappasbar.

tapas
Tapasbar in Adelaide
Mornington Peninsula
Mornington Peninsula
Mornington Peninsula.

Een van de zuidelijkste gebieden van het vasteland. Ligging is 38 graden ZB, en de hoogte is 0-315 meter. Er is hier 790ha wijngaard, 41% wit en 59% rood. Het is omgeven door zee, dit heeft een modererend effect. Meest voorkomende druivenrassen: Pinot noir, chardonnay, pinot gris en shiraz. Er wordt hier pinot noir gemaakt in verschillende stijlen. Aan de kust zijn anders dan die in de heuvels. Chardonnay kan bourgondisch aandoen. De pinot gris hier vandaan zijn elegant en fris.

Australië dag 9 Mornington Penisula

We vertrekken naar waar we worden ontvangen door Kati McIntyre MW. We zitten hier op een schiereiland en daardoor omgeven door water waardoor het hier 5 graden minder is dan in Melbourne. Dat is weer terug te vinden in de wijnen. De jaarlijkse regenval is hier 740mm, bijna net zoveel als in Nederland. Ze produceren hier zo’n 50.000 flessen per jaar. We gaan eerst (na een chloorbad voor de schoenen ter voorkoming van druifluis) naar de wijngaard waar zelfs nog een halve hectare nebbiolo aangeplant. De kwaliteit van wijnen is hier erg hoog.

moorooduc
Wijnen en proeflokaal bij Moorooduc en Kati McIntyre MW bij de wijngaard.

Mijn topper is de

2021 The Moorooduc McIntyre pinot noir, Lichtrobijnrood, vanille, toast, aardbei, framboos, bosgrond, iets rokerig, kruiden, droog, medium(+) tannine, medium(+) zuur, medium body met een goede structuur, medium alcohol, veel smaak en lengte, een hele mooie wijn!

Dan naar  Yabby Lake waar Tom Carson ons opwacht. In 1989 is men hier begonnen met druiven te planten. We krijgen eerst een rondleiding door de wijnkelder. Mooie wijnen, mijn topper:

2022 Single Vineyard Block 2,  licht robijnrood, vanille, toast, iets kruidig, aardbei, framboos, bosgrond, droog, medium(+) zuur, medium tannine en body, hoog alcohol, veel smaak en lengte, hele mooie wijn!

Yabby Lake
Yabby Lake met Tom Carson en de kangoeroes die de scheuten opeten.

Dan op naar Ten Minutes by Tractor, dat heet zo omdat de wijngaarden 10 minuten rijden met de tractor uit elkaar liggen. We hebben hier eerst een mooie lunch en daarna begeven ons naar het proeflokaal waar de eigenaar Richard ons ontvangt. Leuke en mooie wijnen, mij topper is de

2022 McCutcheon pinot noir, licht robijnrood, aardbei, framboos, vanille, toast, kruiden, iets hartig, droog, mooie wijn.

Ten minutes by Tractor
De Lunch bij Ten minutes by Tractor, de wijnen en Richard.

 

Dan weer naar ons hotel in Melbourne waarna we ons naar een Grieks restaurant begeven voor het diner.

Grieks eten
De Griekse gerechten in het restaurant in Melbourne.
Geelong
Geelong

Geelong.

Ligging is 38 graden ZB, en de hoogte is 0-396 meter. Er is hier 290ha wijngaard, 50% wit en 50% rood. Dit is het eerste gebied waar de Phyloxera (de druifluis) heeft toegeslagen en heeft tot de 60-er jaren van de 20e eeuw geduurd voordat er weer wijnbouw kwam. Er valt hier 300-600 mm regen per jaar.  Meest voorkomende druivenrassen: Pinot noir, chardonnay, shiraz en sauvignon blanc. Er heerst hier hier een koel klimaat wat de pinot noirs en chardonnays goed doet. Op de noordelijke hellingen wat verder van de verkoelende kust af wordt viognier, shiraz en cabernet sauvignon verbouwd. 

Australië dag 10 Geelong.

Als eerste vertrekken we naar By Farr. Nick Farr staat ons op te wachten. Zij zijn hier in 1992 begonnen.

De groep wordt in 2en gesplitst. De ene groep gaat de wijngaarden in en de andere gaat de witte wijnen proeven en daarna andersom. Prachtige wijngaarden in een glooiend landschap en ze hebben hier ook koeien. Daarna proeven we samen de rode wijnen. Vrijwel allemaal mooie of zelfs hele mooie wijnen, Ik noem 1 topper wit:

2017 By Farr GC Cote Vineyard, goudgeel, vanille, toast, gele appel, citroen, boter, droog, medium(+) zuur, medium alcohol(13,5%), veel smaak en lengte, hele mooie wijn en de 2022 was ook heel mooi.

Topper rood:

2013 By Farr Tout Près (€128,-), licht taankleurig, rozebottel, vanille, toast, noten, iets floraal, iets aardbei, droog, medium(+) zuur, medium alcohol en body, veel smaak, lengte en complexiteit, hele mooie wijn.

By Farr
Wijngaarden, de winery, de wijnen en Nick Farr.

Dan naar waar de eigenaar Scott Austin en wijnmaker Dwane Cunningham ons op staan te wachten. We starten met een lunch met heerlijke kazen, salami vergezelt door een 6FT6 Prosecco.

We krijgen een rondleiding door de Winery . Ze doen alles zelf en ze waren toevallig aan het bottelen dus kregen we daar ook nog een demonstratie van. Ze zijn hier in 1962 begonnen en hebben inmiddels 60ha. Leuke tot mooie wijnen, geen uitschieters, ik noem er één:

2022 Austin’s chardonnay (20% nieuw eiken), licht goudgeel, perzik, vanille, toast, gele appel, medium alcohol, medium(+) zuur, body, smaak en lengte, mooie wijn.

Austin's Winery
De Austin wijnen, de lunch, betonnen ei, Scott Austin(links) en wijnmaker Dwane Cunningham.

Dan naar waar we door Scott Ireland worden opgewacht. Ze hebben wijngaarden uit verschillende gebieden van Geelong met hun eigen microklimaat. Het enorme gebouw is uit 1870, hier heeft een enorme machine gestaan. Er is hier dan ook gelegenheid voor bruiloften en partijen gehouden. Hij is hier in 2016 begonnen samen met Sam Vogel. Scott was hiervoor wijnmaker bij Austin’s.  leuke, mooie tot zelfs hele mooie wijnen. Mijn toppers:

2016 Henty Blanc de Blanc Brut chardonnay, mousserende wijn, 5 jr lees rijping op de fles, 8 gram dosage, citroengeel, iets brioche, groene appel en citroen, iets zoet, hoog maar zacht zuur, medium body en alcohol, fijne mousse, goede lengte, hele mooie wijn.

2021 Ironstone shiraz, robijnrood, pruimen, bramen, bosbessen, vanille , peper, droog, medium(+) zuur, tannine en smaak, hoog alcohol, veel lengte, hele mooie wijn.

Provenance
Provenance, de zaal, de wijnen en Scott Ireland.

We gaan weer terug naar het hotel waarna we naar restaurant Maccaroni alwaar we leuke gerechten eten en hele mooie wijnen, die Cees zelf heeft gehaald.

pizza
Pizzeria in Melbourne met meegebrachte wijnen.
Van Melbourne naar Devonport
Tasmanie
Tasmanie

Tasmanië

Tasmanië is het meest zuidelijke deel van Australië. Oorspronkelijk zat dit eiland aan Australië vast, vandaar dat ook hier Aboriginals, kangoeroes en andere inheemse Australische diersoorten wonen of woonden.

Het ligt op 43 graden ZB. Door deze ligging is het ook het koelste gedeelte van Australië. Dit is ook de reden dat er veel >(40%) mousserende wijnen worden gemaakt. Er is een grote diversiteit aan micro en meso klimaten, bodems, hoogte en expositie. Aan de westkant regent het veel, De oostkant zit in de regenschaduw en is daarom beter geschikt voor wijnbouw. Chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc  en pinot gris is hier de hoofdmoot die het hier goed doen. Er is ongeveer 1500 ha wijngaard, 52% wit en 48% rood. Er worden hier vooral premium wijnen gemaakt. Hoewel het qua productie verantwoordelijk is voor 1% van de wijn, is de waarde rond de 5%. Het meeste wordt op het eiland zelf geconsumeerd zodat er slechts weinig export is.

Australië dag 11 Tasmanië Noordkust.

Vroeg uitchecken en hup in het vliegtuig van Melbourne naar Devonport, Tasmanië. Buschauffeur Mark haalt ons op en brengt ons naar het eerste adres Ghost Rock waar wijnmaker Justin Arnold ons opwacht. Wat onderweg opvalt is het indrukwekkende ruige natuurlandschap wat later richting het noorden alleen maar mooier wordt. De wijngaard is door de ouders van Justin in 1998 begonnen. We maken een wandeling door de wijngaarden waarbij hij uitlegt dat de hogere delen later worden geoogst, wat waar is aangeplant en dat er verschillende soorten onderstokkken worden gebruikt afhankelijk van de bodemsoort. Terug bij het proeflokaal  gaan eerst 12 wijnen proeven en daarna uitgebreid lunchen (we hadden er nog wel een dag van kunnen eten)

Ghost Rock
Wijnen, wijngaard en ik bij Ghost Rock.

Mijn toppers:

2018 Catherine Cuvée Exceptionelle Methode Traditionelle Brut, 20% heeft houtrijping gehad. Citroen, lichte brioche, appel, volle mousse, medium(+) zuur, medium body en smaak, veel lengte, hele mooie wijn.

2022 Estate chardonnay (30% nieuw barrique), goudgeel, vanille, toast, gele appel, witte perzik, iets boter, droog, medium alcohol, medium(+) zuur en body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

2022 Estate pinot noir (30% nieuw barrique), licht robijnrood, aardbei, framboos, vanille, toast, kruiden, bosgrond, droog, medium gestructureerde tannine, medium(+) zuur, medium body, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

Lunch Ghost Rock
Uitgebreide lunch bij Ghost Rock.

Arras

We zouden hier oorspronkelijk ook de wijnen van Bay of Fire proeven, echter dat deel is twee weken geleden verkocht, zodat we hier alleen de Arras wijnen proeven. We krijgen eerst een presentatie en vervolgens een rondleiding langs de wijngaard en de winery zelf. Er staat hier een sprinklerinstallatie in de wijngaard omdat hier nachtvorst voorkomt nadat de knoppen zijn opengegaan. De sprinkler gaat automatisch aan om zodoende, als dit water bevriest, het een beschermende laag vorm ter voorkomen van schade aan de knoppen. De mooiste wijn hier is de

2008 late disgorged mousserende wijn met 12 jaar leesrijping. Licht goudgeel, notig, nougat, honing en een brioche, veel smaak en lengte, hele mooie wijn.

Arras
Arras Winery, blaadje van de meunier.

We gaan dan richting ons hotel in Launceston en eten bij het ‘Blue Café’ gezellig in een aparte ruimte. Jos is jarig en trakteert op wijn.

Blue Café
Dinner Blue Café in Launceston met de verjaardagswijnen van Jos.

Australië dag 12 Tasmanië Oostkust.

We gaan weer op pad en onze eerste stop is Milton Vinyard, Van de wijnen is het alleen de

2021 Reserve riesling die eruit springt, citroengeel, petrol, citroen, groene appel, grapfruit en ananas, droog, hoog zuur (maar fijn), medium body, veel smaak en lengte, goede balans, mooie wijn.

Toevallig worden er schapen geschoren, dus snel even een blik werpen, dat gaat er niet zachtzinnig aan toe.

Milton
Kerrie legt uit, de wijnen van Milton en het schapenscheren.

Nu eerst naar Gala.

Gala

De jonge Kelcy Walker geeft ons enthousiast uitleg over de wijnen. Goede wijnen hier, mijn topper is de

2020 Constable Amos pinot noir 120 Aus dollar, 12 maanden eiken, robijnrood, vanille, toast, aardbei, framboos, bosgrond, droog, medium(+) zachte tannine, medium body, veel smaak en lengte, erg mooie wijn.

Gala Winery
De pittige Kerrie legt uit, de wijnen van Gala,  Morris Minor in de schuur.

Na een lange rit komen we aan bij Freycinet.

Freycinet.

Keira is hier wijnmaker en geeft uitgebreid uitleg. Het geleidesysteem van de wijnstokken is heel apart. De stok staat in het midden en daarvan wordt de ene stok naar links geleid en de andere naar rechts. Het leek indertijd een goed plan. Maar buiten het feit dat het niets uitmaakt is het ook nog eens onpraktisch voor het bewerken van de stokken. Ze zijn hier in 1979 begonnen en hebben daarna als aanvulling ook schapen erbij genomen.

Freycinet
De wijnen van Freycinet, de wijngaard, Keira wordt door Cees in het broederschap van de kaasschaaf ingeweid.

Over het algemeen mooie en hele mooie wijnen hier. Mijn toppers:

Radenti R3 Sparkling 2011, 2013 en 2014 7 jaar op de lees. 70% chardonnay en 30% pinot noir. Goudgeel, mooie brioche, iets beurse appel, iets noten, droog, hoog zuur, medium alcohol en body, veel complexe smaak en lengte, erg mooie wijn.

2017 Freycinet Vineyard merlot cobernet (75% cabernet sauvignon, 20%merlot, 5% cabernet franc) alleen Frans eiken, robijnrood, eucalyptus, paprika, vanille, toast, cassis, bramen, iets hartig, droog, medium(+) zuur, medium alcohol, medium(+) body en smaak, veel lengte, erg mooie wijn.

Naast deze wijnen was er ook nog een hele mooie zoete botrytuswijn waar ik een flesje van mee heb genomen.

Onderweg stoppen we nog even om de benen te strekken en voor een groepsfoto.

Swansey
Groepfoto met uitzicht op de baai bij Swansey en een foto van mezelf.

Tenslotte gaan we naar het hotel in Hobart en hebben diner in de ‘Old Warff’.

Old Warff
Diner, gerechten en de wijnen,  in de ‘Old Warff’.

ë ë .

Alweer de laatste dag van onze trip voordat we morgen weer de weg terug beginnen. Velen blijven nog een dagje of twee. Een enkeling zelfs nog een maand. De eerste stop is bij Pooley. Pooley is begonnen in 2010 en in 2016 is er weer bijgeplant. Leuke tot erg mooie wijnen de topper wit en rood:

2022 Cooinda Vale chardonnay (€55,-) 35% nieuw eiken, goudgeel, vanille, toast, limoen, appel, iets perzik, ananas, iets boter, droog, hoog zuur, medium(+) body en smaak, medium alcohol, veel lengte, hele mooie wijn.

2022 Jack Dennis pinot noir Black Label (€119,-) single vineyard, 20% hele trossen, 20% hele trossen gefermenteerd, 50% nieuw eiken, licht robijnrood, vaanille, toast, aardbei, framboos, kruiden, bosgrond, iets floraal, droog, medium zachte tannine, medium alcohol en body, medium(+) zuur, veel smaak en lengte, erg mooie wijn. Overigens de pinot noir (€55,-), ook een erg mooie wijn.

Pooley
De wijnen van Pooley, manager van de proefruimte Phillip.

Derwent

We begeven ons dan naar Derwent waar we eerst een lunch krijgen en daarna beginnen we aan 11 wijnen, leuke tot erg mooie wijnen. Wat hier opvalt dat deze wijnmaker zich vooral laat leiden door wat de consument wil De toppers:

2019 Calcaire chardonnay 12 maanden in 500 liter vaten, ongefilterd, lichtgoudgeel, vanille, toast, citroen, iets witte perzik, iets boers, droog, goede balans, medium(+) zuur en body, medium alcohol, veel smaak en lengte, erg mooie wijn.

2021 Calcaire pinot noir lage opbrengst,, licht robijnrood, vanille, toast, aardbei, framboos, kruiden, droog, medium tannine en  body, medium(+) zuur, hoog alcohol, veel smaak en lengte erg mooie wijn.

Derwent
Uitzicht en wijngaarden bij Derwent.
Derwent
Wijnen Derwent, wijnmaker John Schuts.
Ook de Chauffeur.

Op de terugweg stoppen we nog even op een uitzichtpunt. Een goed moment om de chauffeur te belonen.

Hobart
Prachtig uitzicht op de baai van Hobart en ook de chauffeur is kaasschaafwaardig.

Diner

Dan zijn we door al onze wijnen heen en dan rest zich nog wijn bij het diner. We hebben vanuit het  restaurant Aloft prachtig uitzicht over de baai. We hebben een voortreffelijk diner met aardige wijnen die wel goed smaken samen met de gerechten.

Aloft
Eten in de Aloft
Aloft
Prachtig uitzicht over de baai bij restaurant Aloft.

.

Naar huis

Al weer vroeg uit de veren om vervolgens met de taxi naar de luchthaven van Hobart te gaan. Daar start een lange reis voor ons. Meerdere deelnemers blijven overigens nog in Australië. Wij, Caroline, Jan, Onno en ik gaan rechtstreeks weer via Sydney en Hong-Kong naar huis. Het was een geweldige reis. Veel ‘çool climate’ wijnen die wat mij betreft wat minder crispy zuur mochten hebben en hele volle warme wijnen. Weer veel geleerd van de gebieden en hun omstandigheden qua ligging en klimaat en ook hoe de verschillende wijnmakers denken over wijn maken. Het is altijd fijn om daar zelf vragen over te kunnen stellen. Daar leer je meer van dan uit een boek je kennis te halen. Inmiddels zit ik weer thuis, en probeer weer in het slaapritme te komen. Dank aan Ruud Winkels en Cees van Casteren MW voor de organisatie vanuit de Verenigde Vinologen Nederland. En ook dank aan alle medereizigers die deze reis tot een gezellig samenzijn hebben gemaakt. Ik zie al weer uit naar de volgende reis!

Wat viel er verder nog op?
  • Aantal gebieden profileert zich als ‘cool climate’: Rieslings met nauwelijks petrol en hele hoge zuren.
  • 95% heeft schroefdop en is 20 jaar geleden geïntroduceerd.
  • Niet alleen in Nederland, maar ook in Australië prijzig door 29% wijnbelasting.
  • Vele prachtige wijnen geproefd die nauwelijks verkrijgbaar zijn in Nederland zowel mousserend als stille wijnen in diverse stijlen, wel over het algemeen Frans georiënteerd.
  • Dat laatste is helemaal het geval voor Tasmaanse wijnen, die drinken ze lekker zelf op.
Onderweg naar huis.

Ed Carper, Weinakademiker, DipWSET, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Aanmelden voor de wijntips.

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.