fbpx

Wijnproeverij bij Kress in Überlingen

Even niet op de fiets

We zitten nu op een camping zo’n 20 kilometer van het Bodenmeer af. Het uiterste zuidwesten van Baden. Dit keer niet op de fiets omdat het te geaccidenteerd is. ’s Middags gaan we naar een overzicht-tentoonstelling over het leven en werk van Salvador Dali. Een beetje cultuursnuiven op zijn tijd en omdat we Dali liefhebber zijn, laten we dit niet lopen.  We zijn al een beetje laat, maar we zijn  van harte welkom om nog te proeven De wijngaarden van Kress (maar liefst 32,5 hectare) liggen over 25 kilometer verspreid aan de oevers van het Bodenmeer. Lovende kritieken zijn er al over dit wijnbedrijf geschreven en vele gouden medailles gewonnen.

Eerst nog even foto’s maken van de wijngaarden

Vanuit de autoweg heb je het mooiste uitzicht over de wijngaarden met het Bodenmeer op de achtergrond. Je kunt er alleen niet stoppen. Rebecca probeert foto’s te maken terwijl er steeds weer bomen voor de lens verschijnen. Ja zegt Rebecca, is dat normaal dat het rode lampje blijft branden? Ja hoor, je bent aan het filmen in plaats van foto’s maken! Dan maar op de terugweg foto’s maken….

Nog even snel een wijnproeverij dan maar.

We beginnen met de müller–thurgau 2017, trocken. Een wijn met niet al te veel aroma, een appellig fris fruitige wijn. Eenvoudig maar lekker om door te drinken. En dan komt direct al de verrassing van deze proeverij, de Cuvée blanc van Kress. Een blend van müller-thurgau, weissburgunder en grauburgunder, ook 2017 trocken. Een heerlijke zachte witte wijn met voldoende frisheid en fruit. Die gaan we dus aanschaffen, lekker als we voor de caravan zin in een wijntje hebben en hij is zijn 9 euro zeker waard.  De weisburgunder trocken 2017 viel ons wat tegen: ons iets aan de bittere kant. De grauburgunder  trocken 2017 kwam ons beter over:  mooi in balans en ook wat bloemig in de neus. Dan gaan we naar de riesling trocken 2017, hoewel “trocken” in Duitsland een wat rekbaar begrip is. Deze wijn heeft nog altijd 7,3 gram suiker. Als het maar niet meer dan 9 gram suiker bevat, dan mag het nog steeds “trocken” heten.  Normaal gesproken, buiten Duitsland,  spreek je van een droge wijn als die niet meer dan 4 gram suiker bevat. Deze riesling is niet erg aromatisch. Er zijn wijnexperts die zeggen dat er je een beetje petroleum moet ruiken bij riesling, het zogenaamde “gout de petrol”, anderen zeggen dat het eigenlijk een “fout” in de wijn is. Mij maakt het niet uit, het gaat me om de smaak van de wijn. Deze riesling van Kres mag dan niet sterk ruiken, de smaak is geweldig. Het frisse fruit van appel, ananas en ook een beetje grapefruit is mooi in balans. Echt een elegante wijn.  We gaan naar de gewürtztraminer 2017, lieblich (tot maximaal 45 gram suiker en in dit geval 27 gram). Een geparfumeerde neus van bloemen, zoals je dat bij een gewürtztraminer kan verwachten. Een mooie wijn, lekker bij oosterse gerechten. Toen ik een keer bij ons thuis Fu Young Hai bij de Chinees had gehaald en daarbij een gewütztraminer opentrok begreep Rebecca hoe je met wijn en spijs 1+1=3 kunt bereiken.  Dit is voor mij nog steeds een topmatch.

Door naar de rode wijn

De tijd begint te dringen, het is al 10 minuten na “mittagsruhe” en we beginnen ons wat ongemakkelijk te voelen. Toch nog even snel 3 rode proeven. We beginnen met de Überlingen Cuvée noir 2016, trocken. Er is hier 5% cabernet sauvignon aan de spätburgunder toegevoegd. Blijkbaar is er vraag naar wijn met wat meer structuur dan de spätburgunder, ons kan het niet zo bekoren. Dan naar de spätburgunder 2016, trocken. Wat een mooie wijn! Een wat boerse neus met aardbeien en nog meer rood fruit. Elegant van smaak echt heerlijk. Ik heb er hier twee van meegenomen en toen we deze dronken voor de caravan, had ik al weer spijt dat ik er 1 heb weggegeven aan de man die ons remlicht van de caravan op de camping had gerepareerd. Maar ik ben dan weer wel blij dat ik deze man een mooie wijn cadeau heb gedaan.Dan de spätburgunder 2015 Hozfass(met hout), trocken. Nog lekkerder, steviger maar ook mooi rood fruit. Jammer dat we geen tijd meer hebben om de Goldbach serie te proeven. Als ik mijn bestelling doorgeef en zij vraagt of het om dozen of flessen gaat, moet ik zeggen dat ik graag dozen wil, maar ik struikel nu al over de wijn in de caravan en met dit hete weer (36 graden) durf ik geen wijn in de auto te laten liggen. Al met al een mooi bezoek, tijd voor de lunch en ons uitstapje naar de tentoonstelling van Salvador Dali.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.