fbpx

Wijnproeverij bij Emrich-Schönleber

Drie terroirs.

Emrich-Schönleber is een wijnbedrijf met 25 hectare wijngaard, links en rechts van Monzingen verspreid over 3 kilometer hellingen van de oever van de rivier de Nahe. Ze hebben stukken “ Grosse Lage”  (de Duitse “Grand Cru”), stukken “ Ortswein”  (de zogenaamde “ Village” wijnen) en verder nog “Gutswein” (wat de Beschermde Oorsprong Benaming wijnen zijn van de instapkwaliteit. Nahe is, ondanks dat het een relatief klein wijngebied is (totaal een krappe 4200 hectare) gezegend met een diversiteit aan bodemsoorten. En zo heeft dit bedrijf ook diverse bodems.  Je kunt de wijngaarden in drie stukken verdelen:

  • Frühlingsplätdschen, Monzingen: wijngaarden op naar het zuidwesten gerichte hellingen met een stijgingspercentage oplopend tot 70%. De bodem is “rotem Schiefer” (rode leisteen) en is het warmste stuk wijngaard.
  • Halenberg, Monzingen: wijngaarden naar het zuiden gericht. Het stijgingspercentage is hier ook tot 70% en bestaat de bodem uit “blauwem Schiefer” (blauwe leisteen)en Quartz. Hier staat met name riesling op gepland.
  • Auf der Leu, Monzingen: De bodem is schiefer met kiezelstenen. Het stijgingspercentage is hier gemiddeld 50%. Ook hier is het door stijgingswinden warm.


We worden bediend door Lucas Engelmann. Lucas heeft een wijnmangement opleiding gedaan en heeft stages gelopen in Nieuw Zeeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ik denk zelf dat het goed is om een brede achtergrond en ervaring te hebben. Het rare is , als je in Frankrijk komt, dan weten ze vaak alleen wat er in hun eigen wijngebied speelt, en zo is ook de opleiding ingericht. Het proeflokaal ziet er geweldig uit. Aan de wand hangt een foto van de wijngaarden.

De wijnen.

We beginnen met de 2017 Rivaner (Müller-Thurgau) Trocken. Deze druiven is van 45 jaar oude stokken die op een koel stukje wijngaard staan. Hij is wat aan de zure kant, groene appels, niet heel bijzonder.

Dan de weissburgunder trocken. 50% heeft houtreiping gehad op grote vaten van 2400 liter. Een elegante wijn met toch nog middelhoge zuren en een licht bittertje. Dan heb je ook de 2017 weissburgunder –S- 6 maanden 100% hout, en hoewel het grote vaten zijn is hier duidelijk de vanille in te proeven. Ook citrus en een lichte bitter. Deze laatste is van een apart percel speciaal voor de weissburgunder

2017 grauburgunder -S-, ook 6 maanden gerijpt op grote eikenhouten vaten. Deze wijn heeft meer geel fruit, maar voldoende frishei, een wijn naar mijn hart. Net zoals de wiesburgunder –S- 14 euro, maar toch meer wijn voor je geld.

Riesling

Dan de rieslingen. Er is een diversiteit aan droge rieslingen van 9,10 euro voor de “instapper” en 42 euro per fles voor Grosse Lage riesling. Waar de een meer fruit heeft is de ander meer mineralig. De inspapper 2017 riesling trocken is een mooie frisse riesling met goede zuren en een licht bittertje en met 6,6 gram suiker, mooi in balans. De 2016 “ Lenz” Riesling (9,90) heeft meer geel fruit zoals abrikoos en ananas, 14 gram suiker en daarmee is het zoet duidelijk aanwezig.  De “mineral” 2017 heeft slechts 5 gram suiker, daarmee veel droger en komt mij wat “stalig” over, een heel andere wijn. Ook de 2016 “Frühtau” Monzinger riesling trocken heeft 5 gram suiker. Hier komen we in de zeg maar “premier cru”  klasse. Mooie wijn met meer rijpere tonen en ook een beetje grapefruit, deze moet dan 17,50 euro kosten. De “Halgans” Monzinger riesling trocken is van dezelfde categorie, echt een heerlijke riesling met iets meer bitters zonder dat het vervelend wordt.  Dan zijn er nog twee in de “grosse lage” categorie de2017  “Frühlingsplätzschen” voor 39 euro en de 2017 “Halenberg” voor 42 euro. Veel smaak, mooie bitters, waarbij Halenberg nog iets eleganter is. Deze wijnen kunnen nog zeker een jaar of 8 ouderen om nog mooier te worden.

De zoete wijn

Dan nog even naar het zoet. Daar hebben we nog 3 wijnen van geproefd. De 2016 Monzinger riesling kabinet met 39 gram suiker werkelijk een zachte zoete wijn. De 2014 “Frühlingsplätzschen” riesling spätlase met 74 gram suiker. De sterke zuren zijn hier aardig mee weggewerkt. Echt een wijn om iets bij te eten. En dan nog de 2016 Halenberg  Auslese (100 gram suiker en 8,1 gram zuur) heel zacht, een mooie elegante wijn. Ik zou er wel een appeltaartje bij lusten.

Zo is het dus een wijnbedrijf dat een breed scala aan witte wijnen heeft met diverse stijlen. Deze wijnen worden bij restaurant  Scheepskameel in Amsterdam geschonken en ook zijn deze wijnen daar te verkrijgen via wijnkameel.  Het zijn echt mooie wijnen die hier worden gemaakt. Rood hebben ze niet, daarom verkopen ze nog wat rood (spätburgunder) uit de Ahr, maar zelf verbouwen ze het niet.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.