fbpx

Bezoek Chateau Lafite

Eindelijk

Eindelijk is het zover. De 3 winnaars van Lafite Laureate en dus Vinoloog van het Jaar (2020: Ed Carper, 2021: Alessandro Matrone en 2022: Monique Haagmans) kunnen nu eindelijk hun door de Monnik Dranken en Lafite Rothschild gesponsorde prijs verzilveren. Dus de rijen bij Schiphol getrotseerd en woensdag 15 juni 2022 gearriveerd in Bordeaux, dat wil zeggen Ed met zijn vrouw Rebecca waren al eerder vertrokken en Alessandro en zijn vrouw Patricia en Monique kwamen woensdag iets voor het middaguur aan en Cees van Casteren die met Monique mee kwam arriveerde later. Na een lichte lunch en wat rondwandelen in Bordeaux was het tijd voor het avondeten. Cees had een tafel voor 6 personen gereserveerd bij restaurant ‘Quatre Murs’

Quatre Murs

Eigenlijk was het wel heel bijzonder om met z’n 6en te gaan. Normaal gesproken ga je alleen met je partner en nu was het letterlijk ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Buiten het feit dat we hier heerlijke wijnen hebben gedronken en leuke gerechten hebben gegeten (zie de foto’s) hebben we veel lol met elkaar en een echt gezellige trip gehad. Dat gaf het eigenlijk nog meer cachet.

 Gang 1: Voorgerechten

Gang 2: Hoofdgerechten

 

Gang 3: desserts

Op weg naar Lafite

De volgende morgen werden we opgehaald in een busje en gingen we vanuit Bordeaux naar Chateau Lafite Rothschild in Pauillac, Premier Grand Cru van 1855. We werden ontvangen door Frederique de Sommelier van het Chateau sinds 2001 en Tiphaine Rességuier de export manager Europe sinds september vorig jaar. Eerst nog even naar de wijngaard gekeken en hier is het al duidelijk dat het vooral grind is wat de klok slaat. ‘S nachts geeft dit grind weer warmte af zodat de cabernet sauvignon goed kan rijpen. Frederique vertelt dat Lafite staat voor heuvel. De heuvel is maar liefst 27 meter hoog en daar heeft het Chateau zijn naam aan te danken.

 Kiezelstenen

De kelder in

Dan de kelder in, waar wordt uitgelegd dat de druiven 3 keer worden gesorteerd; in de wijngaard zelf, op de sorteertafel met de hand en uiteindelijk de optische sortering zodat alleen de allerbeste druiven de cuves in gaan. Veel enorm grote eikenhouten cuves maar ook RVS en betonnen cuves. Tijdens de fermentatie wordt er 2 keer per dag de wijn van onderen over de hoed heen gepompt. Elk plot en elk druivenras wordt apart gefermenteerd zodat pas aan het einde de blend kan worden gemaakt. Voor de lagering wordt alleen nieuw eikenhout gebruikt van de beste kwaliteit uit midden Frankrijk. Na enkele keren oversteken van de wijn, zodat het bezinksel achter blijft, wordt er geklaard met eiwit. Het eigeel dat dan overblijft worden cakejes gemaakt (cannelés). Het kan dus gebeuren dat de medewerkers die zich daar tegoed aan doen na dit proces enkele kilo’s zijn aangekomen. Via de fermentatiehal gaan we naar de lageringhal en uiteindelijk komen we in een ronde ruimte terecht waar alle vaten in een cirkel staan.

Proeven

Daar worden de wijnen geproefd: Eerst een Pauillac 2016 Château Duhart-Milon, mooie nog fruitige wijn en daarna de Pauillac 2000 Château Lifite Rothschild, nog steeds fris maar nu wel tonen van tabac, chocolade, drop duidelijk aanwezig echt een mooie wijn. Na het proeven van de wijn gaan we nog even langs het Château naar de prachtige bloementuin met mooie pluimen van lavendel.

Lunch

Na het bezoek nemen we afscheid van Frederique en gaan we naar Café Lavinal in Pauillac onze lunchlocatie waar we samen met Tiphaine de lunch gaan nuttigen. Uiteraard met mooie wijnen. Bij het voorgerecht starten we met een witte Bordeaux 2017 Talbot, daarna een 2020 Corbièrre van Domaine Altan d’Aussières van het huis Rothschild waarbij zowel de syrah and de carmenière met maceration carbonique zijn gefermenteerd wat een mooie zachte fruitige wijn tot resultaat geeft met evengoed de garrigue tonen. Tot slot een Le Dix een bordeaux blend uit Chili, uiteraard ook van het huis Rothschlld.

Weer naar huis

Vervolgens gaan we het busje weer in die ons weer nar het vliegveld van Bordeaux waar we nu in het vliegtuig nog even na zitten te genieten van deze ongelofelijke belevenis.

Je passie volgen

Je passie volgen, en bij mij is dat wijn, een product wat zo’n enorme diversiteit heeft zodat je nooit uitgeleerd raakt dat geeft enorme voldoening. Laat me jullie bedrijfsevenementen opfleuren met een leuke wijn(-spijs)proeverij dan kan ik ook bij jullie mijn passie delen. Zo heb ik afgelopen maanden weer vele online proeverijen gedaan voor bedrijven die enthousiast zijn ontvangen, maar nu  kan er natuurlijk ook weer  live proeverijen worden gegeven bij bedrijfsborrel, evenementen of voor personeelsverenigingen mail naar ed@carpervinum.nl.

Ed Carper, Weinakademiker, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3, 4 en 5 Hoe wordt ik Weinakademiker) .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.

 

 

 

2 gedachten aan “Bezoek Chateau Lafite”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.