fbpx

Hoe word ik Weinkademiker deel 5

online wijnproeven

Na een lange interruptie ben ik weer begonnen met de studie. Op 24 juni, zie ik nu, was mijn laatste blog over mijn studie in Oostenrijk. De afgelopen maanden ben ik echt mega druk geweest met het omschakelen naar online werken. Ik dacht het gaat me niet weer gebeuren dat ik weer helemaal stil val als er een nieuwe lock-down is. Ik had al eens de online beginnerscursus gemaakt en ben daarom eerst begonnen met het ontwikkelen van de basiscursus wijn (Wijnvignet SDEN2). Dat was echt een enorme klus; filmpjes maken quizjes maken. Ik heb ook iemand gevonden om het te reviewen dus dat was ook weer een heel traject om de puntjes op de i te zetten.Daarna ben ik gaan uitzoeken hoe het werkt om kleine flesjes te vullen en te verzenden. Dat heeft zo’n vlucht genomen dat ik het er nu erg druk mee ben. Het heeft mij wel de mogelijkheid gegeven om allerlei online cursussen en proeverijen aan te bieden voor een breder publiek omdat ik nu heel Nederland en Vlaanderen kan bedienen. Ook zou ik Engelstalig kunnen aanbieden zodat mijn bereik nog groter wordt. Voorlopig maar eerst in het Nederlands.

Net op tijd

Eind oktober had ik eerst nog het herexamen van versterkte wijnen (D5). Ik dacht het gaat me niet weer gebeuren dat ik daar voor zak dus heb ik de nodige energie gestoken in de voorbereiding. Gelukkig kreeg ik eind januari een goed bericht: geslaagd dus daarmee inmiddels 5 onderdelen gehaald. Dus is het nu tijd voor de grootste uitdaging; alle stille wijnen van de wereld (D3) op 11 en 12 mei en tegelijkertijd de Weinakademiker Thesis die 14 juni moet zijn ingeleverd en vervolgens in augustus moet worden verdedigd. Voor het laatste heb ik al voorbereidend werk gedaan en mondeling afgestemd. Het had niet veel gescheeld of ik had mij niet op tijd aangemeld voor het examen en mijn thesisvoorstel was ook al op het nippertje ingeleverd. We hadden een zoomsessie ter voorbereiding van de komende lessen en toen kwam ter sprake dat het die dag de deadline was. Oeps! Door alle drukte is dat volledig aan mij voorbij gegaan en ik heb me daarop aangemeld voor het D3 examen en nog wat respijt gekregen om mijn voorstel in te dienen wat ik inmiddels heb gedaan. De verleiding was groot om het een jaar aan mij voorbij te laten gaan, maar volgend jaar is er wel weer wat anders dus nu serieus tijd vrij maken in de agenda.

duitse en portugese wijnen

En weer naar Rust

In september ben ik weer in Oostenrijk geweest. Een deel van de lessen die ik in Florence zou krijgen werden nu in Rust gegeven. Even een weekend op en neer had heel wat voeten in aarde: gecancelde vluchten, overboeken en weer een andere accommodatie boeken en ga zo maar door. Uiteindelijk is het me gelukt om de lessen in  dat weekeinde te volgen. Het was Australië en Nieuw Zeeland, Duitsland en Portugal.

Australische wijnen

En we gaan weer niet naar Florence

In April zouden we de laatste lessen in Florence krijgen met excursies naar Bolgheri en Chianti en aansluitend naar Verona voor Operawine en VinItaly. Ik heb heel enthousiast mijn vluchten en accommodaties geboekt maar tevergeefs. Eerst werd VinItaly verzet naar juni en vervolgens zijn ook nog de lessen verplaatst naar Rust. Nu zijn de excursies in Italië in juni en dan aansluitend VinItaly. Met veel pijn en moeite heb ik nu alles kunnen annuleren en omboeken. Je snapt natuurlijk dat ik voor juni nog helemaal niets heb geboekt. Ik zag dat er al weer stemmen op gingen dat VinItaly wordt gecanceld (belangrijke klanten uit Rusland en Azië kunnen namelijk hier helemaal niet komen).

Ook naar Rust wordt nog weer een hele tour. FFP2 maskers aangeschaft en ik moet me laten testen vooraf en documenten bij me hebben om te kunnen reizen. Ik heb in Januari zelf Covid-19 opgelopen en ik heb wel eens gehoord dat je nog lang daarna positief kan testen. Nou ja op hoop van zegen dan maar. Overigens is Covid-19 natuurlijk de hel als reuk en smaak belangrijk voor je is. Een paar dagen nadat ik ziek was geworden had ik van ene op de andere dag geen geur meer, maar gelukkig is ie al weer snel terug gekomen. Al lijkt mijn geur nu anders te zijn.

Weinakademie Rust

Het programma in Rust

Dit blok bevat de laatste lessen van de studie. We beginnen zondag 11 april met een excursie naar de moederplant van de grüner veltliner in St. Georgen, dan naar Leithaberg DAC in Burgenland voor een wijngaardworkshop en daarna een proeverij. ’s Middags een panel proeverij met de belangrijkste producenten van Steiermark (Zuidoost Oostenrijk), de Piemonte, Priorat en Hongarije.

Maandag staat Italië op het programma en dinsdag de landen in Noord en Zuid Amerika.

Woensdag de hele dag Examentraining van mijn favoriete docent, Andreas Wickhoff MW,  die overigens ook het programma van dinsdag voor zijn rekening neemt. Dit is naar mijn verwachting het meest belangrijke onderdeel. ’s Ochtends gaan we oefenen met proeven en ’s middags wordt het theorie examen onder de loep genomen. En nu snel weer aan de slag met leren en werken aan mijn thesis…

Ed Carper, Weinakademiker, registervinoloog en eigenaar van de Wijnschool Carper Vinum te Zaandam.

Meer weten over wijn? Kijk hier op de wijnwinkel van de cursussen en evenementen.

Klik hier voor een overzicht van andere blogs (Ook deel 1, 2, 3 en 4) .

Aanmelden voor de wijntips

Klik hier om het gratis e-book “Zin en onzin over wijn in 25 stellingen”. te downloaden en je daarmee aan te melden voor  voor de wijntips. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en de planning van wijn-cursussen en -proeverijen.

 

2 gedachten aan “Hoe word ik Weinkademiker deel 5”

  1. Erg leuke deze artikelen. In Andalusië heb je ook erg mooie wijnstreken, zoals in Huelva. Ik heb hier met mijn vrouw heerlijke wijn gedronken.

Reacties zijn gesloten.