fbpx

Fietsen langs de wijngaarden van de Moezel.

Fietsen naar de wijnproeverij in Piesport

Na de Ahr is nu de Moezel aan de beurt. We hebben een camping gevonden en nadat we de luifel er weer aan hebben gezet, stappen we ’s middags op de fiets om langs de Moezel te fietsen naar Piesport. In Piesport is er een rieslingproeverij in de wijngaarden van Goldrüpchen. Er zijn er maar liefst 150 verschillende rieslings te proeven. De Moezel is veel breder dan de Ahr. Ook is er af en toe een stukje dal tussen. Hoewel het iets zuidelijker is, is het klimaat daardoor toch iets koeler. Net zoals langs de Ahr is hier ook een fietspad langs de rivier. Een mooie manier om langs de wijngaarden te fietsen. De wijngaarden zijn hier wat uitgestrekter, maar soms minstens zo steil. En omdat de rivier breed is, komen er ook schepen voorbij. Je kunt hier ook boottochten maken op de moezel.

Van trocken naar süss.

Bij Piesport aangekomen zien we de stalletjes van de wijnproeverij aan de overkant al staan. Eenmaal aangekomen bij de proeverij, begrijpen we nu waar “Gold” voor staat. De entree is 25 euro per persoon! Maar het wordt grif betaald, want je moet in de rij staan om je wijn te bemachtigen. 150 is niet zomaar een getal, deze wijngaard is dit jaar (2018) 150 jaar oud, dus ook van 1868 net als de oprichtingsdatum van de wijnbouwerscoöperatie in de Ahr. Er zijn 13 wijnbedrijven die meedoen aan deze proeverij. Je gaat van stalletje naar stalletje, waar per stalletje 15 wijnen zijn te proeven, 10 stalletjes in totaal dus. Er zijn per stalletje steeds droge wijnen, lichtzoet en zoete wijnen te proeven. Hoe verder je komt per stalletje hoe hoger de kwaliteit uitgedrukt in de gradatie voor het mostgewicht. Oftewel hoeveel suiker er oorspronkelijk in most zit waar de wijn van wordt gemaakt. Hoe meer suiker hoe meer alcohol er percentueel in zit. Vanaf stalletje 4 zitten er ook “Grosses Gewachs” tussen. Dit zijn wijnen van speciaal aangewezen stukjes wijngaard, een soort van “Grand Crus”. Voor de 2 eerste wijn die bij mij een 8 scoort moeten we bij het 4e stalletje zijn. Daarvoor zijn er leuke wijnen maar nog niet top. Het laatste stalletje zijn speciale “edelsüss” wijnen (zoete wijnen van druiven die door botrytis zijn aangetast en daardoor geconcentreerde suikers hebben). Deze wijnen hebben ook wat langer (tot en met 1971!) gerijpt.  

Brood en spelen tijdens de wijnproeverij

Na stalletje 4 stond er nog een niet onaardig Jazzbandje te spelen en kon er nog wat eten worden gekocht. De spijzen waren niet echt afgestemd op de wijn: zout brood met salamiworst.

Al met al een leuk overzicht van wat deze 13 wijngaarden te bieden hebben en van de 48  wijnen die we hebben geproefd scoorden er 12 8/10 of hoger. En wat dan opvalt is dat er best veel wijnen bij zaten die voor ons te bitter waren. Maar ja ook een kwestie van smaak natuurlijk!     

Onze favorieten van de 48 geproefde wijnen:

91 2015 Gold Riesling Grosses Gewacks trocken van Weingut Lehnert-Veit, Piesport: elegante minerale aroma’s en zachte bitters. 8,5/10

146 2005 Gold Riesling Beerenauslese edelsüss van Weingut Lehnert-Veit, Piesport: mooie rijpe aroma’s en veel smaak. 9/10

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.