fbpx

Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen

Op zoek naar mooie wijnspijs combinaties.

Elk jaar gaan mijn zuster en zwager naar Kasteel Engelenburg om hun trouwdag te vieren. Het is een bijzonder hotel met golfbaan en veel Zuid-Afrikaanse accenten. Al meerdere keren hebben zij gevraagd om mee te geen om samen van een wijn-spijs arrangement te genieten. Meestal zijn wij deze periode op vakantie maar nu nog niet en aangezien de sommelier vorig jaar het hoogste Nederlandse wijndiploma (Magister Vini) heeft behaald leek het ons een goed moment om mee te gaan. Helaas heeft de sommelier (Arjan Pleij) vandaag een vrije dag.

Alvast even een amuse.

Als we in onze kamer arriveren worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht met waterpartijen met rietsigaren en ronddarrende watervogels. De kamer is zeer smaakvol ingericht en straalt luxe uit. Nadat we ons hebben opgefrist gaan we eerst nog even op het terras zitten aan de achterkant van het kasteel waar we zo op de fraaie vijver kijken waarachter de golfbanen beginnen. Later voegen mijn zuster en zwager bij ons die nog eerst hebben gegolfd. Aangezien ik totaal geen balgevoel heb is dat aan mij niet besteed. Op het terras worden we alvast verwent met twee smaakvolle amuses.

Mooie ambiance om de wijnspijs beleving te versterken.

Voordat we gaan dineren in de prachtige serre met ronde bogen die wat Jugendstil-achtig aandoet lopen we nog even door de wijnkelder. Naast de klassieke Franse wijnen zijn het vooral Zuid-Afrikaanse wijnen die er in grote getale aanwezig zijn.

Mooie spijs, mooie wijn maar nog niet de match.

Als we zitten wordt er een lichtvoetige Chenin Blanc ingeschonken met tonen van perzik en abrikoos en een vleugje vanille als resultaat van de korte houtrijping. We krijgen eerst nog een amuse van  Parmezaanse kaas en pistache verjus die heerlijk combineert met de wijn. Vervolgens krijgen we het eerste gerecht: Poulet noir: roze peper, lavas, hennep en hazelnoot met koude bouillon. Het gerecht is zacht van smaak en de wijn gaat iets over het gerecht heen waardoor met name de bittere toon overblijft. Afzonderlijk heerlijk, maar qua wijnspijs niet zo’n goede match.

Wijnspijs nu goed in balans.

Dan wordt er een C L van Stellenbosch ingeschonken van chardonnay met chenin blanc met wat meer houtrijping waardoor wat geprononceerd vanille en wat bittertonen. Daarbij wordt een gerecht geserveerd van Schol met kruiden, selderij, paprika, parmezaan en een  bouillabaisse. Met name door de bouillabaisse, die het gerecht meer smaak geeft, de wijnspijs combinatie is daardoor goed in balans. Een smakelijk gerecht en een mooie wijn.

Tussendoor krijgen we een Granité perzik (voor mij en meloen voor de anderen) met wodka en vanille; lekker fris

En weer een mooie wijnspijs combinatie

Tijd voor het stevigere werk: Een cabenet sauvignon, merlot, malbec, tempranillo blend wordt ingeschonken die een mooi bouquette van donkerrood fruit, vanille, wat kruiden, teer en koffie. Deze wijn wordt gecombineerd met een gerecht van rund met spinazie, rozemarijn, artisjok, amandine en kalf jus. Geweldig lekker en weer een top wijnspijs combinatie.

Een kaas met Port, bijna altijd goed.

Na dit mooie gerecht is het tijd voor een pallet aan heerlijke kazen met een ruby portachtige wijn uiteraard ook uit Zuid-Afrika. Twee jaar rijping, maar heel fris en fruitig en het zoet van deze wijn gaat weer mooi met het zout van de kazen.

Ook weer een top wijnspijs combinatie

Voor het ijs met kersen clafourtis, staart,  peper, witte chocola en amandel wordt een Muscatel versterkte wijn ingeschonken. Een wijn met een stevige muscat smaak, maar mooi met het ijs. Wel wat heftig zo nog na de port-achtige wijn.

We sluiten af met koffie met heerlijke frandise chocolade hapjes.

Conclusie: voor herhaling vatbaar.

Al met al een heerlijk diner en zeker de moeite waard om naar Brummen af te reizen. Ook natuurlijk fijn om dat in goed gezelschap te doen. Kortom een heerlijke avond.

Na een goede nachtrust in de heerlijke zachte bedden staat ons nog weer een uitgebreid ontbijtbuffet te wachten zodat we nog even kunnen nagenieten alvorens we weer huiswaarts gaan.

Ed Carper, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs.

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book "Zin en onzin over wijn in 25 stellingen". te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.

 

Eén gedachte over “Wijnspijs bij kasteel de Engelenburg in Brummen”

  1. Hallo ed, zag er goed uit. Ik krijg gelijk zin om er naar terug te gaan.
    Ook bekend om hun Wiskey verzameling.
    Groet, Erik

Reacties zijn gesloten.