fbpx

Wijnproeverij en diner: Wauchau Puur Zee by Imko

 

Wijnproeven op een zonnige dag

Zondag 24 februari waren Rebecca en Ik bij een proeverij van wijn van Josef Fisher uit Wachau in Oostenrijk gevolgd door een wijnmakersdiner bij Puur Zee by Imko te Wijk aan Zee. De initaitor van dit alles was Marco Winterberg van Winterberg Wijnen, gespecialiseerd in karakteristieke Duitse en Oostenrijkse terroirwijnen van kleine familiebedrijven. Winterberg Wijnen is gevestigd in Heemskerk.

De Donau slingert door Wachau en de wijnen van Josef Fisher zijn gelegen op de hellingen aan de Donau rondom de plaats Rossatz. Het zijn 5 verschillende wijngaarden met elk hun eigen bodemsoort en ligging. Overigens is een strook van 16km in Wachau langs de Donau als Unesco cultureel erfgoed aangewezen. Op het moment dat we aankwamen bij het restaurant was het een drukte van automobilisten die terug kwamen van het strand. Het was een zonnige dag en heel veel mensen waren op het idee gekomen om een op het strand of de pier te gaan wandelen om nog wat zonnestralen op te kunnen vangen. Eenmaal binnen konden we snel aan de slag met het proeven van de wijnen.

Wijn kwaliteitssysteem in Wachau.

Wachau staat bekend als een van de topwijnbouwgebieden van Oostenrijk en heeft zijn eigen kwaliteitssysteem waar de wijnen mee worden aangeduid: de classificaties zijn gebaseerd op het alcohol percentage waarbij het begint met Steinfeder < 11.5% dan Federspiel  11.5%–12.5% en vervolgens Smaragd >12.5% als hoogste classificatie. De wijnen die we gaan proeven zijn Federspiel en Smaragd van de Riesling en Güner Veltliner druiven. Oostenrijk heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Warmer dan Duitsland, maar toch weer koeler dan Italië. Dit levert volle wijnen op dan in Duitsland, maar wel met frisheid en fruitigheid. Toen we bij het restaurant binnen kwamen vanuit het frisse zonnetje die lente achtig aandeed, hadden we de juiste sfeer al te pakken.

Riesling

De riesling wijnen beginnen bij de 2016 Federspiel van wijngaard Steiger met gravel (Donauschotter) en kiezel bodem van €12,50. Deze wijn heeft een wat ingetogen neus met hoofdzakelijk ananas en een beetje petrol toon. In de smaak komt dat weer terug met grapefruit, citroen, groene appel. Dan de Riesling 2017 Federspiel van de wijngaard Kirnberg met rotsachtig oergesteente van €12,50. Deze wijn is wat zachter in de neus en in de mond met vergelijkbaar smaakpallet. Dan gaan we een stapje omhoog met de 2017 riesling Smaragd ook van wijngaard Kirnberg van €21,50. De druiven van deze wijn  worden 2 a 3 weken later geoogst waardoor het rijper en zachter is met een lager zuurgehalte. Het fruit, met name ananas en grapefruit,  is allemaal wat rijper en intenser. De wijn heeft ook een langere afdronk. Daarop volgt dezelfde wijn van 2016. Het was een warmer jaar en daardoor eerder geplukt wat hoger zuur op heeft geleverd. Ondanks deze frisheid heeft het rijper fruit. Deze wijn is een euro duurder (€22,50). De 2014 Reserve ook van Kirnberg kregen we te proeven bij het diner.  Deze wijn heeft een mooie petrol achtige geur, vol van smaak met ananas en grapefruit. Mag weg voor €20,95. En als laatste Riesling was er de 2015 Smaracht Privat, een single vineyard wijn. Goudgeel, heeft ook petrol, mooi rijp fruit en een goede afdronk ; een mooie wijn en de prijs is €24,95.

Aangezien er geen zoete wijnen zijn van Josef Fischer kregen we bij het dessert een Mosel riesling 2011 Spätlase van Brauneberger. Wat petrol in de neus, mooi zoet op het zuur. Subtiele smaak van grapefruit, ananas en groene appel.

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is natuurlijk het Oostenrijkse witte druivenras bij uitstek. We starten met de GV Federspiel Rossatz. De druiven van deze wijn zijn afkomstig van verschillende wijngaarden. Geuren van bloemen, appel, citroen en een beetje snoepjes.  In de smaak appel en heeft subtiel zuur. Een wijn van €10,95. Dan de 2017 Federspiel van wijngaard Zanzi. Wijngaard Zanzi heeft een bodem van leem en zand; “gele aarde”. Deze wijn heeft meer zuur en is met het bekende pepertje van de GV nadrukkelijker te proeven. Mooi in balans en voor een prijs van €12,50. Vervolgens de 2017 GV Federspiel wijngaard Steiger. Deze heeft een minder intense geur. Smaak van groene appel, citroen en een bittertje. Een fijne afdronk en ook €12,50. De 2016 van deze wijn kwam mij wat onzuiver over in de geur en in de smaak, ook €12,50. De Single Vinyard 2017 GV Smaragd van wijngaard Fauenweingärten heeft een rijpe neus van appel en citroen in de smaak deed het iets denken aan rinse appel, een lichte bitter, pepertje en blijft hangen. Mooie wijn, maar de prijs is dan ook €21,95. 2017 GV Smaragd van wijngaard Kreuzberg deed wat mineralig aan (zelfs iets van zwavel in de neus). Heeft een volle smaak met lichte peper voor €22,50. 2016 GV Smaragd van wijngaard Steiger kregen we bij het diner; groene appel en citroen geuren, in de smaak weer een prikkeltje van de peper, appel en licht bitter. Blijft goed hangen en dat voor €21,50. De GV Smaragd Privat heeft aardig wat hout gehad. Het heeft een wat boerse neus, een wat bijzondere smaak wat het meer een eetwijn maakt dan doordrinkwijn €24,95.

De overige wijnen

Er stonden nog andere wijnen open uit de Pfalz. De Pfalz ligt in het verlengde van de Elzas aan de noordkant. En aan de andere kant van de Rijn ligt het noordelijke deel van Baden. Er was nog een leuke aromatische muscateller, een stevige chardonnay met aardig wat hout, de cuvée Guillaume van cabernet sauvignon, merlot en dornfelder en nog een serie van spätburgonders waarbij opviel dat de steeltjes zijn meevergist zodat het meer tannine heeft en daardoor ook meer bewaarpotentieel. De Steinwingert Erste lage van €35,95 sprong er voor mij uit, een wat boerse neus, subtiele smaken en een goede afdronk. Er was ook nog een “Grosses Gewächs” van €61,15, erg mooi, maar niet twee keer zo mooi.

Het wijnmakersdiner

Na al dat wijnproeven was het dan toch tijd om een aantal van deze wijnen te combineren met al het moois dat Imko voor ons in petto had. We starten met de 2018 GV Federspiel Rossatz en daar kregen we amuses van spicy makreel bitterbal en tonijn. Alles even lekker.

De eerste gang: Tarbot met gerookte paling met enoki, shii-take, tomasu soja en wasabi waar de 2016 riesling Federspiel wijngaard Steiger bij is geschonken. Mooie verfijnde smaken, niet een brei, prima match met de wijn. Ondanks het zout van het zeewier, gaf dit geen onaangename versterking van het zuur.

De tweede gang: Zeeduivel met tandoori, yoghurt, koriander, rode kool en komijn op zich al een prachtig gerecht. Dit werd gecombineerd met de 2016 GV Smaragd wijngaard Steiger. De zuren en het prikkeltje van de peper in de wijn komt iets naar voren. Als je maar alle smaken van het gerecht bij elkaar doet gaat het goed met de wijn.

Dan eerst nog even een heerlijk tussengerechtje van panna cotta met mandarijn crisp.

Derde gang: Kabeljauw moot met brandade, aubergine, prei, spuiten en wintertruffel en dat met de 2014 riesling Reserve van wijngaard Kirnberg. Ook weer een prachtig gerecht waarbij de afzonderlijke smaken goed zijn te proeven. Ook hier is het van belang dat je van alles wat in de mond moet nemen en dan is het prima samen met de wijn. leuk om te merken dat het spruitje, ook denk ik door het bitter dat het afzonderlijk goed macht met de wijn.

Het dessert: Ananas gebraden, kokos en pure chocola en dan nog pina colada met kletskop. Daarbij dan de vreemde zoete eend in de bijt uit de Mosel. De ananas past geweldig goed bij de riesling. Het is een mooie combinatie van smaken en heeft ook nog voldoende smaak om bij chocola overeind te blijven.

Al met al leuk om mee te maken hoe goed de wijnen van Josef Ficher het doen bij de visgerechten van Imko. Echt een feestje om hier te eten en als ik een cijfer zou geven is dat toch zeker een 9. Ik ben fan!

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.