fbpx

De weg naar Diploma Course (Hoe wordt ik Weinakademiker? deel 6).

Start met WSET

Na het behalen van mijn Vinologendiploma van de Nederlandse Wijnacademie was mijn honger naar wijnkennis nog niet gestild. Ik ben verder gegaan eerst nog de academie voor gastronomie gevolgd en daarna ben ik me op de internationale WSET (Wine and Spirits Education Trust) gaan richten. Een internationaal wijninstituut, opgericht in 1969 die in meer dan 70 landen actief is. Dit wordt gezien als de vooropleiding van Master of Wine, niet dat ik nog die ambitie heb, maar je weet maar nooit.

Kwaliteit van de WSET opleidingen

Er zijn ook vele Masters of Wine betrokken bij het kwaliteitsniveau van de opleiding en bij de educatie op het hoogste Diploma Course niveau (WSET4). Om dit laatste niveau te behalen moeten 5 examens worden gedaan en een verplichte scriptieopdracht. Alle vragen zijn open vragen waardoor het diepe kennis van zaken is vereist om deze examens te kunnen halen. Niet alleen over wijnbouw, wijn maken en wijngebieden maar ook over wijn business. Het laatste en tevens zwaarste examen (D3 alle stille wijnen van de wereld)  is verdeeld over twee dagen. Dag 1 worden de proefvaardigheden op de proef gesteld waarbij ’s ochtends 6 wijnen moeten worden geanalyseerd en ’s middags ook 6 wijnen. Het gaat daarbij om de proefnotities die worden beoordeeld waarbij je bonuspunten kan verdienen als je ook nog weet wat het is en waar het vandaan komt. De volgende dag wordt je theoretische kennis getoetst waarbij ’s ochtends en ’s middags open vragen moeten worden beantwoord.

Mijn avontuur

Bij het beantwoorden van het laatste D3 examen heb ik zelf zeker 16 pagina’s vol geschreven en had aan het eind echt kramp in mijn hand.  En dit keer met positief resultaat. Na het behalen van WSET3 in Nederland heb ik me ingeschreven aan de Weinakademie in Rust, Oostenrijk. Daar heb ik gekozen voor de internationale opleiding waarbij je eerst Diploma Course doet en dan nog een onderzoekstraject die in een Thesis moet worden beschreven en uiteindelijk ook mondeling moet worden verdedigd om je uiteindelijk bij positief resultaat Weinakademiker te kunnen noemen. Dat laatste ben ik nu mee bezig.

Weinakademie Rust

Oostenrijk

En waarom in Oostenrijk? Omdat je daar in een zeer internationaal gezelschap bevind: Rusland, China, Korea, Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland, Turkije en noem maar op. De manier om een internationaal netwerk op te bouwen en er worden vele excursies en proeverijen georganiseerd wat onderdeel vormt van de opleiding. Echt met de voeten in de klei (zoals wij dat zeggen hoewel klei meestal wat minder geschikt is als bodem voor wijnbouw). In het begin ben ik wat onbevangen begonnen en kwam er al snel achter dat de examens niet zomaar worden gehaald en dat er echt intens moet worden gestudeerd.

Covid-19

De hele corona perikelen waren natuurlijk ook niet fijn, omdat dit regelmatig tot gevolg had dat het cursusprogramma moest worden uitgesteld en omgegooid. Ook zelf oplopen van corona in januari 2021 was nu ook niet bepaald bevorderlijk voor mijn proefcapaciteiten. Dit heeft zeker invloed gehad toen ik in mei 2021 het proefexamen deed. Wel daarvoor geslaagd, maar in een wat lager cijfer dan ik had gewild. Ook de vinoloog van jaar competitie die ik in 2020 had gewonnen heb ik nog wel de finale gehaald, maar daar scoorde ik niet genoeg om bij de beste 3 te eindigen. In oktober heb ik nu weer D3 theorie gedaan en me intens voorbereid.

online wijnproeverij

Online proeverijen

De eerste helft van 2021 ben ik zo druk geweest met online proeverijen vooral voor bedrijven dat er te weinig voorbereidingstijd overbleef. Ook nu was het niet makkelijk: Tijdelijk woonden mijn dochter met haar vriend en kleinkind van 3 bij ons in omdat hun woning werd verbouwd en ik merk als je een jaartje ouder bent dat studeren wat minder makkelijk gaat dan vroeger. Maar wat ik nu zo leuk vind is dat ik na een lange carrière in de IT een totaal nieuwe bestemming heb gevonden in de wijnwereld en dat ik dagelijks geniet van het weer overbrengen van deze kennis door wijn-spijsproeverijen proeverijen en wijncursussen te geven en dat het begrip zoals ‘met pensioen gaan’ niet meer in me opkomt.

Je passie volgen

Je passie volgen, en bij mij is dat wijn, een product wat zo’n enorme diversiteit heeft zodat je nooit uitgeleerd raakt dat geeft enorme voldoening. Laat me jullie bedrijfsevenementen opfleuren met een leuke wijn(-spijs)proeverij dan kan ik ook bij jullie mijn passie delen. Zo heb ik afgelopen maanden weer vele online proeverijen gedaan voor bedrijven die enthousiast zijn ontvangen, maar ik zie er naar uit om live proeverijen te doen bij bedrijfsborrel, evenementen of voor personeelsverenigingen mail naar ed@carpervinum.nl.

Ed Carper, Weinakademiker, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3, 4 en 5 Hoe wordt ik Weinakademiker) .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.